Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

MSFN is made available via donations, subscriptions and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, register and become a site sponsor/subscriber and ads will be disabled automatically. 



egorss78

PE 2.0 Boot Screen

Recommended Posts


jseaman111    0

It should be pretty similar to Win PE 2.x. The main differences between that and 3 are more back-end stuff.

I have tried the procedure for WinPE 3.0 and the location of the message starts at a different place, but I edited it with the same rules. The only problem I have is with the PE Checksum tool. When trying to write the New Value it comes up with an error: Error writing new Checksum GetLastError() returned 32.

Ever see that happen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
babargud    0

@jseaman111

same with me...

but when i opened the same bootmgr.exe.mui with the PE Checksum tool again...it shows me the existing & calculated values r same(????)

Share this post


Link to post
Share on other sites
babargud    0

To,

zorphnog & other members,

I have tried to modify the "Windows is loading files..." text in NTI Backup now recovery disc(iso) with the help of zorphnog's post.

I have done the following :-

1. Extracted BOOT.WIM from the ISO file.

2. Checked the locale of the extracted bcd file with

bcdedit /store bcd  /enum

, which was en-US.

3. Mounted the BOOT.WIM with IMAGEX tool in RW mode to edit the WIM file.

( I think it is a windows vista version BOOT.WIM file,coz the ISO shows the windows vista boot screen when it is booted... )

4. Edited the BOOT.WIM{mounted}\Windows\Boot\PCAT\en-US\bootmgr.exe.mui using HEX editor & PE checksum successfully, as described in the zorphnog's post.

5. Unmounted and saved the BOOT.WIM with the new bootmgr.exe.mui file.

6. Replaced the edited BOOT.WIM with the original BOOT.WIM in the ISO file.

7. Added {ISO}\BOOT\en-US\bootmgr.exe.mui from the edited "bootmgr.exe.mui" file, as the {ISO}\BOOT\en-US\bootmgr.exe.mui was not present by default in the ISO file.

8. BOOTED the New ISO image in vm player.

~~~~~ RESULT ~~~~~

Booted successfully with "Windows is loading files..." message instead of the expected new message !!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????????

NO CHANGE IN THE "Windows is loading files..." MESSAGE..... :no::realmad: :realmad: :realmad:

Please help.......

sorry for my COLOURFUL post....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tripredacus    286

4. Edited the BOOT.WIM{mounted}\Windows\Boot\PCAT\en-US\bootmgr.exe.mui using HEX editor & PE checksum successfully, as described in the zorphnog's post.

7. Added {ISO}\BOOT\en-US\bootmgr.exe.mui from the edited "bootmgr.exe.mui" file, as the {ISO}\BOOT\en-US\bootmgr.exe.mui was not present by default in the ISO file.

Perhaps I am not reading your post correctly, but Zorphnog's instructions say to:

1. Mount boot.wim

2. Copy %imageroot%\Windows\Boot\PCAT\en-US\bootmgr.exe.mui to ISO\boot\en-US\bootmgr.exe.mui, noting that the new location does not have this file already.

3. Edit the newly copied file (not the original)

Share this post


Link to post
Share on other sites
RBCC    0

What kind of security is in boot-mgr in Win7? What happens when I change the boot-screen on a separate partition using sysprep? then I use imagex to create install.wim then copy that to another partition that the DVD setup files on it! when I run it in a vm I get the old boot-screen. Why? John :thumbup:whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites
johnhc    3

laddanator, I did a search with Agent Ransack and found "Windows is loading files" (unicode) in two files - bootmgr.efi and bootx64.efi. I opened both in a resource editor and found the message in both. Strangely in both it started at 10E7E. I suggest you use a resource editor with the capability to rebuild the checksums and modify the message. I suspect if you stay with the same length, then you will be OK.

EDIT: I should have said that I did not find "Windows is loading files" in the 32 bit WinPE.

EDIT: Those identical addresses above must be relative. I opened the files in a hex editor and the sentence is at different addresses in the two files. It is in the BOOTMGR.XSL section of the resource editors.

Edited by johnhc

Share this post


Link to post
Share on other sites
joakim    0

@laddanator

Do you have a screenshot of what it looks like, the stuff you want to tweak? Is it efi system or not?

Btw, it's probably about time to start a new thread, and request help for a very specific challenge..

Share this post


Link to post
Share on other sites
laddanator    0

@laddanator

Do you have a screenshot of what it looks like, the stuff you want to tweak? Is it efi system or not?

Btw, it's probably about time to start a new thread, and request help for a very specific challenge..

I am using a custom build Win7PE SE and would like to change the Message of "Windows is loading files.." To a custom message Like "Loading Win7PE SE.."

Share this post


Link to post
Share on other sites
johnhc    3

laddanator, if your WinPE is 64 bit use the method I showed above. If 32 bit, sorry I don't have an answer. Please tell us more about what you are using - 32/64 bit, EFI or not (joakim's question), WinPE version, etc? Enjoy, John.

Share this post


Link to post
Share on other sites
laddanator    0

laddanator, if your WinPE is 64 bit use the method I showed above. If 32 bit, sorry I don't have an answer. Please tell us more about what you are using - 32/64 bit, EFI or not (joakim's question), WinPE version, etc? Enjoy, John.

Using 32 bit created with ChrisR Winbuilder 082. Not sure what you mean by EFI? Thanks for your help on this matter by the way. :thumbup

I also have hex searched every bootmgr file I could find and could not find the Loading file message.

Edited by laddanator

Share this post


Link to post
Share on other sites
johnhc    3

laddanator, I cannot find the message in the whole 32 bit WinPE folder. Using the hex editor fails also. In the 64 bit version it is quite visible, although I found a web page that said changing it did not change the message displayed. Right now I am at a loss. I hope someone sees this and helps. EFI is referring to Unified Extensible Firmware Interface. In WinPE 3, it only applies to 64 bit versions. If I learn anything new I will post. As suggested above, perhaps you should open a fresh thread. Enjoy, John.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×