Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account



Photo

Integration of Intel's SATA AHCI and RAID drivers

- - - - -

  • Please log in to reply
1530 replies to this topic

#1301
GettinOwned

GettinOwned
  • Member
  • 3 posts
  • Joined 17-October 12
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
I shall!

Thanks for the advice Fernando,
Brian


How to remove advertisement from MSFN

#1302
gaurav007

gaurav007
  • Member
  • 2 posts
  • Joined 27-October 12
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Fernando,

I want to install windows XP X32 SP3 but the problem is that i am not able to find the SATA drives(textmode drivers) of Intel® 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controllers - 27DF & Intel® 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0

Can u pls help me out with that.

Thanks!!

#1303
cozinbob2

cozinbob2

    Newbie

  • Member
  • 20 posts
  • Joined 25-October 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
Have you tried the first one listed on the fist page of this thread under preperation? I do not use this method of driver entergration. I use the driver packs method from driverpacks dot net. Good luck and hope I helped.

Edited by cozinbob2, 27 October 2012 - 04:40 AM.


#1304
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ gaurav007:
Welcome at MSFN Forum!

I want to install windows XP X32 SP3 but the problem is that i am not able to find the SATA drives(textmode drivers) of Intel® 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controllers - 27DF & Intel® 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0

There is no textmode driver available and not needed for that native IDE (non-AHCI/RAID) Controller. You will be able to get Windows XP SP3 installed without loading (F6) or integrating any special driver.
My guide is only valid for users with an Intel Chipset system, who want to get Windows XP installed after having set the SATA Controller within the BIOS to "AHCI" or "RAID" mode. After having done that, the Intel SATA AHCI resp. SATA RAID Controller has another name and another HardwareID.
As cozinbob2 has written you will find the appropriate AHCI or RAID driver within the start post of this thread.

Regards
Fernando

Edited by Fernando 1, 27 October 2012 - 05:23 AM.

My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1305
gaurav007

gaurav007
  • Member
  • 2 posts
  • Joined 27-October 12
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Thanks!! Fernando for the reply... then why i am not able to install Windows XP SP3? After the files had been copied & system restart i get BDOS..

Can u assit me on this.

Thanks!!

#1306
cozinbob2

cozinbob2

    Newbie

  • Member
  • 20 posts
  • Joined 25-October 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
I understand that setup will run on the system so it sounds like to me, you may have a hardware problem ie; hard drive going bad maybe. Upon further reflection on this it may be a memory problem. There are bootable diagnostic cd's to run on your system to check for problems with the hardwarw harddrive, memory, ect..

Edited by cozinbob2, 27 October 2012 - 05:51 AM.


#1307
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

After the files had been copied & system restart i get BDOS.

Questions:
1. At which mode (IDE/RAID/AHCI) is the SATA Controller running, where your HDD/SSD is connected to? Open the BIOS and look for the SATA Controller settings.
2. Have you used a clean (=untouched) Windows XP CD, when you got the BSOD? Look into the i386 directory of the CD. Do you see there a file named WINNT.SIF? If yes, the CD is not an original XP CD.

Edited by Fernando 1, 27 October 2012 - 10:26 AM.

My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1308
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
I'm stuck fighting this setup and would really appreciate some guidance.

The setup is a clean i5 2300 and a Gigabyte B75m-D3H running a 250gb Velociraptor as a workstation that needs to run XP. So I'm stuck with a 10 year old OS on this install. I posted a similar question in another MSFN forum but see this was really the place for it. So sorry to duplicate & elaborate...

My first attempt to install a 32 bit XP/AHCI on this board began with a slipstreamed XP using the 10.8 RST driver with the desktop/workstation controller. But the dreaded 0X00000007b error was the result. This same disk has installed XP on a z68 board

So I went back to basics using the f6 install of the gigabyte sourced f6 SATA AHCI driver v11.1 using external floppy. All was recognized. When it came time to choose the appropriate storage controller the only ones that showed up were the ICH7R/DH, ICH7RMDW, Desktop/Workstation/Server express chipset, and the moble chipset. I started with the Desktop chipset but still couldn't get past the 7b error.

