Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account



Photo

Integration of Intel's SATA AHCI and RAID drivers

- - - - -

  • Please log in to reply
1530 replies to this topic

#1276
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ daarth:
Welcome at MSFN Forum!

Have any idea whats going on in here? I`m quite advanced PC user but have no idea what to do know.
One more thing: Windows 7 installs just fine...

The chances for a real help would increase, if you are able to give us the HardwareIDs of the SATA Controller, where the HDD is connected.
So do the following:
1. Install Windows 7 (if not already done).
2. Open the Device Manager and look into the "IDE ATA ATAPI Controllers" and - if applicable - into the "Storage Controllers" sections.
3. Do a right click onto the listed Controller(s) > "Properties" > "Details" > "Property" > "HardwareIDs"
4. Post the HardwareIDs you found. The only interesting parts are der VendorID (VEN_XXXX) and DeviceID (DEV_XXXX) of the Controller (no Channels).

Regards
Fernando
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E


How to remove advertisement from MSFN

#1277
jack804

jack804
  • Member
  • 2 posts
  • Joined 22-September 12
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Fernando:

I had no idea this topic was 5 years old, and I now realize that you are the resident expert on installing Windows XP as a dual boot option on a Windows 7 PC with SATA hard drives.

So far, I have burned about 10 disks generated with the nLite slipstreaming process, none of which has worked. In every case I have received the dreaded BSOD after the XP install has loaded its files.

The slipstreaming process is fairly simple for me, but indentifying and then locating the necessary drivers to integrate is confusing.

My PC is a 1 year old Dell with a Dell Motherboard and an Intel Sandy Bridge chipset - Southbridge H67, and a Western Digital 1 TB SATA Drive. I have tried slipstreaming a number of different Intel inf files, but in every case I have received the BSOD, when using the nLite generated disk. My Windows XP professional disk is a valid disk with SP3.

Even though I have Googled this subject substantially,I am not certain which type of SATA files I need to integrate to make the process work. Are they just inf files, or are other system files required as well?

There are no compatibilty options in my bios.

I would appreciate it very much if you can point me in the direction of the required files based on the above referenced motherboard and chipset.

I would be pleased to provide you with any other info that you find necessary.

Sincerely,

Jack

#1278
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ jack804:

Hello Jack,
welcome at MSFN Forum!

My PC is a 1 year old Dell with a Dell Motherboard and an Intel Sandy Bridge chipset - Southbridge H67, and a Western Digital 1 TB SATA Drive. I have tried slipstreaming a number of different Intel inf files, but in every case I have received the BSOD, when using the nLite generated disk.

You should not integrate several different INF files, but just the correct one. If your WD hdd is connected to an Intel SATA port and the related SATA Controller has been set in the BIOS (maybe automaticly) to "AHCI" mode, you should do the following:
  • Download >this< actual 32bit XP driverpack and unzip it.
  • Run nLite, don't load any preset of a previous nLite processing and integrate just the content of the unzipped package. The XP Setup will need all INF, SYS CAT and OEM files, which are within that package.
  • Let nLite create the ISO file and burn it as bootable CD.
  • When you get the nLite Textmode Popup window, you should highlight just the listed "Intel® Desktop/Workstation/Server Express Chipset SATA AHCI Controller" and nothing else.
  • Boot off the just created XP CD with integrated Intel AHCI driver and install the OS.
If the XP installation with this prepared XP CD should fail, this can be caused by
  • the use of an already processed XP CD as source or
  • the connection of the hdd to a non-Intel SATA port or
  • an unusual BIOS setting ("RAID" mode?) regarding the SATA Controller of the related SATA port.
You can prevent the last 2 failure options, if you have already installed any Windows Operating System like Vista or Windows 7. In this case open the "IDE ATA/ATAPI Controllers" and - if applicable - the "Storage Controllers" sections of the Device Manager, look for the exact name of the listed Controller and post it.
Even better: Post the HardwareIDs of the listed Controller (right click onto it > "Properties" > "Details" > "Property" > "HardwareIDs").

Regards
Fernando
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1279
jack804

jack804
  • Member
  • 2 posts
  • Joined 22-September 12
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Fernando:

Thank you very much for your quick response to my questions, and even more for the terrific and explicit instructions you provided to me.

I followed your insructions and created a nLite XP install CD which worked on the first try. So, I'm now dual booting Windows 7 and Windows XP.

I suspect that my previous problems were due to integrating too many driver files in the nLite disk, rather than just the correct ones.

I like the MSFN forums very much, and will be sure to come back if I have similar problems.

Thanks again for your help.

Sincerely,

Jack

#1280
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

I followed your insructions and created a nLite XP install CD which worked on the first try. So, I'm now dual booting Windows 7 and Windows XP.

It's fine, that you succeeded at least.

I suspect that my previous problems were due to integrating too many driver files in the nLite disk, rather than just the correct ones.

Yes, that has caused your problems.

Thanks again for your help.

You are welcome!
Enjoy your dual boot system!

Regards
Fernando

Edited by Fernando 1, 23 September 2012 - 03:12 PM.

My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1281
Archangel35757

Archangel35757
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 01-October 12
  • OS:XP Pro x64
  • Country: Country Flag
Fernando:

First let me say-- Thank you so much for your "Integration of Intel's SATA AHCI and RAID Drivers Guide and Help for XP (32/64-bit)" :thumbup

My new workstation system:
  • Windows XP Professional x64 Edition SP2
  • Intel i7-3930K
  • ASUS P9X79 WS motherboard
  • 64GB Corsair Vengeance DDR3-1866 RAM
  • Samsung 830 Series 512GB SSD (Drive C:\ for OS and Apps)
  • Samsung 830 Series 256GB SSD (Drive D:\ for data)
  • Western Digital Cavair Black 1TB HDD (will be 2 partitions for backing up each SSD)
  • 2x EVGA GTX580 3GB graphics cards (SLI'd)

Following your instructions on page 1, I was finally able to get Windows XP Professional x64 Edition installed on my SSD by slipstreaming your recommended Intel X79 chipset AHCI drivers >64bit Intel RSTe textmode drivers v3.1.0.1068 WHQL for X79< into a Windows XP x64 setup CD (along with my motherboards Marvell AHCI controller drivers)...

I noticed that you have not updated page 1 since June and there has been a more recent release of the Intel RSTe AHCI drivers (Version: 3.2.0.1134, dated 08/24/2012) at Intel's download center:

Intel RSTe AHCI & SCU Software RAID driver for Windows v3.2.0.1134

For Windows XP Professional x64 Edition SP2, is this latest version recommended to be installed over the v.3.1.0.1068 AHCI driver?

Things seem to be running ok on my new system (besides some bugs in Samsung's SSD Magician Utility), but your assistance and advice would be greatly appreciated.

Thanks.

Edited by Archangel35757, 01 October 2012 - 11:18 PM.

My new system:
• Windows XP Pro x64 Edition | • Intel i7-3930K 3.2GHz processor | • ASUS P9X79 WS board
• 64GB DDR3-1866 Corsair Vengeance SDRAM | • 2x EVGA GTX580 3GB (SLI'd) |
• Samsung 830 Series 512GB SSD OS drive

#1282
JenniferArden

JenniferArden

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 97 posts
  • Joined 24-December 06
  • OS:XP Pro x64
  • Country: Country Flag
Hi Fernando

I just want to say thank you for your time and assistance for helping everyone with their drivers in this forum. I appreciate the assistance you have given me in the past very much. My 32 and 64 bit XP is working like a dream and can install on most popular AHCI controllers.

Kind Regards

Jennifer
Core2Quad Q8300, 4GB DDR II, ASUS P5QL-EM M/B, ATI Radeon 6670 1GB DDR 5, 500GB Seagate SATA II HD, Realtek 8CH HD Audio, ASUS DRW-24B3LT DVD 24X Lightscribe, Gigabyte GZ-M2 chassis, 320W ATX PSU, Meisner 1200VA XT1200 UPS, 19" PackardBell Calisto LCD

#1283
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ Archangel35757:
Welcome at MSFN Forum!

I noticed that you have not updated page 1 since June and there has been a more recent release of the Intel RSTe AHCI drivers (Version: 3.2.0.1134, dated 08/24/2012) at Intel's download center:
For Windows XP Professional x64 Edition SP2, is this latest version recommended to be installed over the v.3.1.0.1068 AHCI driver?

You can do that without risking any trouble.
By the way: I expect, that Intel will release very soon brandnew Intel RST drivers v11.6.x.xxxx, which are usable for XP x64 users with an X79 chipset AHCI system. So it may be a good idea to wait some days with the driver update.

Regards
Fernando
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1284
Archangel35757

Archangel35757
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 01-October 12
  • OS:XP Pro x64
  • Country: Country Flag

…By the way: I expect, that Intel will release very soon brandnew Intel RST drivers v11.6.x.xxxx, which are usable for XP x64 users with an X79 chipset AHCI system. So it may be a good idea to wait some days with the driver update.

Regards
Fernando


Ah, OK... I was going to try the Intel RST Driver v.11.2.0.1006 but I guess it's not for the Intel X79 Chipset or is still broken for X79? Any idea when this Intel X79 v.11.6.x AHCI driver will be available for XP64? Any news link to subscribe to?
I've followed this problem discussion and your research of the problem on a few forums. I'm in the same boat as the other X79 owners-- waiting for an Intel AHCI driver update. The Samsung SSD Magician software is failing to work properly (TRIM, etc.) with my 830 Series SSD because it's identified as a SCSI drive! Even the Marvell controller shows up as SCSI, IIRC-- which I don't understand. I keep reading about a generic Microsoft AHCI driver... but I can't find one for XP64.
My new system:
• Windows XP Pro x64 Edition | • Intel i7-3930K 3.2GHz processor | • ASUS P9X79 WS board
• 64GB DDR3-1866 Corsair Vengeance SDRAM | • 2x EVGA GTX580 3GB (SLI'd) |
• Samsung 830 Series 512GB SSD OS drive

#1285
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

I was going to try the Intel RST Driver v.11.2.0.1006 but I guess it's not for the Intel X79 Chipset or is still broken for X79?

You cannot use the original driver, because the X79 HardwareIDs are missing within the INF file, but you may try the Intel RST driver v11.2.01006, which I have modified to make it compatible with X79 chipsets. You can get it from >here<.

Any idea when this Intel X79 v.11.6.x AHCI driver will be available for XP64?

I am not sure, that Intel will release any new RST/RST(e) drivers, which will be officially designed for being used with Windows XP (32/64bit).

The Samsung SSD Magician software is failing to work properly (TRIM, etc.) with my 830 Series SSD because it's identified as a SCSI drive! Even the Marvell controller shows up as SCSI, IIRC-- which I don't understand.

As long as you will use any of Intel's RSTe drivers, you will see your drives as SCSI disks. That is a feature (to get the TRIM command into a RAID array) and not an issue.

I keep reading about a generic Microsoft AHCI driver... but I can't find one for XP64.

There is no and there will never be any generic MS AHCI driver for Windows XP (32/64bit).
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1286
Archangel35757

Archangel35757
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 01-October 12
  • OS:XP Pro x64
  • Country: Country Flag

I was going to try the Intel RST Driver v.11.2.0.1006 but I guess it's not for the Intel X79 Chipset or is still broken for X79?

You cannot use the original driver, because the X79 HardwareIDs are missing within the INF file, but you may try the Intel RST driver v11.2.01006, which I have modified to make it compatible with X79 chipsets. You can get it from >here<.

Any idea when this Intel X79 v.11.6.x AHCI driver will be available for XP64?

I am not sure, that Intel will release any new RST/RST(e) drivers, which will be officially designed for being used with Windows XP (32/64bit).

The Samsung SSD Magician software is failing to work properly (TRIM, etc.) with my 830 Series SSD because it's identified as a SCSI drive! Even the Marvell controller shows up as SCSI, IIRC-- which I don't understand.

As long as you will use any of Intel's RSTe drivers, you will see your drives as SCSI disks. That is a feature (to get the TRIM command into a RAID array) and not an issue.

I keep reading about a generic Microsoft AHCI driver... but I can't find one for XP64.

There is no and there will never be any generic MS AHCI driver for Windows XP (32/64bit).


Thanks Fernando for clearing up some of my confusion... I'll try out your modified_v.11.2.0.1006 RST Driver tonight and let you know how it goes. I do hope Intel will release an 11.6.x RST driver that works for XP64-- do you know who I can bribe/pay to make sure they cover XP64? ;) The main reason I installed this older OS is because it supports 3D hardware acceleration for 32-bit apps... whereas the Win7 64-bit "XP Mode" does not-- only software rendering via the CPU.

Thanks for making the modified driver... just PM me where you'd like me to send you a case of your favorite beverage :)

Edited by Archangel35757, 05 October 2012 - 02:32 PM.

