Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

vLite 1.1 beta 2 reduces size but not enough

- - - - -

  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
dchard

dchard
  • Member
  • 7 posts
  • Joined 11-December 07
Hi!

The title is need some explanation, here it is:

Using Windows Vista Ultimate 32bit edition, and using latest vLite to optimize.


1. I checked Skip product key, and the regional settings on Regional panel, and to skip user creation and admin password, but the installer still asks for regional options at the beginging of install, and still asks for user creation. Skipping activation and serial number was fine.

2. I strip out the most part of Vista Ultimate, probably the 90% of the options in vLite (like Aero, languages, games, IE, the drivers fully, windows desktop manager, and alot mor stuff). The original windows iso is 3300MB, the finetuned iso is now approx. 2500MB.
After the install finsihed (without any error) the beautiful Aero surface load up, and the Desktop window manager runs also (these are removed with vLite before the image created). The total Vista install with vLite optimized edition is 7,2GB, far much then I excepted after how many things I removed.

Please tell me what am I doing wrong, or what to do. (yes I used Aplly & rebuild before I start the image writing).
This is a pre-activated and no-sreial edition, but I think for most important part (2.) this is not the problem.

If somebody can hardly confirm, that the problem is that this is a hacked version, i am now downloading my legal copy of Vista business via MSDNAA, and I can try vLite with that tomorrow.

Anyway this is a great tool, so thank you for this!

Dchard

Edited by dchard, 11 December 2007 - 02:22 PM.



How to remove advertisement from MSFN

#2
nuhi

nuhi

    nLite & NTLite human.dll

  • Developer
  • 4,363 posts
  • Joined 25-October 03
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Yes the unattended issues are all from that preactivated version. Please lets not talk about it, it's forbidden.

Attach your preset and I'll check what you removed, judging from the Windows size you basically didn't remove anything, maybe 100MB max.
Min Windows folder is below 2GB. ISO down to around 500MB. With all removed that is, but then again there are some big components like Languages, Natural Language, Media Center, Sample media and such which when removed it should be significantly smaller without loosing any commonly used functionality (if you don't use Media Center for example).
http://www.nliteos.com | http://www.ntlite.com
Remove components and customize Windows

#3
marauder16

marauder16

    Newbie

  • Member
  • 37 posts
  • Joined 09-December 07
I didn't use the preactivated version (it was legal) but still it didn't skip the user creation, I mean, it did ask me for user name, not just gave me an option to log as an admin, though I typed everything in v-lite, any ideas?
to understand...

#4
dchard

dchard
  • Member
  • 7 posts
  • Joined 11-December 07

Yes the unattended issues are all from that preactivated version. Please lets not talk about it, it's forbidden.

Attach your preset and I'll check what you removed, judging from the Windows size you basically didn't remove anything, maybe 100MB max.
Min Windows folder is below 2GB. ISO down to around 500MB. With all removed that is, but then again there are some big components like Languages, Natural Language, Media Center, Sample media and such which when removed it should be significantly smaller without loosing any commonly used functionality (if you don't use Media Center for example).


Okey, I check it tomorrow with my legal copy.

A question about that: if I use this legal MSDNAA version of Vista 32 business, shuld I thick "use this serial: xxxx-xxxx-xxxx-xxxx" and "skip registartion" in vLite without loose any functionality, or any trial period? I just don't know how this activation works in Vista.

Thank you, and please check back later.

Dchard

MOD: I also uploaded the preset I used.

Attached Files


Edited by dchard, 11 December 2007 - 04:16 PM.


#5
dchard

dchard
  • Member
  • 7 posts
  • Joined 11-December 07
Update:

I just got my legal Vista business copy from MSDNAA, the original MS iso is 2554MB, the striped iso made with vLite is 1784MB, I attach the used preset for this.

Please tell me, this is an appropirate size for that preset?

Thank you!

Dchard

Attached Files



#6
Legolash2o

Legolash2o

    Windows 7 Toolkit Programmer

  • Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,130 posts
  • Joined 09-February 07
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
You've hardly removed anything so i think thats normal

Posted Image


#7
nuhi

nuhi

    nLite & NTLite human.dll

  • Developer
  • 4,363 posts
  • Joined 25-October 03
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
dchard, sure is, that's very few removed and you skip all the big ones. I can not imagine that you need Chinese, Japanese and such but it's your choice.
Maybe there is a misinterpretation, selecting the component on the list means remove, ones kept unselected will not be removed.

marauder16, hm interesting, please attach the last session_u.ini file but FIRST edit it and replace your sensitive data with some examples keeping the same synthax.

dchard, for trial you don't have to enter any key, just select skip key and skip activation. You will have 30 days to evaluate, then you have all the options you need in the Control Panel - System to activate.
http://www.nliteos.com | http://www.ntlite.com
Remove components and customize Windows

#8
marauder16

marauder16

    Newbie

  • Member
  • 37 posts
  • Joined 09-December 07
here it is, I hope I removed everything that was 'sensitive'

EDIT: Are you sure you wanted the '_u' one? I mean, there isn't much data in it :D

Edited by marauder16, 12 December 2007 - 07:38 AM.

to understand...

