• Announcements

    • xper

      MSFN Sponsorship and AdBlockers!   07/10/2016

      Dear members, MSFN is made available via subscriptions, donations and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, become a site sponsor and ads will be disabled automatically and by subscribing you get other sponsor benefits.
ilko_t

How to install Windows from USB- WinSetupFromUSB with GUI

2,139 posts in this topic

Hi!

First of all, nice program :)

I already used it once to install win7 to my netbook.

But now i want to reinstall it and need to set up my usb again.

But now i get an Warning, i didnt get before.

It says "Could not install Grub4Dos bootsector..."

After this message WinSetupFromUSB freezed.

I tried to reinstall WinSetupFromUSB, but it didnet worked.

Here is the full WinSetupFromUSB

2009/12/04 13:36:40- WinSetupFromUSB 0.2.3 started
2009/12/04 13:36:40- OS: WIN_VISTA Architecture type: X64 ServicePack: OS Language: 0407
2009/12/04 13:36:40- Getting USB drives information
2009/12/04 13:36:41- Found USB Physical Disk: USB Mass Storage Device USB Device -- \\.\PHYSICALDRIVE2
2009/12/04 13:36:41- Found USB Disk Partition: Disk #2, Partition #0
2009/12/04 13:36:42- Found USB Logical Disk: J: File system: FAT32 Bootable: -1
2009/12/04 13:36:42- Found USB Disk Partition: Disk #2, Partition #1
2009/12/04 13:36:44- Target drive selected- J:
2009/12/04 13:36:44- Drive letter of the active partition in selected disk- J:
2009/12/04 13:36:44- Total target size avialable- 3773 MB
2009/12/04 13:36:44- Checking sizes...
2009/12/04 13:36:44- Total source size- 0 MB
2009/12/04 13:36:44- Target space available- 3773 MB
2009/12/04 13:36:54- Checking sizes...
2009/12/04 13:36:54- Total source size- 0 MB
2009/12/04 13:36:54- Target space available- 3773 MB
2009/12/04 13:36:58- Checking sizes...
2009/12/04 13:36:58- Total source size- 2142.6 MB
2009/12/04 13:36:58- Target space available- 3773 MB
2009/12/04 13:36:58- Vista source selected- L:
2009/12/04 13:36:59- Removing TEMP folder
2009/12/04 13:36:59- Checking if grub4dos is installed properly
2009/12/04 13:36:59- grub4dos BS/MBR and files are NOT installed properly
2009/12/04 13:36:59- Installing grub4dos BS/MBR and files
2009/12/04 13:36:59- Backing up MBR of disk #2
2009/12/04 13:36:59- E:\WinSetupFromUSB\files\grub4dos\grubinst.exe -s=mbrdisk2-20091204-133640.dat -t (hd2)
2009/12/04 13:37:01- Backed up MBR of disk #2
2009/12/04 13:37:01- Backing up BootSector of disk #2 partition #0
2009/12/04 13:37:03- Backed up BootSector of disk #2 partition #0
2009/12/04 13:37:03- Checking for grldr string in BootSector of disk #2 partition #0
2009/12/04 13:37:05- Saved BootSector of disk #2 partition #0
2009/12/04 13:37:06- Grub4dos bootsector not found
2009/12/04 13:37:06- Checking for grldr string in MBR of disk #2
2009/12/04 13:37:09- Saved MBR of disk #2
2009/12/04 13:37:10- Grub4dos MBR not found
2009/12/04 13:37:10- Installing grub4dos bootsector to (hd2,0)
2009/12/04 13:37:10- E:\WinSetupFromUSB\files\grub4dos\grubinst.exe (hd2,0)
2009/12/04 13:37:14- Checking for grldr string in BootSector of disk #2 partition #0
2009/12/04 13:37:16- Saved BootSector of disk #2 partition #0
2009/12/04 13:37:17- Grub4dos bootsector not found
2009/12/04 13:37:17- Could not install grub4dos bootsector
2009/12/04 13:37:22- Installing grub4dos MBR to (hd2)
2009/12/04 13:37:22- E:\WinSetupFromUSB\files\grub4dos\grubinst.exe (hd2)
2009/12/04 13:37:27- Checking for grldr string in MBR of disk #2
2009/12/04 13:37:29- Saved MBR of disk #2
2009/12/04 13:37:30- Grub4dos MBR found
2009/12/04 13:37:31- Copying grldr
2009/12/04 13:37:31- Copying menu.lst
2009/12/04 13:37:31- Copying default
2009/12/04 13:37:31- grub4dos installed
2009/12/04 13:37:31- Preparing Vista source
2009/12/04 13:37:32- Copy started
2009/12/04 13:37:32- L:\bootmgr---> J:\bootmgr
2009/12/04 13:37:32- L:\boot\bcd---> J:\boot\bcd
2009/12/04 13:37:32- L:\setup.exe---> J:\setup.exe
2009/12/04 13:37:33- L:\autorun.inf---> J:\autorun.inf
2009/12/04 13:37:33- L:\boot\boot.sdi---> J:\boot\boot.sdi
2009/12/04 13:37:34- L:\sources\ei.cfg---> J:\sources\ei.cfg
2009/12/04 13:37:34- L:\sources\du.dll---> J:\sources\du.dll
2009/12/04 13:37:34- L:\sources\wcp.dll---> J:\sources\wcp.dll
2009/12/04 13:37:35- L:\sources\dpx.dll---> J:\sources\dpx.dll
2009/12/04 13:37:35- L:\Crack\crack.exe---> J:\Crack\crack.exe
2009/12/04 13:37:35- L:\boot\bootfix.bin---> J:\boot\bootfix.bin
2009/12/04 13:37:35- L:\sources\boot.wim---> J:\sources\boot.wim
2009/12/04 13:38:04- L:\sources\apss.dll---> J:\sources\apss.dll
2009/12/04 13:38:04- L:\sources\dism.exe---> J:\sources\dism.exe
2009/12/04 13:38:04- L:\sources\apds.dll---> J:\sources\apds.dll
2009/12/04 13:38:04- L:\sources\mofd.dll---> J:\sources\mofd.dll
2009/12/04 13:38:04- L:\sources\sfcn.dat---> J:\sources\sfcn.dat
2009/12/04 13:38

I just cant explain why it dont work anymore...

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Here is the full WinSetupFromUSB

2009/12/04 13:37:30- Grub4dos MBR found
2009/12/04 13:37:31- Copying grldr
2009/12/04 13:37:31- Copying menu.lst
2009/12/04 13:37:31- Copying default
2009/12/04 13:37:31- grub4dos installed
2009/12/04 13:37:31- Preparing Vista source
2009/12/04 13:37:32- Copy started

The stick should boot to grub4dos allright. :unsure:

In other words, the log you posted contains NO errors related to "Could not install Grub4Dos bootsector...", or anyway, nothing that prevented the program to work.

jaclaz

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

It may seem as frozen if it was copying a large file, and this is what appears from your log file- it did start copying.

Did you give it a chance to continue? How long did you wait for it?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all, sorry if this has been posted already but i couldnt find it.

I have used the app to install XP in on my netbook but it hangs on shutdown or reboot unless there is a USB drive installed......... any usb drive will do.

Can i fix this?

thanks

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is very interesting.

Did you install from USB hard disk?

Do you start Windows with USB disk inserted?

Does it hang if you start without USB disk inserted?

Open command prompt, what's the result of

sc query rdummy

If you see it installed, issue "sc delete rdummy" and reboot. Does that fix your problem? This is the only one I can think of, although there have not been any similar reports yet.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
This is very interesting.

Did you install from USB hard disk?

Do you start Windows with USB disk inserted?

Does it hang if you start without USB disk inserted?

Open command prompt, what's the result of

sc query rdummy

If you see it installed, issue "sc delete rdummy" and reboot. Does that fix your problem? This is the only one I can think of, although there have not been any similar reports yet.

It says there is no such service installed :(

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would check also the StartType and LoadOrderGroup of USB Mass Storage related services.

  • usbstor
  • usbehci
  • usbohci
  • usbuhci
  • usbhub

with command sc qc <driver>

LOAD_ORDER_GROUP should be "empty" (not the word "empty", actually empty value) or "Base"

START_TYPE should be 3 DEMAND_START

jaclaz

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I want to install Windows XP pro to USB stick with WinSetupFromUSB_0-2-3.exe. I formatted 4GB Kingston USB stick with NTFS. All WinSetupFromUSB_0-2-3.exe options for make USB stick was default. Installation files copied to USB from win xp installation CD for this computer. Next I started first boot from USB. After I had selected correct partition to install XP and I pressed enter, then I got error message: "Setup cannot create the folder \windows". Computer is Dell Latitude D610.

What is wrong?

2009/12/17 17:00:28- WinSetupFromUSB 0.2.3 started

2009/12/17 17:00:28- OS: WIN_XP Architecture type: X86 ServicePack: Service Pack 3 OS Language: 0409

2009/12/17 17:00:28- Getting USB drives information

2009/12/17 17:00:28- Found USB Physical Disk: Kingston DataTraveler G2 USB Device -- \\.\PHYSICALDRIVE1

2009/12/17 17:00:28- Found USB Disk Partition: Disk #1, Partition #0

2009/12/17 17:00:28- Found USB Logical Disk: F: File system: NTFS Bootable: -1

2009/12/17 17:00:28- Found USB Disk Partition: Disk #1, Partition #1

2009/12/17 17:00:28- Target drive selected- F:

2009/12/17 17:00:28- Drive letter of the active partition in selected disk- F:

2009/12/17 17:00:28- Total target size avialable- 3252 MB

2009/12/17 17:00:28- Checking sizes...

2009/12/17 17:00:28- Total source size- 0 MB

2009/12/17 17:00:28- Target space available- 3252 MB

2009/12/17 19:28:56- ---------------------------------Program quited-----------------------------------------------

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Installation files copied to USB from win xp installation CD for this computer.

Can you elaborate on this?

How were these files copied?:unsure:

The LOG is saying that you have 0 Mb source:

2009/12/17 17:00:28- Drive letter of the active partition in selected disk- F:

2009/12/17 17:00:28- Total target size avialable- 3252 MB

2009/12/17 17:00:28- Checking sizes...

2009/12/17 17:00:28- Total source size- 0 MB

2009/12/17 17:00:28- Target space available- 3252 MB

2009/12/17 19:28:56- ---------------------------------Program quited-----------------------------------------------

jaclaz

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks! Now I attached true log file. Other description is true. Installation is ending with error message: "Setup cannot create the folder \windows" and "Setup cannot continue until the folder is created".

WinSetupFromUSB.zip

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welll my first attempt ended with a code 18 error about missing biosinfo,inf, which *is* on the UFD.

I'm gonna give it another go but I have one question... is the migrate.inf really required? The reason I ask is, I create backups of my disk using dd (there's a lot of other stuff on it), if I write my image to a new disk (if say my current disk dies) will it still work?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Second go, same thing:

File \WIN_SETUP\XP_Pro_SP3\I386\biosinfo.inf could not be loaded
The error code is 18

...

The file exists... any ideas?

Edit: Nevermind, I renamed the directories \WINSETUP\XP\ and everything works.

Edited by kof94
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well done, thanks for reporting :)

Next is Jaclaz to pull my ears for not using 8.3 filenames :rolleyes:

More interesting is why it matters in your setup, what file system was this USB disk formatted in?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

It didn't help. Now I installed WinSetupFromUSB to default place (with 8.3 filename). I made new USB and start first boot but error is same. My USB filesystem is NTFS. I attach new log file. :no:

WinSetupFromUSB.zip

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

The log file is from 0.2.3, not from the beta version I gave you link to, did you try it at all? I do have something in mind to point you to that version.

What partition are you installing on? Was it created in advance? Using what tool? Under what operating system? Describe your partitions with their sizes and file systems too.

Can you attach these files from your source- D:\I386\TXTSETUP.OEM and WINNT.SIF, in the latter remove any sensible information such as serial number etc.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Well done, thanks for reporting :)

Next is Jaclaz to pull my ears for not using 8.3 filenames :rolleyes:

More interesting is why it matters in your setup, what file system was this USB disk formatted in?

To be honest so many things could be different with my setup.

My main OS is Slackware, I used fdisk (coreutils) to create a FAT32 (LBA) partition and mkdosfs to create a FAT32 filesystem on my disk then ran your GUI inside VirtualBox to do the rest.

It's an odd arrangement I will admit but it works for me.

Edit: I nearly forgot... The feature I'd most like to see is an option that just creates the ISO without doing the file copying. I can copy/move setup.cmd and setup(org).exe myself!

I also did a test removing migrate.inf... it made no difference.

@Arvi

I had to edit setup.cmd and txtsetup.sif (inside the ISO) to get this to work... I don't know if this helps.

Edited by kof94
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tested now with beeta.

With beeta: I formated my USB with RMPrepUSB. This make USB two partitions: first is NTFS main parttions and second is unactive unknown with capacity 0MB. After boot I got error message:

root (hd0,F:)

Error 11: urecognized device string, or you omitted the required device part which should lead the filename.

I attach log.

With 0_2_3: I formatted with RMPrepUSB NTFS format. This make USB two partitions: first is NTFS 3.8GB parttions and second is unactive unknown with capacity 0MB. I deleted both partitions but RMPrepUSB make two partitions. I tried to install on USB 3.8GB partition not 0B partition. In my computer is winXP pro.

WinSetupFromUSB.zip

WINNT.SIF

TXTSETUP.zip

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think that problem is not with Dell winXP CD. Before I wrote here first time I tested USB install with original Microsoft XP Pro CD also. Issue was same.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
I tested now with beeta.

With beeta: I formated my USB with RMPrepUSB. This make USB two partitions: first is NTFS main parttions and second is unactive unknown with capacity 0MB. After boot I got error message:

root (hd0,F:)

Error 11: urecognized device string, or you omitted the required device part which should lead the filename.

I attach log.

With 0_2_3: I formatted with RMPrepUSB NTFS format. This make USB two partitions: first is NTFS 3.8GB parttions and second is unactive unknown with capacity 0MB. I deleted both partitions but RMPrepUSB make two partitions. I tried to install on USB 3.8GB partition not 0B partition. In my computer is winXP pro.

At the bottom of menu.lst or winsetup.lst (I can't remember) change the line that reads root (hd0,F:) to root (hd0,0) or even better find --set-root /winsetup.lst. This should solve your problem.

Edit: Here's some files for you. txtsetup.sif (for ISO), setup.cmd, menu.lst and winsetup.lst

files.7z

Edited by kof94
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
I tested now with beeta.

With beeta: I formated my USB with RMPrepUSB. This make USB two partitions: first is NTFS main parttions and second is unactive unknown with capacity 0MB. After boot I got error message:

root (hd0,F:)

Error 11: urecognized device string, or you omitted the required device part which should lead the filename.

I attach log.

With 0_2_3: I formatted with RMPrepUSB NTFS format. This make USB two partitions: first is NTFS 3.8GB parttions and second is unactive unknown with capacity 0MB. I deleted both partitions but RMPrepUSB make two partitions. I tried to install on USB 3.8GB partition not 0B partition. In my computer is winXP pro.

At the bottom of menu.lst or winsetup.lst (I can't remember) change the line that reads root (hd0,F:) to root (hd0,0) or even better find --set-root /winsetup.lst. This should solve your problem.

Edit: Here's some files for you. txtsetup.sif (for ISO), setup.cmd, menu.lst and winsetup.lst

I replaced root (hd0,F:) with root (hd0,0) in menu.lst. Now wasn't errors. I selected first installation part. But it wants to install OS to my HDD. He asked do I want repair or reinstall my C: disk OS. Now was not possible select on which partition I want install.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you hit Enter you should be able to delete/create a new partition on your HDD and install Windows.

Setup wont allow you to delete the partition on your UFD.

If the wrong drive letter is assigned (e.g. your HDD has no partition(s) to start with) then setup.cmd will force a reboot and reset the drive letter to C: at first GUI.

I hope this makes sense because I'm a little confused with what your trying to do... do you want to install Windows on your HDD from your UFD?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Something else I've just discovered... $OEM$ dir works. I don't know why I thought it wouldn't but my cmdlines.txt is ran at T-13.

The only draw back is the drive letter for the UFD changes after second reboot so any paths set at T-13 for RunOnceEx are incorrect when you get to the desktop.

This isn't an issue though as I can work around it. Infact I could just launch the same script via GUIRunOnce instead and make the $OEM$ dir redundant :rolleyes:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had an HAL.DLL error, and solved it.

i'm not sure it's WinSetupFromUSB's fault,

but in case it will be helpful to other users, and in case you can actually prevent it in the future, i'm posting my case here

here are the details:

my question (and my answer) on "server fault.com"

here's my log file (i had 3 log files, and i don't know which is relevant, but it doesn't seem to matter in my case)

thanks for the program. it works, and it helped!

20091218_071856_log.cab

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
I had an HAL.DLL error, and solved it.

Maybe you missed that the FAQ's:

http://www.msfn.org/board/faqs-t116766.html

try to address common problems, and #4 seems like the one you reported ;).

I find much more "preoccupying" the other two issue you reported:

  • D: as drive letter
  • Setup files deleted

Can you post some more exact details of what you did and which options you chose (and also which version did you use) :unsure:

jaclaz

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.