Next I tried a new slipstream of my XP sp3 disk with the newest v11.6 RST . When slipstreaming the driver, I chose the standard 7 series chipset driver that showed up during the nlite procedure. After successfully burning the .iso I thought I had it beat. But still no install and the same 7b error came up. Not sure if it's necessarry, but I've been wiping the drive after each attempt just in case...

And yes, if I set the bios to ide, the XP will install. I took it as far as setting the partitions no problem.

What gives? Is the 7 series chipset driver wrong? As I was researching this I read somewhere that the 7 series chipset will not work with XP in AHCI. Any truth to that?

I've looked for info, there is very little on the B75 so I even checked to see if there were any similar z77 issues, but not much can be found. Sure could use some constructive input. I'm out of patience.

#1309
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ lioninstreet:
I suspect, that you have chosen the wrong SATA Controller while integrating or loading the Intel AHCI driver. Alternatively your BSOD problem may be caused by using an already modified XP CD as source.
This is what I recommend to do:
  • Look into your mainboard manual and check, if the SATA Controller of your mainboard belongs to the "Intel® 7 Series/C216 Chipset Family" or to the "Intel® 7 Series Chipset Family".
  • Download >this< RST driverpack and unzip it.
  • Restart the creation of an XP SP3 CD with integrated Intel AHCI driver from scratch by copying the content of a clean (untouched) XP CD onto a separate folder of your HDD.
  • Let nLite integrate the RST driver v11.2.0.1006 as textmode driver. When you get the popup window with the list of all available SATA Controllers, just check the "Intel® 7 Series/C216 Chipset Family SATA AHCI Controller" or the "Intel® 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller" depending on the result of your previous check (point 1).
  • Let nLite create the ISO file and burn the ISO file as bootable image.
  • Set the SATA Controller of your system to "AHC mode".
  • Install Windows XP by booting off the just created CD.
Good luck!
Fernando

P.S.:

Is the 7 series chipset driver wrong?

No, the driver was not wrong, but maybe the chosen Controller.

As I was researching this I read somewhere that the 7 series chipset will not work with XP in AHCI. Any truth to that?

No, that is not true.

Edited by Fernando 1, 28 October 2012 - 06:33 AM.

My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1310
cozinbob2

cozinbob2

    Newbie

  • Member
  • 20 posts
  • Joined 25-October 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
Spot on fernando. I have currently 4 custom built PC's. 2 Intel and 2 AMD. I have been useing nlite and driverpacks method for years and have none of these problems being reported like above and by many others in this thread. The driverpacks method does not rely on user knowledge of his/her system hardware to install XP/SP3 with ahci controlers systems. it finds the proper drivers and just installs with zero problems, period. The beauty of the driverpacks method is that one can also install the chipsets, lan, wireless lan, sound, and video and as previously stated it just works period. One might call it drivers integration for dummies.

#1311
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64
@ cozinbob2:

If you are happy with the driverpacks instead of the nLite integration method, why do you post it into the nLite Forum?
Users may think, that they can integrate the "Mass Storage driverpack" by using nLite and this is absolutely misleading.

This thread has meanwhile more than 1.2 millions of visitors and if you compare this with the numbers of users, who posted about problems, the big majority of them obviously succeeded with the nlite integration method.

Regards
Fernando
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1312
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag

After the files had been copied & system restart i get BDOS.

Questions:

2. Have you used a clean (=untouched) Windows XP CD, when you got the BSOD? Look into the i386 directory of the CD. Do you see there a file named WINNT.SIF? If yes, the CD is not an original XP CD.



@Fernando 1,

Thank you for watching this board as you do. It looks like you've made alot of friends here!

To your suggestions, I wish I could say I am 100% sure my XP CD is genuine, but I can not. It was an OEM version purchased off ebay a while back. Visually it compares well to a sp2 disk I have and it passes the test above, No WINNT.SIF file. Any other ways to test? If after some research, it actually turns out to be a fake, where does one source a genuine clean untouched sp3 disk these days?

Regarding the controller, I was unable to find anywhere in the boards manual that identified if the controller was the "Intel® 7 Series/C216 Chipset Family" or the "Intel® 7 Series Chipset". On the other hand it makes no reference to the C216 controller either. From what I found the C216 seems to be used with Xeon CPU's. and supports 2 SATA 3.0 and 4 SATA 2.0, My B75 only has 1 SATA 3.0 and 5 SATA 2.0.

