Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

XP installation hangs with 9 min left: "Saving settings"

- - - - -

  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#1
kingharrie

kingharrie
  • Member
  • 3 posts
Hi,
Today I started playing with nlite because a need a very small XP version I can install on my thinclient. I have build several different iso's with nlite but all of them halt during the installation. I have tried manual selecting stuf to be left out of the installation, I have tried not selecting stuf to be left out, I tried builing an iso on a preset I downloaded from internet.
All with the ame result, it stops installing near the end of the installation process. Above the progressbar it says "instellingen opslaan..." ghehe its dutch, translated it means "Saving settings..." it appears right after something with writing to the registry. It says the estimated time left is 9 minutes.
The screen on the right keeps changing to a different text so it is not completely frozen...

Does anybody have an idea for me of what to do next?


How to remove advertisement from MSFN

#2
kingharrie

kingharrie
  • Member
  • 3 posts
I just tested the original XP cd and it worked like a charm, so a failty original cd cannot be to blame... Furthermore I forgot to mention that I tested the build iso's in a new VMware environment.

#3
extrabigmehdi

extrabigmehdi

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 80 posts
hi kingharrie,
unfortunately that's a bug already encountered and difficult to fix since there's no clear way to induce it.
Did you use nlite 1.4 final ? I was hoping that latest version would get rid of problem.

#4
freish

freish
  • Member
  • 7 posts
Hi, I ran into this case the first time I used nlite too.Later I found my reason to it .Perhaps you have used wrong patches.
I am sorry that my English is not good,so...

#5
kingharrie

kingharrie
  • Member
  • 3 posts
Thnx for the reply guys :-)

Yes I have used the latest version, 1.4 final.

Since I was looking to realy strip XP i did not install any xp updates in nlite, the only one i did choose to install was Remote Desktop 6. I plan on running this xp version on a thinclient.

I will try installing more windows updates, see if that helps, or I can try building it on my laptop for instances. I'll keep you informed, if you think of anything else, please let me know...

#6
Wizmaster

Wizmaster

    Newbie

  • Member
  • 13 posts
hi i had the same problem and still have it. the problem comes from unattendet part. i made like a gzilion iso images of windows step by step to see if i remove something that should not. so. i remove all i need and still works but when i start playing with unattendet mode all comes down. maybe i'm doing something wrong. i get two problems one is that i get thru that part booting from bios to dos part files are louded then it says setup starting windows and it wont move from that second problem is the same as yours 9 min saving settings and the end. try to reset and nothing. when i make windows iso without unattendet mode it works.

any clue

sorry for bad english. :blushing:

#7
Wizmaster

Wizmaster

    Newbie

  • Member
  • 13 posts
ok i think that the problem for this 9 min stop is in unattendet mode. my windows were ok until i changed the settings in the unattendet mode.

LP

#8
heffalump

heffalump

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 83 posts
I have encountered this problem too. I'm going to try to recreate it and update this post if it happens again (I'll add my config file) just testing a HFSLIP+nLite install at the moment...

UPDATE: well this is what I did. Fresh copy of my XP Pro SP2 CD as the source. Selected nothing in nLite except some unattended settings (CD key, language, no IIS) and this worked fine and did not freeze. Not sure what could be the problem, I'll look some more later.

Edited by heffalump, 30 November 2007 - 10:04 AM.


#9
puna27_99

puna27_99
  • Member
  • 3 posts
Hi All...
I am also facing the same prob with the xp installation halting at the 9 mins mark...this seems to have started with the integration of SP3...i have nlite 1.4 final...still no solutions... :blink:

#10
heffalump

heffalump

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 83 posts
Ok I have the 9 minute "Saving Settings" problem again. Here's what I did

Source files from clean XP Pro SP2 CD. Downloaded various hotfixes as listed in the_guy's list (minus some media player ones but it happened with those in before anyway). One addon I created which is for a silent switchless WMP10 install.

Attached is my settings file. I removed a couple of things (not too many) and applied some tweaks. All done with nLite, fresh install. For the Unattended part I filled in the CD Key and put "WORKGROUP" for the workgroup (minus quotes) and selected UK keyboard/manual UK regional settings. GMT/london time zone. Nothing else was changed.

Can someone look into this please?

Attached Files


Edited by heffalump, 30 November 2007 - 02:50 PM.


#11
Wizmaster

Wizmaster

    Newbie

  • Member
  • 13 posts
i can add or remove or change all but the unattended part. if i just open it it is all over and have to start from 1

#12
MarkCoolio

MarkCoolio

    Newbie

  • Member
  • 31 posts
:( Getting this problem too now with version 1.4 and the same XP CD and addons and so on as before. With versions up to 1.3.5 Final it worked.

