maximus-decim

WIA (Windows Image Acquisition) for Windows 98SE 1.1

78 posts in this topic

Well, you could include the Microsoft driver that I customized and the 'wmdmcmd.exe' utility, this is sufficient for rudimentary support of standard PTP/MTP devices and is fairly small (and it works and it doesn't break TWAIN drivers).

Joe.

Will do sir. Thanks

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello there !! Well I became very curious if my scanner would still work after installing wia on my windows 98 computer. One thing changed. In the past I saw scanners &

cameras in control panel. After installing wia I see it in explorer. I installed my fuji camera and the software that was provided with it. It aslo included the ptp driver.

I could see it under cameras & scanners in explorer. Today I connected my scanner to my computer and I saw it under scanners & cameras in explorer.

I started my scan software from hp and it recognized my hp scanner and I could scan normally.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Since others have not had your success, in fact have seemed to have had utter failure, would you mind, in excruciating detail, explaining what you used, HW & SW, where you got the software with name, version, and links if possible, what order you installed things HW & SW, etc to see if anyone else can duplicate your efforts? I do realize it might be very hardware specific, so everyone's experience might be different, but so far it has seemed this is too problematic to include for everyone, since it has broken things, unless you have been able to find a method that no one else has until now? The results you describe seem to be the way it is intended to work.

Cheers and Regards

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows 98 SE 4.10.2222B winth kernelex 4.5.2 installed

Motherboard Aopen

Chipset : Intel i440BX/ZX

Processor : Intel Pentium III E @ 850 MHz

Memory : 512 MB (2 x 256 SDRAM )

NVIDIA GeForce2 MX/MX 400

usb 2.0 card Belkin

80 gigabyte harddisk advance 29100 ultra dma100 controller

hp scanjet 5300 C

HP-scannersoftware v3.00

Fujifilm AV200

Finepixviewer 5.4.11E

Wia11

mtp12 which I will remove

DirectX 9.0c (march 2006)

I have also a soundblastercard and

a TV card installed. But I think

that it is not important.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

You might want to detail your SW install procedures, then we'll just have to see if anyone can duplicate or further improve upon your results.

Cheers and Regards

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

HP-scannersoftware v3.00 was already installed. Later when I bought my Fuji camera I installed first wia11.exe and then

Finepixviewer 5.4.11E. And then mtp12 to experiment. But I understand that can be removed. When I want to transfer a

a picture from my camera Quickdcf2.exe in the finepixviewer directory. And then finepixviewer is started automatically.

In this directory there is another file called ptpbridge.exe. I think that this program is started by quickdfw.exe in the backbround

to build a bridge to the camera using the ptp driver.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I still would like to add the mtp/ptp drivers. Any ideas? :huh:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I added my Fujifilm camera's USB ID, etc. to the INF file, so basically this invoked the same 'PTP' section as for the "Generic" case. The driver installed fine, asking for the location of a DLL or two, after which the camera appeared in the Device Manager as an Imaging Device, and reported as "working properly". It also showed up in 'Scanners & Cameras'.

Joe.

When you tested, did you have WPDUSB9X.SYS on the system? It seems like the two DLL files has gotten us a step closer. :thumbup

We can probably just use your combined MTPPTP.INF files with the two DLL files and go from there :unsure:


PTPUSB.DLL 4.90.3000.0
PTPUSD.DLL 4.90.3000.0

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is this what the main MTPPTP.INF should look like?

If we can get the inf file working, maybe we can get some devices working.

[Version]
Signature=$CHICAGO$
Class=WPD
ClassGUID={EEC5AD98-8080-425f-922A-DABF3DE3F69A}
Provider=%MSFT%
DriverVer=03/11/2005,1.10.0.0

[ClassInstall]
AddReg=MTPUSBHW,MTPUSBSW

[Manufacturer]
%MfgName%=Generic

[Generic]
%FujiFilm.DeviceDesc%=Generic_MTP,USB\VID_04CB&PID_01FD
%iTouch.DeviceDesc%=Generic_MTP,USB\VID_05AC&PID_1293

[MTPUSBHW]
HKR,,DevLoader,,*ntkern
HKR,,NTMPDriver,,WPDUSB9X.SYS

[MTPUSBSW]
HKR,,WMDMSPCLSID,,"{BF7F444B-E759-4EA3-96EA-3DDF7B924919}"
HKR,,ShowInShell,0x10001,0x1
HKR,,"SupressGetStorageSerialNum",0x10001,1
HKR,,"Interfaces",0x00010000,"{f33fdc04-d1ac-4e8e-9a30-19bbd4b108ae}","{14480d3f-7a47-4a75-aaef-b14f56397153}"
HKCR,CLSID\{BF7F444B-E759-4EA3-96EA-3DDF7B924919},,,"MTPSPServiceProvider Class"
HKCR,CLSID\{BF7F444B-E759-4EA3-96EA-3DDF7B924919}\InProcServer32,,,%11%\MTPSP.DLL
HKCR,CLSID\{BF7F444B-E759-4EA3-96EA-3DDF7B924919}\InProcServer32,ThreadingModel,,Apartment
HKCR,MTPSPServiceProvider.MTPSPServiceProvider,,,"MTPSPServiceProvider Class"
HKCR,MTPSPServiceProvider.MTPSPServiceProvider\CLSID,,,"{BF7F444B-E759-4EA3-96EA-3DDF7B924919}"
HKCR,MTPSPServiceProvider.MTPSPServiceProvider\CurVer,,,"MTPSPServiceProvider.MTPSPServiceProvider.1"
HKCR,MTPSPServiceProvider.MTPSPServiceProvider.1,,,"MTPSPServiceProvider Class"
HKCR,MTPSPServiceProvider.MTPSPServiceProvider.1\CLSID,,,"{BF7F444B-E759-4EA3-96EA-3DDF7B924919}"
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows Media Device Manager\Plugins\SP\MTPSP",ProgID,,"MTPSPServiceProvider.MTPSPServiceProvider"
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows Media Device Manager\Plugins\SP\MTPSP",PnPAware,0x10001,0x1
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoplayHandlers\DeviceClasses\{14480d3f-7a47-4a75-aaef-b14f56397153}","DeviceGroup",,"PortableAudioPlayer"
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoplayHandlers\DeviceClasses\{14480d3f-7a47-4a75-aaef-b14f56397153}","Label",,%Autoplay.Label%
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoplayHandlers\DeviceClasses\{14480d3f-7a47-4a75-aaef-b14f56397153}","DeviceHandlers",,"MTPMediaPlayerHandler"
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoplayHandlers\DeviceClasses\{14480d3f-7a47-4a75-aaef-b14f56397153}","Icons",0x00010000,"%11%\SHELL32.DLL,-299"
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoplayHandlers\DeviceHandlers\MTPMediaPlayerHandler\EventHandlers\DeviceArrival","MTPMediaPlayerArrival",,""
HKLM,"SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoplayHandlers\EventHandlers\MTPMediaPlayerArrival\",,0x00000012

[Strings]
FujiFilm.DeviceDesc="MTP Device - FujiFilm"
iTouch.DeviceDesc="MTP Device - iTouch"
MfgName="MTP Devices - Generic"
Provider="Microsoft"
;

Edited by PROBLEMCHYLD
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lets try adding this code to the above code and see what we get :ph34r:

[STI.PTPUSBSection]
Addreg=STI.PTPUSB.AddReg,STI.Usb.AddReg
CopyFiles=STI.PTPUSB.CopyFiles,STI.Usb.CopySys32Files
DeviceData=STI.PTPUSBDeviceData
SubClass=StillImage
DeviceType=2
Capabilities=0x35
UninstallSection=
Events=STI.PTPUSBDeviceEvents
[STI.PTPUSB.CopyFiles]
ptpusd.dll
ptpusb.dll
[STI.PTPUSB.AddReg]
HKR,,HardwareConfig,1,4
HKR,,USDClass,,"{B5EE90B0-D5C5-11D2-82D5-00C04F8EC183}"
HKCR,CLSID\{B5EE90B0-D5C5-11D2-82D5-00C04F8EC183},,,"PIMA15740 Cameras WIA USD"
HKCR,CLSID\{B5EE90B0-D5C5-11D2-82D5-00C04F8EC183}\InProcServer32,,,%11%\ptpusd.dll
HKCR,CLSID\{B5EE90B0-D5C5-11D2-82D5-00C04F8EC183}\InProcServer32,ThreadingModel,,"Both"
HKCR,CLSID\{65aab96d-71b5-44d1-ab9e-488f730e7870},,,"PIMA15740 USB Transport"
HKCR,CLSID\{65aab96d-71b5-44d1-ab9e-488f730e7870}\InProcServer32,,,%11%\ptpusb.dll
HKCR,CLSID\{65aab96d-71b5-44d1-ab9e-488f730e7870}\InProcServer32,ThreadingModel,,"Both"
[STI.PTPUSBDeviceData]
Model=PIMA15740
Server=local
UI DLL=sti.dll
UI Class ID={4DB1AD10-3391-11D2-9A33-00C04FA36145}
TransportCLSID={65aab96d-71b5-44d1-ab9e-488f730e7870}
[STI.PTPUSBDeviceEvents]
Connected=%DCConnected%,{A28BBADE-64B6-11d2-A231-00C04FA31809},*
Disconnected=%DCDisconnected%,{143E4E83-6497-11d2-A231-00C04FA31809},*

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

HP-scannersoftware v3.00 was already installed. Later when I bought my Fuji camera I installed first wia11.exe and then

Finepixviewer 5.4.11E. And then mtp12 to experiment. But I understand that can be removed. When I want to transfer a

a picture from my camera Quickdcf2.exe in the finepixviewer directory. And then finepixviewer is started automatically.

In this directory there is another file called ptpbridge.exe. I think that this program is started by quickdfw.exe in the backbround

to build a bridge to the camera using the ptp driver.

Well, as the Finepix software installs its own PTP driver, I suspect your camera would work this way withouth installing WIA. If WIA really is working, you should be able to access it via the "Scanner and Camera Wizard" (in Start/Programs/Accessories).

Well, I added my Fujifilm camera's USB ID, etc. to the INF file, so basically this invoked the same 'PTP' section as for the "Generic" case. The driver installed fine, asking for the location of a DLL or two, after which the camera appeared in the Device Manager as an Imaging Device, and reported as "working properly". It also showed up in 'Scanners & Cameras'.

Joe.

When you tested, did you have WPDUSB9X.SYS on the system? It seems like the two DLL files has gotten us a step closer. :thumbup

We can probably just use your combined MTPPTP.INF files with the two DLL files and go from there :unsure:


PTPUSB.DLL 4.90.3000.0
PTPUSD.DLL 4.90.3000.0

Well, unfortunately, I can't test this stuff at the moment. I've since restored my system from Ghost backups and am WIA-free once again. Perhaps later, when my wife regains her patience (it's her Fujifilm camera, mine's a Panasonic and works via mass storage).

Joe.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.