My new system:
• Windows XP Pro x64 Edition | • Intel i7-3930K 3.2GHz processor | • ASUS P9X79 WS board
• 64GB DDR3-1866 Corsair Vengeance SDRAM | • 2x EVGA GTX580 3GB (SLI'd) |
• Samsung 830 Series 512GB SSD OS drive

#1287
Archangel35757

Archangel35757
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 01-October 12
  • OS:XP Pro x64
  • Country: Country Flag
Fernando:

To be clear, for XP64 which modified v11.2.0.1006 Intel RST AHCI driver am I suppose to use for the Intel X79 Chipset & i7-3930K processor? The 7-series or C600 series? Thanks! :)
My new system:
• Windows XP Pro x64 Edition | • Intel i7-3930K 3.2GHz processor | • ASUS P9X79 WS board
• 64GB DDR3-1866 Corsair Vengeance SDRAM | • 2x EVGA GTX580 3GB (SLI'd) |
• Samsung 830 Series 512GB SSD OS drive

#1288
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

To be clear, for XP64 which modified v11.2.0.1006 Intel RST AHCI driver am I suppose to use for the Intel X79 Chipset & i7-3930K processor? The 7-series or C600 series?

The X79 chipset belongs to the C600 series.
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1289
Archangel35757

Archangel35757
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 01-October 12
  • OS:XP Pro x64
  • Country: Country Flag

To be clear, for XP64 which modified v11.2.0.1006 Intel RST AHCI driver am I suppose to use for the Intel X79 Chipset & i7-3930K processor? The 7-series or C600 series?

The X79 chipset belongs to the C600 series.

Your modified C600 AHCI driver worked :D. It only required me to reactivate my XP64 license. YAHOO!!! You are a godsend-- thank you so much! Now I just need to unplug my HDD from the Marvell controller & remove/reinstall it so it shows up in SATA section of device manager instead of SCSI. :)
My new system:
• Windows XP Pro x64 Edition | • Intel i7-3930K 3.2GHz processor | • ASUS P9X79 WS board
• 64GB DDR3-1866 Corsair Vengeance SDRAM | • 2x EVGA GTX580 3GB (SLI'd) |
• Samsung 830 Series 512GB SSD OS drive

#1290
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

Your modified C600 AHCI driver worked :D. It only required me to reactivate my XP64 license. YAHOO!!! You are a godsend-- thank you so much!

You are welcome! It is fine, that you succeeded with the installation of the "modded" Intel RST driver.

Now I just need to unplug my HDD from the Marvell controller & remove/reinstall it so it shows up in SATA section of device manager instead of SCSI. :)

Please look into the Device Manager and check, if you really got rid of the Intel SCSI Filter named iaStorF.sys:
Open the section "Drives" > right click onto any of the listed Drives > "Property" > "Driver" > "Driver Details".
If the driver named iaStorF.sys should still be listed, you should enter the registry, join the path HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} and delete the entry "iaStorF". If you should find another similar entry within the "Class" folder, delete it too.
After the next reboot you should not find the iaStorF.sys within the Device Manager anymore and all "SCSI Disk" entries should be gone.
Just to clarify: The possible wrong "iaStorF" entry within the registry is not an issue of the RST driver v11.2.0.1006, which had been modified by me, but a.general issue while switching from Intel's RSTe drivers (using iaStorA.sys and iaStorF.sys) to the "normal" RST driver iaStor.sys. For more details you may look >here< (in German language).

Regards
Fernando

Edited by Fernando 1, 07 October 2012 - 03:32 AM.

My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1291
catsado

catsado

    Newbie

  • Member
  • 21 posts
  • Joined 23-February 09
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Sorry i may ask a stupid question but is there AIO package with all of intel sata drivers? I wanna make my new clean build and i wanna include all of intel sata drivers from the start till now. Or i need to download each package and then integrate them?

#1292
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

Sorry i may ask a stupid question but is there AIO package with all of intel sata drivers?

That will not work, because the different driver versions have the same name and will replace each other during the integration.

Or i need to download each package and then integrate them?

That will not work either.
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1293
Sp0iLedBrAt

Sp0iLedBrAt

    MSFN Addict

  • MSFN Sponsor
  • 1,727 posts
  • Joined 19-March 09
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
Back to your post 1099 on page 37; I downloaded the 32-bit driver for VirtualBox, set the chipset to ICH9, chose a SATA controller and an AHCI disk and integrated the ICH9 SATA/AHCI driver (modified by you :rolleyes:) with nLite (textmode, of course). Setup fails with the notorious 0x7B BSOD. Is there something I'm missing here?

Edit: tried before with a floppy image as well, but the ICH9 (no M/R) driver was not shown

Attached File  Last Session.ini   2.54KB   3 downloads

Cheers

Edited by Sp0iLedBrAt, 16 October 2012 - 04:47 PM.


#1294
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ Sp0iLedBrAt:

Usually my guide is only valid for a Windows XP installation onto a really existing hardware configuration and not in a virtual environment.
Please try to integrate >this< driver. Maybe this one will work in the Virtual Box. You should just enable the listed Intel® ICH9 SATA AHCI Controller.

Good luck!!
Fernando
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1295
GettinOwned

GettinOwned
  • Member
  • 3 posts
  • Joined 17-October 12
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Fernando, thanks for helping so many people figure out how to get through what i thought was going to be easy process. Now as you can tell from my screename, I'm getting owned on this one.

It all started when my motherboard blew out the other day, I figured it was a divine way of saying time to upgrade my 6 year old system. :D
I've spent days trying to get nlite to work with my new msi B75A-G43 motherboard http://us.msi.com/pr...l#/?div=Detail] using my new 120gb samsung ssd until i realized that my what i thought was a clean xp pro fresh install cd has the dreaded WINNT.SIF file..

My question to you is this:
does it make sense to settle with ide mode and be a slowhead or should i look into getting a clean xp cd (where would u get one?, can i download one somewhere?)?

:Assuming achi is the answer:
use the msi recommended drivers that came with my new board or use some of the ones you provide?
does solely having intel sata ports compromise the nlite process?

I really really want to get xp up and running via achi but fear being forced into upgrading to windows 7 or settling for ide. I just love xp.

Thanks,
Vogtsky

#1296
Kelsenellenelvian

Kelsenellenelvian

    WPI Guru

  • Developer
  • 8,876 posts
  • Joined 18-September 03
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
There is NO legal place to download a XP iso.

Amazon and ebay have plenty though.

#1297
Sp0iLedBrAt

Sp0iLedBrAt

    MSFN Addict

  • MSFN Sponsor
  • 1,727 posts
  • Joined 19-March 09
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
Reporting back: so far this http://kosiara87.blo...windows-xp.html is the only thing that has worked so far. Interestingly enough Fernando, it is the same 7.8.0.1012 driver you primarily modified.

Cheers

#1298
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ GettinOwned:
Welcome at MSFN Forum!

does it make sense to settle with ide mode and be a slowhead or should i look into getting a clean xp cd

The latter option is the far better one.

where would u get one?

Provided you are a legal owner of a Windows XP licence, you can borrow a clean XP CD as full OEM or Retail version with already integrated Service Pack 3 from a friend or a neighbour just for copying the content onto your HDD as source for the later nLite processing. Important: You have to use your own legal XP CD Key.

Assuming achi is the answer:
use the msi recommended drivers that came with my new board or use some of the ones you provide?

I recommend to integrate the 32bit Intel RST textmode driver v11.2.0.1006 WHQL, which I have linked within the start post of this thread.
When you get the nLite textmode driver popup window, you should just select the "Intel® 7 Series/C216 Chipset Family SATA AHCI Controller" and the "Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller" (I am not sure, which of them is built on your mainboard).

does solely having intel sata ports compromise the nlite process?

No.


Reporting back: so far this http://kosiara87.blo...windows-xp.html is the only thing that has worked so far. Interestingly enough Fernando, it is the same 7.8.0.1012 driver you primarily modified.

Thanks for your interesting feedback. I have no idea, why the simple integration of the modded v7.8.0.1012 driver didn't work for you.

Kind Regards
Fernando
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1299
GettinOwned

GettinOwned
  • Member
  • 3 posts
  • Joined 17-October 12
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Fernando,

I do indeed have a valid cd key. It is the one i've been using on my old system that broke. Just waiting to be able to use it on my upgraded machine.

Will a xp pro UPGRADE cd be just as suitable as a regular install disc? I'm under the impression they're relatively the same thing.

I'll be trying to get a clean OS on ebay in the meantime for a reasonable price.

I realize your thread is not about changing to ahci mode after installing xp, but, if you know a link to a solid thread regarding that issue, i would really appreciate you pointing me in that direction. Might as well weigh all my options right?

Thanks for the reply,
Brian

P.S. Props on this thread staying alive for all this time. Simply amazing!!!

#1300
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

Will a xp pro UPGRADE cd be just as suitable as a regular install disc?

No, you should take a full version of Windows XP, if you have a key for a full Retail or OEM version.

I realize your thread is not about changing to ahci mode after installing xp, but, if you know a link to a solid thread regarding that issue, i would really appreciate you pointing me in that direction.

Just do a Googe search for "XP switch from IDE to AHCI +Intel" and you will find a lot of workarounds, for example >this< guide.
Important: You should know the exact name of the on-board Intel SATA AHCI Controlle. It will be either "Intel® 7 Series/C216 Chipset Family SATA AHCI Controller" or "Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller".
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users