@cozinbob2,

Driverpack looks pretty fail safe, although I suppose that is a relative term...

Does it also require a minimum of sp3 as reccomended by @Fernando 1?

#1313
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,338 posts
  • Joined 14-September 05
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Look at your Topic - a question was presented regarding this which is obviously your Motherboard's specs (as you state above).

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#1314
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

To your suggestions, I wish I could say I am 100% sure my XP CD is genuine, but I can not. It was an OEM version purchased off ebay a while back. Visually it compares well to a sp2 disk I have and it passes the test above, No WINNT.SIF file.

If there is no WINNT.SIF file within the i386 directory, your XP CD may work for the driver integration task.

Regarding the controller, I was unable to find anywhere in the boards manual that identified if the controller was the "Intel® 7 Series/C216 Chipset Family" or the "Intel® 7 Series Chipset". On the other hand it makes no reference to the C216 controller either.

If you don't know the exact name of the Intel SATA AHCI Controller (with or without C216), you may integrate them both. If you should know the Controller name you had integrated the last time (with the installation failure), you may take the other one now.
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1315
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
@submix8c, I reviewed both the manual and website for a definitive answer to the chipset question and found none. Unless I am blind, it is also not contained on the link you kindly provided.

@Fernando 1, reasonalbly good chance my XP source disk is useable as I was able to slipstream with it to a Gigabyte Z68m-ud2h-b3 board and an M4 SSD a few months ago. However I did have acitvation issues and had to get a key directly from Microsoft. There is another one of those boards here and I was thinking to use it with that disk just to (hopefully) get this terminal up and running.

But if that gets this terminal up an running I still have to revisit the B75 board and will probably make a disk with both chipset drivers. when I intigrate should setup to do it selecting the one driver at a time or multi driver folder?

To all, thanks again for the arrow pointing

#1316
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
Interesting,

Now the slipstreamed disk I used a few months ago on the Z68 board with a SSD using the 10.8 driver will not load the OS on the same board with a 250gb Velociraptor.

I'm off to get more blank CD's...

#1317
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

But if that gets this terminal up an running I still have to revisit the B75 board and will probably make a disk with both chipset drivers.

Why do you want to create a second disk? And which "both chipet drivers" do you mean?

when I intigrate should setup to do it selecting the one driver at a time or multi driver folder?

I always recommend to use the "one driver" integration method, because it is the safest one to get just the driver you want and nothing else.
My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1318
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag

But if that gets this terminal up an running I still have to revisit the B75 board and will probably make a disk with both chipset drivers.

Why do you want to create a second disk? And which "both chipet drivers" do you mean?


when I intigrate should setup to do it selecting the one driver at a time or multi driver folder?

I always recommend to use the "one driver" integration method, because it is the safest one to get just the driver you want and nothing else.


I am using CD-R as my media, so I assumed I had to make a new disk for each slipstream. By both drivers I was referring to the 7 series with 316 and 7 series without. You are suggesting the one driver method and silipstream them both individually into the same install disk, Yes?

Also I noticed that after the nLite procedeure, the folder that I copied the sp3 disk into now has additional files showing (the slipstreamed files no doubt). Are these the files that are in nLite when I am asked if I want to use the previous session? I usually right click and delete them in nLite but noticed they are still there in the source folder.

I'm not so well versed with nLite so I'm not so certain how should I deal with those files, both in nLite and in the source folder...

#1319
cozinbob2

cozinbob2

    Newbie

  • Member
  • 20 posts
  • Joined 25-October 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
I am staying to the topic of this thread. So....

#1320
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
Also Just discovered my XP sp3 disk is likely a volume licence version, possibly meaning it could be a nock off

This is getting more fun by the minute..

It but it did pass the validation test on another terminal after getting a new key from brother Bill.

How does one source a known legit XP sp3 disk these days?

Edited by lioninstreet, 28 October 2012 - 02:29 PM.


#1321
Ponch

Ponch

    MSFN Junkie

  • Patrons
  • 3,291 posts
  • Joined 23-November 05
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

I'm setting up a i5 2300 and a Gigabyte B75m-D3H running a 250gb Velociraptor as a workstation that needs to run XP. So I'm stuck with a 10 year old OS on this install.

Is that for work ?

#1322
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag


I'm setting up a i5 2300 and a Gigabyte B75m-D3H running a 250gb Velociraptor as a workstation that needs to run XP. So I'm stuck with a 10 year old OS on this install.

Is that for work ?


Yes it is for work, Several legacy programs and we're stuck with XP until they pull the trigger on a company wide upgrade.

#1323
Fernando 1

Fernando 1

    Easy RAIDer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,021 posts
  • Joined 03-June 05
  • OS:Windows 7 x64

I am using CD-R as my media, so I assumed I had to make a new disk for each slipstream. By both drivers I was referring to the 7 series with 316 and 7 series without. You are suggesting the one driver method and silipstream them both individually into the same install disk, Yes?

The 32bit Intel RST driver package 11.2.0.1006 contains only 1 driver named iaStor.sys.
What I suggested was, that you may highlight both Intel 7-series SATA AHCI Controllers, if you don't know the exact Controller name of your mainboard. That is not the integration of 2 drivers, but the try to enable the support of 2 different Controllers by 1 single driver.
If you have created 2 different CDs, each of them wiith the support of a differen Intel 7-Series Chipset SATA AHCI Controller, it is even better.

Also I noticed that after the nLite procedeure, the folder that I copied the sp3 disk into now has additional files showing (the slipstreamed files no doubt). Are these the files that are in nLite when I am asked if I want to use the previous session? I usually right click and delete them in nLite but noticed they are still there in the source folder.

That is why you have to restart the complete nLite procedure from scratch by copying the original untouched XP CD content, if the XP installation failed and you are going to create a new CD with integrated driver. Furthermore you should not load any ini file with a previous nLite session in this case.

Also Just discovered my XP sp3 disk is likely a volume licence version, possibly meaning it could be a nock off

So you think, that you bought a pirate copy of a Windows XP CD? Doesn't it have a Microsoft hologram?

How does one source a known legit XP sp3 disk these days?

There are many ways to purchase a legal original XP CD as Retail version showing the Microsoft hologram.

Is that for work ?

Yes it is for work, Several legacy programs and we're stuck with XP until they pull the trigger on a company wide upgrade.

The use of nLite is only allowed for private purposes, not for business.
If it is your job to customize Operating Systems like Windows XP, you have to use another tool or method.

Edited by Fernando 1, 28 October 2012 - 04:24 PM.

My current system:
ASUS P8Z68-V | Intel Core i5 2500K | 2x4 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 | 2x128GB Crucial M4 SSD as RAID0 in SATA3 mode | Seasonic M12II-520 Modular 520W | ATI Radeon HD6850 1 GB GDDR5
My old system:
DFI nF4 Ultra-D (BIOS: 2006/04/06) | AMD Athlon64 4000+ San Diego | 2x512 MB OCZ PC3200 CL2 Rev.2 Platinum | 2x200 GB Samsung S-ATA II as Raid0 | beQuiet!Titan BQT P5-470W-S1.3 | MSI GeForce NX6600GT-TD128E

#1324
lioninstreet

lioninstreet

    Newbie

  • Member
  • 22 posts
  • Joined 09-April 12
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
@Fernando 1,

I appreciate your concern and really appreciate your help.

I'm actually not an IT professional but a real estate paralegal. It is a long story but at the end of the day I am building this workstation for use at my job.

The managing partner at the firm I work at had a hard drive crash a few months ago. Their corpoarate IT support provider wanted crazy money for 3 year old technology to replace the work station

Since he knew I built my own HTPC (what I'm using right now), I told the boss I would tight him up. That's how I ended up here. I built him a Gigabyte z68mx with an SSD running XP. Now it's my turn.

Not sure if that makes me a commercial user or not but I'm not selling hardware or in the computer business.

#1325
Kelsenellenelvian

Kelsenellenelvian

    WPI Guru

  • Developer
  • 8,828 posts
  • Joined 18-September 03
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
You are using nlite to make a installation for work. It does count.




5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users