Attached is my preset:

Attached Files



#13
Paulo Henrique

Paulo Henrique
  • Member
  • 1 posts
I made some tests here, I foun that the 9 min error only occurs to me when I remove Internet Explorer and Outlook Express...

#14
MarkCoolio

MarkCoolio

    Newbie

  • Member
  • 31 posts

I made some tests here, I foun that the 9 min error only occurs to me when I remove Internet Explorer and Outlook Express...


Unfortunately I don't remove any of these 2. So the reason must be somewhere else..

#15
nuhi

nuhi

    nLite & vLite human.dll

  • Developer
  • 4,340 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
For example one candidate could be if you remove WMP and install newer on install. To debug this try keeping all WMP version in the Windows if you think on upgrading it.

Then another was if DTC is removed and COM+ kept.
http://www.nliteos.com | http://www.vlite.net
Remove components and customize Windows

#16
heffalump

heffalump

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 83 posts
What could be going on here? I tried same/very similar setup from version 1.4 and version 1.3.5 the 1.4 build it stops at Saving Settings again. But when I tried with 1.3.5 it moved along ok!

I've attached both logs. Both times I used clean XP SP2 CD (removed couple unused folders e.g. LANG and the upgrade ones)

Attached Files



#17
nuhi

nuhi

    nLite & vLite human.dll

  • Developer
  • 4,340 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
heffalump, your presets are hardly the same. Try the 1.3.5 on 1.4, it has wmp10 addon moved below hotfixes, that could do some good.
But there are more differences so simply load 1.3.5 preset in 1.4.
http://www.nliteos.com | http://www.vlite.net
Remove components and customize Windows

#18
nuhi

nuhi

    nLite & vLite human.dll

  • Developer
  • 4,340 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
A long shot but if someone retries it please add

sysparse.exe

into the components - advanced - keep box, just a guess by looking at the differences.
(check later if that file is in the i386 folder)

And also try by removing any WMP installations during install, just to find the cause. Not the component, but the integrated WMP addons and such.

Try not to remove NetDDE if you do. Netlogon as well, and Messenger.

Then without "Change Windows Explorer folder view" tweak if you use it.

Also you might wanna try nhelper.ex_ from 1.3.5, overwrite the one in 1.4 before using 1.4. I'm not sure if that will cause any other issues but it's worth trying.

Last, try overwriting sfcfiles.dl_ file from 1.3.5 configured with the same preset.


I hope someone will try all this, I would if I had that hang issue, thx.
http://www.nliteos.com | http://www.vlite.net
Remove components and customize Windows

#19
heffalump

heffalump

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 83 posts
Hi, this is interesting - ok I loaded my 1.3.5 config file so it should be the same (I used 1.4 nLite) and this time it hangs in 1.4 - so it should be exact same config. So it worked for 1.3.5 but not 1.4 (clean source both times!)

I will try your suggestion later, it is getting late for me now :)

Attached Files


Edited by heffalump, 08 December 2007 - 06:32 PM.


#20
nuhi

nuhi

    nLite & vLite human.dll

  • Developer
  • 4,340 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Ok, thx.
http://www.nliteos.com | http://www.vlite.net
Remove components and customize Windows

#21
heffalump

heffalump

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 83 posts
Hi, an update from me. I tried this time without the WMP10 addon and it didn't freeze in 1.4 I don't know why the same addon works in 1.3.5 but not for me in 1.4

Here is the link to the actual addon. It's a German site but the WMP addon installs fine to English using 1.3.5

http://www.sereby.or...xu_addons#WMP10

Edited by heffalump, 09 December 2007 - 07:03 AM.


#22
nuhi

nuhi

    nLite & vLite human.dll

  • Developer
  • 4,340 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
heffalump, ok, MarkCoolio confirmed the same so I'll try that method to provoke the hang. It's not addon's fault, it's just something it calls is broken then it gets manifested.
http://www.nliteos.com | http://www.vlite.net
Remove components and customize Windows

#23
heffalump

heffalump

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 83 posts
By the way I used Sereby's DX9.0c addon from the same site above so if you want to have exact same setup as me then use those two addons. The rest is all hotfixes from Microsoft. Good luck!

#24
nuhi

nuhi

    nLite & vLite human.dll

  • Developer
  • 4,340 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Ok got the hang with just the Wmp10 addon.

And I think it's fixed.

PM me if you want to help me confirm it then I release it tomorrow. Thx.
http://www.nliteos.com | http://www.vlite.net
Remove components and customize Windows

#25
heffalump

heffalump

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 83 posts
Ok the version you PM'd is working. I got the WMP10 in German language lol not English but that is probably correct because it is German version on the website (not problem of nLite) I wonder why it installed as English in 1.3.5? Well anyway no problem I can look for an English version of WMP10 addon instead. Thanks for fixing this :)

Edited by heffalump, 09 December 2007 - 11:54 AM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN