Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account



Photo

Compilation of Creative Sound Blaster Live! drivers for Windows 9x

- - - - -

  • Please log in to reply
93 replies to this topic

#76
MDGx

MDGx

    98SE2ME + 98MP10

  • Super Moderator
  • 2,678 posts
  • Joined 22-November 04
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

... found that a Dosstart.bat had been created in C:/Windows which called a C:/SBPCI/APINIT (whatever that is) file. Deleting the Dosstart.bat file cured the problem.

Sounds like DOSSTART.BAT "thinks" it's running from native MS-DOS, outside Windows.
APINIT.EXE is the native MS-DOS mode SB audio card "initializer" [SB Live! has similar SBINIT.EXE], and cannot run from within Windows without freezing the system (which is proof of poor programming). :(

Found some info on APINIT:
http://www.tandg.bz/...CI/DOSUTILS.TXT

FYI, if you plan on playing DOS games from native MS-DOS (outside Windows), check out this guide [applies to SB Live! cards, but the principle is the same]:
http://www.mdgx.com/newtip18.htm#DGSBL


HTH


How to remove advertisement from MSFN

#77
Mouseplay

Mouseplay
  • Member
  • 3 posts
  • Joined 17-January 11
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

Main Driver Set (4.42 MiB)

mirror 1: http://www.divshare....oad/6107747-45d
mirror 2: http://www.mdgx.com/sbdrv/sblive2.zip

Creative EMU10K1 sound devices supported:

CT4620 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_00211102 - Sound Blaster Live! (Gen I)
CT4670 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_00201102 - Sound Blaster Live! (Gen I) Value
CT???? -- PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_002F1102 - Sound Blaster Live! motherboard integrated
CT4760 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80401102 - Sound Blaster Live! (Gen II)
CT4780 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80221102 - Sound Blaster Live! Value
CT4790 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80231102 - Sound Blaster PCI512 (OEM)
CT???? -- PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80251102 - Sound Blaster Live! motherboard integrated
CT4830 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80261102 - Sound Blaster Live! (Gen II OEM) Value
CT4831 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80311102 - Sound Blaster Live! Value
CT4832 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80271102 - Sound Blaster Live! Value
CT4850 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80511102 - Sound Blaster Live! Value
CT4870 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80281102 - Sound Blaster Live! Value
CT4871 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80321102 - Sound Blaster Live! Value
SB0060 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80611102 - Sound Blaster Live! (Gen III) 5.1
SB0100 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80621102 - Sound Blaster Live! (Gen III) 5.1
SB0102 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80641102 - Sound Blaster Live! (Gen III) 5.1
SB0100 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_80661102 - Sound Blaster Live! (Gen III) 5.1 (Unofficial)

If you have a Creative Sound Blaster Live! card that is not recognised by these drivers, then please post your PCI ID.
The PCI ID can be found using regedit:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Enum\PCI
Look for a key starting with VEN_1102&DEV_0002, and copy the key name.


:hello:
First up I'd like to say thanks to RetroOS, MDGx and others for the work you've done. Trying to keep the world from forgetting these great cards is no easy task.
I've got not one but TWO SB Live! cards that are not detected by this compilation or any other driver I can find, for that matter. The first one is a CT4670 with this device ID:
VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_00000000&REV_05
Yes the "Subsys" is eight zeroes. The other one is a SB0220 (infamous on the net for being a PITA, Creative don't even list it as a legacy card on their site.) and it's device ID is:
VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_00000000&REV_0A
Again the "Subsys" is eight zeroes. For some odd reason this one accepts the driver for "Creative MultiMedia Interface" and "Creative Gameport Joystick" but not for the audio card itself.

I've been fighting these cards for almost straight two days now, trying all the drivers I can find and even trying to modify them. I even got the original driver cd for the ORIGINAL Live! but the card disappeared many years ago. Also, it doesn't help that my ISP has capped my "foreign" download speed for the month, so I can forget downloading any ISO's or other big compilations until next month.

Now where did I put my rope... :(

UPDATE 1: I moved the SB0220 down one PCI slot and now the "Subsys" reads 80651102 and as it isn't on the list, it doesn't work. Might as well try this with the other one.

UPDATE 2: Ok I think I found some VXD drivers that work for my SB0220. These seem to install fine but just now I got a 'Cthelper' illegal operation error. At least I'm getting somewhere.

UPDATE 3: Winamp Waveout plays fine but once I try DirectSound I get BSOD (Fatal exception ... in VXD DSOUND(03)). I've installed DirectX 9.0c. Seems to be a common problem but haven't found a solution yet.

UPDATE 4: Finally! Fixed the DirectSound problem by rolling back to DirectX 5.2 using DirectX Eradicator and then installed DirectX 7. Should've told myself that DX9 would never play nice with VXD drivers. Now for the DOS drivers...

UPDATE 5: I can't get AudioHQ or Surround Mixer to work. AudioHQ gives me an "Not Enough Disk Space" error when trying to install (on a 10GB drive). Surround Mixer installs but gives me an "Failed to load plugins" error when trying to start.

UPDATE 6: Just realized that my motherboard doesn't support SB 16 Emulation (PCI SERR thingy). FML!

Edited by Mouseplay, 18 January 2011 - 12:54 PM.


#78
Foxbat

Foxbat

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 122 posts
  • Joined 18-January 11
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Hi Mouseplay,

Have you tried Creative's Liveware 3 web release drivers for the CT4670?
ftp://ftp.kernel.ee/pub/draiverid/creative/liveware3/lw30full_9x.zip 28.9 MB
These are the last Liveware drivers before Creative ended Liveware support. This package contains the VXD drivers and a few applets; Launcher, Surround Mixer, and AudioHQ. The driver version (EMU10K1.VXD 4.11.01.0711) is not as recent as RetroOS's package (EMU10K1.VXD 4.12.01.0906), but it should work right out of the box. You can apply update afterwards. The applet's versions are the same as the ones that RetroOS posted.

As for the SB0220, it's a whole different monster. The card shipped with broken drivers for Windows 98SE. The WDM drivers causes pops, cracks, and occasional BSODs. Printed instructions on a flier were included in the box specifically for Win 98SE users on how to remove the WDM drivers and install the VXD drivers to "resolve the issue". Unfortunately, the VXD drivers caused more problems than it fixed. Although the popping and cracks were gone, it caused many games and applications to CTD, or even reboot, as well as having poor sound quality. I went back to the WDM drivers since these were better quality. I lived with it for two years before finally going back to my old Sound Blaster Live! Value. That was like a eureka moment as everything worked right for once.

When I was using the SB0220, aside from the said issues, all the applets worked, so I think you may have downloaded an incomplete driver package that is missing the Win 98SE drivers, even though the poster of those drivers listed: "Windows 95, Windows 98, Windows 98SE, Windows ME, Windows 2000, Windows XP Windows 2000 Workstation, Windows 2000 Server, Windows XP Home, Windows XP Professional, Windows 2003 Server."
AFAIK, Windows 95 should not be in there, so I think the poster simply copied a generic list from somewhere.

A quick search at your link yielded: http://members.drive...driverid=648381
The OS listing in this set is more accurate. Have you tried this one? Otherwise, you should probably dump the SB0220, or save it for Win XP. And the Liveware 3 drivers does not work with this card in case you're wondering.

HTH.

#79
Mouseplay

Mouseplay
  • Member
  • 3 posts
  • Joined 17-January 11
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

Hi Mouseplay,

Have you ...

HTH.


I was aiming for a DOS arcade setup, but since my motherboard doesn't support SB16 emulation (not even with a Ensoniq AudioPCI card) and I couldn't get the TV-out to output PAL in color in DOS, I gave up on it. I'm currently just running it in Windows 98 using the SB0220 and the drivers I mentioned (these) without all the applets. Seems to run fine so far.

But thanks for checking into this.

#80
sparky4

sparky4

    Newbie

  • Member
  • 32 posts
  • Joined 02-July 09
  • OS:ME
  • Country: Country Flag

I've added the pure DOS Sound Blaster 16 Emulation drivers for the Live!
These are for Windows 95/98, but not Me since Me does not have pure DOS access aside from the EBD.
See first post.

EDIT: Windows Me with the EBD IO.SYS patch could in fact run SB16 DOS Emulation! :sneaky:

How?
It requires emm386....
Posted Image
Microsoft Windows ME 4.90.3000
On "COMPY4" as "sparky4"
IntelĀ® PentiumĀ® 4 CPU 3.20GHz
1536MB RAM

irc://sparky4.net/#yotsubanome is the IRC I host

#81
cyberformer

cyberformer

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 138 posts
  • Joined 16-September 05
Wonder if anyone can solve the following situation?

I dug up an old Sound Blaster Live! install CD which is labeled under the Dell brand.

It has the following:

Sound Blaster Live! Value Software.

Dell Part #2427U

Build"SBLV-DLOEM-W3-L7

Windows 98 Driver
Version 4.06.624

Windows NT 4.0 Driver
Version 4.06.624

Now I have on hand the following SB Live! cards, and am perplexed as to which one (if any) the CD is for.


Model # SB0200
CT4830
CT4780
and a CT5807

Does anyone know if that CD is for one of these cards, none of which bares the words "DELL".
I do recollect though, a very long time ago, pulling one of these from a Dell PC---which might not have been the original card that particular PC came with, being that it was found on the curb.

If the CD is not for any of the above cards, does anyone know what Sound Blaster Live! Value it might have been for?

Now you might say "can you not make the effort to try each of them, etc"
But I tried something like this before, and it would seem to really mess the PC up when it comes to the sound applications!
Some stuff seems to interfere with the next endeavor: things "pop up" with no thing to work with---and I end up with a grand mess.
Anyone having tried to install a slew of drivers (one after the other in succession) for an individual sound card-match, not quite knowing if any of those drivers will work--should know what can happen. I do not really what to have to experience that horrid situation again!

#82
jumper

jumper

    2014 All-American Masters HJ'er

  • Member
  • PipPipPip
  • 487 posts
  • Joined 21-January 11
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Model # SB0200
CT4830
CT4780
and a CT5807


Check the PCI ID's for each card against those listed in the CD's INF file(s). See post #1 for the ID's of the CT4780 and CT4830 and instructions on where in the registry to look for the others.
Design feedback requested:
IHAtool - IpHlpApi tester; call various functions and report results
--status-> framework is solid; 22 api's fully supported; preview release coming soon
ComDlg32 wrapper - ComDlgEx meets IpHlpApi wrapper
--status-> PrintDlgExW working in latest SumatraPDF 8^)
Future projects: ImportPatcher40 - dialog interface; Kexter - IP40+Ktree+Kexstubs

#83
cyberformer

cyberformer

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 138 posts
  • Joined 16-September 05
Thank you, Jumper.

Whilst I did explore the CD ere my first post, I could only find "Sound Blaster Live" referenced in the "read me" files,
and no mention of version numbers! Odd thing is, that none of these "SB' cards look remarkably different from each other.

#84
jumper

jumper

    2014 All-American Masters HJ'er

  • Member
  • PipPipPip
  • 487 posts
  • Joined 21-January 11
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag
"Sound Blaster Live" is a marketing brand name for a family of products (chips / boards). "Live" is the version number! The string "SB Live!" is often used instead.

Did you find the INF file(s) with PCI ID's (PCI\VEN_1102...)? (Don't expect to find "Sound Blaster Live" in them, but maybe "SB Live".)

Perhaps: SBLIVE.inf or OEMEMU.INF
also: Ctom10k1.inf, Ctcq10k1.inf , Wsi210k1.inf, kx.inf, wdma10k1.inf....
Design feedback requested:
IHAtool - IpHlpApi tester; call various functions and report results
--status-> framework is solid; 22 api's fully supported; preview release coming soon
ComDlg32 wrapper - ComDlgEx meets IpHlpApi wrapper
--status-> PrintDlgExW working in latest SumatraPDF 8^)
Future projects: ImportPatcher40 - dialog interface; Kexter - IP40+Ktree+Kexstubs

#85
cyberformer

cyberformer

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 138 posts
  • Joined 16-September 05
Indeed I have jumper!

The OEMEMU.INF proudly proclaims ---CT4780 - SBLive! Value......!!!!

Now I am wondering if these two CT48780 cards (which do not have "Dell" anywhere labeled, written, or inscribed thereon,
will work with that Dell CD, or.....if Creative had CT48780 cards---that had no thing to do with dell.
I hope they are the cards that this CD's drivers will get working.
Thanks for your excellent help.

OK! It works in my Compaq 5900z.
I assume the other will work too!
Now I've to get the Ct4830 and the SB0200 working and it's Sound Blaster frenzy time!

Edited by cyberformer, 23 May 2012 - 12:52 AM.


#86
jumper

jumper

    2014 All-American Masters HJ'er

  • Member
  • PipPipPip
  • 487 posts
  • Joined 21-January 11
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag
One down, three to go.... :thumbup

In case you want/need to try other drivers:
MDGx SB drivers
Design feedback requested:
IHAtool - IpHlpApi tester; call various functions and report results
--status-> framework is solid; 22 api's fully supported; preview release coming soon
ComDlg32 wrapper - ComDlgEx meets IpHlpApi wrapper
--status-> PrintDlgExW working in latest SumatraPDF 8^)
Future projects: ImportPatcher40 - dialog interface; Kexter - IP40+Ktree+Kexstubs

#87
LeftHandedCat

LeftHandedCat
  • Member
  • 1 posts
  • Joined 04-August 12
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Hello Forum :-)

I want to install DOS Drivers for Soundblaster Live. My Hardware ID is:

PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_00201102&REV_04
PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_00201102
PCI\VEN_1102&DEV_0002&REV_04&CC_0401
PCI\VEN_1102&DEV_0002&CC_040100
PCI\VEN_1102&DEV_0002&CC_0401

my card should be: CT4670 - PCI\VEN_1102&DEV_0002&SUBSYS_00201102 - Sound Blaster Live! (Gen I) Value

which Driverpackage will i need to download to install the correct DOS drivers? I already tried

sbldos.zip: Pure DOS Drivers 1999 Release and
sbldos2.zip: Pure DOS Drivers 2000 Release

but instantly after clicking setup.exe an error message occured "not enough free space" (there are a few GBs of free space!)

Computer Specs:

AMD K6-2/500 / 512MB RAM
Win98SE

thanks,
Left-Handed-Cat

Edited by LeftHandedCat, 04 August 2012 - 07:48 PM.


#88
ragnargd

ragnargd

    Newbie

  • Member
  • 34 posts
  • Joined 22-June 12
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag
When i use the driver pack, from the first page, my pc hangs while trying to install "Creative SB16 Emulation".
I have a sb live value type.
Of course, as long as i don't remove the soundcard, it now stays in this loop...
How can i get rid of the drivers again, except by reinstalling?
Then, there are two iso's on mgmx's download page - what is the difference between them?

Cheers,
Ragnar G.D.

#89
Foxbat

Foxbat

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 122 posts
  • Joined 18-January 11
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

How can i get rid of the drivers again, except by reinstalling?

Driver Cleaner Pro 1.5

#90
ragnargd

ragnargd

    Newbie

  • Member
  • 34 posts
  • Joined 22-June 12
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag


How can i get rid of the drivers again, except by reinstalling?

Driver Cleaner Pro 1.5

Thank you Foxbat, the software did the deinstallation fine.
But.
No matter which driver i tried it with, the result remains.
Probably my SB Live Value has a problem, or there is some incompatibility with the AM2NF2-VSTA, or with something else (i had, i.e., an incompatibility of this card with a Radeon 9700 Pro - atm there is a GeForce 6600 inside, though).
Well, there is still my trusted Audigy, which will work better with Windows 7 anyway, so i'll try that instead.

Addendum: Audigy works fine on W98SE, XP and W7 - mission acoomplished.

#91
Foxbat

Foxbat

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 122 posts
  • Joined 18-January 11
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

When i use the driver pack, from the first page, my pc hangs while trying to install "Creative SB16 Emulation".
I have a sb live value type.

I also have a Sound Blaster Live! Value Gen II. When I tested the "Main Driver Set", I found that using the installer would cause installation problems. To avoid that, I simply went to Device Manager and pointed the sound card to the directory when I have the drivers extracted.

Then, there are two iso's on mgmx's download page - what is the difference between them?

I've examined a number of files from that MDGx's Sound Blaster page, but not all of them. I can tell you that you don't need either of those "Value" ISOs as they're the original CDs which are very outdated, and may be card specific (there are multiple SBLive! Values). There is a better way if you're looking to get full functionality from your card. Download the much more recent SB_Live!Ware_3.0_CD_ISO from that page. This is not card specific, so it should work with Gen I and Gen II cards, just not the Gen III 5.1 series. It will install the complete line of apps and drivers. You do not need the update that comes with it. After that, install RetroOS's package to update the core drivers using the method I mentioned above. If you decide to try this, report back if it worked for you.

#92
illusions

illusions

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 78 posts
  • Joined 18-September 04
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Hi, please suggest the right sound driver for native dos 6.22 or windows 98 dos.
Thanks.


I have install dos 6.22 on dell dimension 8300
it has DELL oem SoundBlaster Live 5.1 Digital PCI SoundCard (sb0200)
hardware id is PCI\VEN_1102&DEV_0006&SIBSUS_10031102&REV_00\4&1C660DD6&0&10F0
The following config.sys, autoexec.bat and driver info but it does not work.

config.sys --------
device=himem.sys
device=emm386.exe noems
device=AHCI.SYS /D:sata
device=UIDE.SYS /D:gen
devicehigh=ansi.sys

files=10
buffers=10
dos=high,umb
stacks=9,256
lastdrive=z
BREAK=ON

autoexec.bat ------------
MSCDEX.EXE /D:sata /D:gen
doskey.com /insert
mouse.com

set sndscape=c:\pci128
set blaster=A220 I5 D1 T2
c:\pci128\apinit.com

Edited by illusions, 27 November 2012 - 02:42 PM.


#93
Jorpho

Jorpho
  • Member
  • 9 posts
  • Joined 04-November 09

but instantly after clicking setup.exe an error message occured "not enough free space" (there are a few GBs of free space!)

I'm running into this same problem. I even tried filling the drive to capacity, and switching the TEMP and TMP variables to point to a smaller drive. What's the solution? It's a 32-bit SETUP.EXE, so MKCOMPAT shouldn't do anything.

I have a CT4810, but I haven't tried playing with the Windows drivers yet.

EDIT: Can ANYONE reading this successfully run the setup program in sbldos2.zip ? It occurs to me the whole setup package might be missing some vital component.

EDIT2: Of course, the fact that the CT4810 is an Ensoniq AudioPCI and not an SB Live! might have something to do with it too. :whistle:

Edited by Jorpho, 25 January 2013 - 11:31 PM.


#94
Anohitono

Anohitono
  • Member
  • 1 posts
  • Joined 26-August 13
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

 

but instantly after clicking setup.exe an error message occured "not enough free space" (there are a few GBs of free space!)

I'm running into this same problem. I even tried filling the drive to capacity, and switching the TEMP and TMP variables to point to a smaller drive. What's the solution? It's a 32-bit SETUP.EXE, so MKCOMPAT shouldn't do anything.

I have a CT4810, but I haven't tried playing with the Windows drivers yet.

EDIT: Can ANYONE reading this successfully run the setup program in sbldos2.zip ? It occurs to me the whole setup package might be missing some vital component.

 

 

I can verify that it did fail in the same ways for me as for you guys, so it looks like it's broken. However i got my OEM Soundblastar Live SB0100 working in DOS (FreeDOS) with these drivers http://www.drivergui...driverid=255275 and a small help from this http://www.mdgx.com/newtip18.htm#DGSBL

 

Wish you best of luck, I'm off for some Sierra retrogaming on REAL HARDWARE! :)


Edited by Anohitono, 26 August 2013 - 11:57 AM.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users