#9
dchard

dchard
  • Member
  • 7 posts
  • Joined 11-December 07

selecting the component on the list means remove, ones kept unselected will not be removed.


Oh s*** :-) I think this should be highlighted somewhere :-) This is the problem, now I recreate the image.

Thanks!

Dchard

#10
dchard

dchard
  • Member
  • 7 posts
  • Joined 11-December 07
Hehe, it seems everything perfect now:

From the 3300MB ultimate image I can create a 640MB iso, after cutting out the bloatware. I try to intall it after I got home. I attach the preset.

And probably I will fix the hungarian language file, because contains lot of mistypes and other mistakes :-)

But another problem came up: the final iso size is under 700MB, I think this is a happy thing. But when I tryed to write the image to a DVD-RW (like before), nero said it need a CD instead of DVD. All my previous vLite images can be written to a DVD, why this is not possible with an image under 700MB?

Thank you!

Dchard

Attached Files



#11
nuhi

nuhi

    nLite & NTLite human.dll

  • Developer
  • 4,363 posts
  • Joined 25-October 03
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
dchard, heh it is highlighted in the components page, top blue bar.

In Nero select DVD in the upper left corner combo of the New Compilation window.
http://www.nliteos.com | http://www.ntlite.com
Remove components and customize Windows

#12
dchard

dchard
  • Member
  • 7 posts
  • Joined 11-December 07
nuhi: yes, i found it :-)

Ofcourse there are other problems:

1. I cutted off the ultimate release. I booted from the image, when the first "graphical" interface came up (before selecting language and other), it take a lot of time to load. (more than 5-7 minutes!). Then the partitioning panel came up, I see all the drives and partitions. On my SATA2 HDD I made a primary(active) 30GB partition for Vista, but when I selected it the installer said "windows was unable to find system volume that meets criteria". I repartitioned an reformatted the drive with Vista installer's partition manager, but still the sam problem.

2. Then I tryied it with my legal Vista business. I removed all the components like with Ultimate, set the valid license key, and so on, then booted the system with this new image. The first load up (like upper) was very long (5-7 minutes), then I got "There is no image to select" or something similar.

I give you the presets I used with number according to the two case.

Thank you for the help, I really don't know what to do.

Dchard

Attached Files


Edited by dchard, 12 December 2007 - 08:05 AM.


#13
nuhi

nuhi

    nLite & NTLite human.dll

  • Developer
  • 4,363 posts
  • Joined 25-October 03
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
And full Vista doesn't have that delay and disk issues? How can vLite be the cause if it doesn't edit the boot image Windows PE...ah.
Search before asking, it's faster:
http://forums.micros...o...0&SiteID=17

That second problem could be the wrong key or wrong unattended settings on my part. I know you say it's valid key but I'm just saying from my experience while encountering that issue.
Try without Unattended (delete autounattend.xml in the folder root and remake ISO).
http://www.nliteos.com | http://www.ntlite.com
Remove components and customize Windows

#14
dchard

dchard
  • Member
  • 7 posts
  • Joined 11-December 07

And full Vista doesn't have that delay and disk issues? How can vLite be the cause if it doesn't edit the boot image Windows PE...ah.
Search before asking, it's faster:
http://forums.micros...o...0&SiteID=17


HoHo, this is the sollution. :-) Now I'am writing form Vista ultimate.

The installed size is only approx. 2GB, booting faster than XP prof, using same or less memory.

Thank you!

Dchard

#15
nuhi

nuhi

    nLite & NTLite human.dll

  • Developer
  • 4,363 posts
  • Joined 25-October 03
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
You're welcome. If you find any issue don't hesitate to report, I might have been a little harsh in my last post.
http://www.nliteos.com | http://www.ntlite.com
Remove components and customize Windows

#16
marauder16

marauder16

    Newbie

  • Member
  • 37 posts
  • Joined 09-December 07
did you have the time to check my last session file nuhi? :rolleyes: (not that I'm rushing or anything)

oh, and I'm getting two like strange screens before the dual boot choice-screen, it seems there are some errors there listed, can't read anything there cause they vanish too fast, are they normally there or is it due some error? thnx (and sorry for thread jacking dchard :P )
to understand...

#17
nuhi

nuhi

    nLite & NTLite human.dll

  • Developer
  • 4,363 posts
  • Joined 25-October 03
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
marauder16, I'm gonna simply turn my head the other way, you can contact me by email if you want explanation.
http://www.nliteos.com | http://www.ntlite.com
Remove components and customize Windows

#18
zeus_hunt

zeus_hunt
  • Member
  • 9 posts
  • Joined 13-January 05

did you have the time to check my last session file nuhi? :rolleyes: (not that I'm rushing or anything)

oh, and I'm getting two like strange screens before the dual boot choice-screen, it seems there are some errors there listed, can't read anything there cause they vanish too fast, are they normally there or is it due some error? thnx (and sorry for thread jacking dchard :P )


I believe what u saw was BIOS xfering control to the OS..
Used to get it sometime back bfore I reimaged the unit..

U probable might be able to read/see NTLDR mentioned on one of the screens...

Nothing to worry about... Its cool that u can see those things that are hidden.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN