Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

How to install Windows from USB- WinSetupFromUSB with GUI


  • Please log in to reply
2120 replies to this topic

#801
OMEGA_ReD

OMEGA_ReD
  • Member
  • 4 posts
Hello and thanks for the great app!

I've tested the beta 4 version with: Windows 2003 STD VLK R2 SP2 EN and NL both work!
But i got a blue screen with Windows XP SP3 OEM NL.

Can anyone help me solve the Blue Sceen?

Thanks!


How to remove advertisement from MSFN

#802
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
What's the error code?At what stage you got it?

Did it happen on the same hardware where the other two worked fine? What's the hardware? Are the disks SATA? Do you have the drivers integrated if BIOS is in AHCI/SATA mode?

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#803
OMEGA_ReD

OMEGA_ReD
  • Member
  • 4 posts

What's the error code?At what stage you got it?

Did it happen on the same hardware where the other two worked fine? What's the hardware? Are the disks SATA? Do you have the drivers integrated if BIOS is in AHCI/SATA mode?



Hi ilko_t,

I will post you the error tomorow!

My USB contains:
XP Pro SP3 x86 NL OEM (Gave BSOD after loading all Setup Components)
2003 Std R2 SP2 x86 ENG VLK (Tested it and it worked!)
2003 Std R2 SP2 x86 NL VLK (Tested it and it worked!)
2003 Ent R2 SP2 x86 ENG VLK (Tested it and it worked!)

2008 all versions x64 ENG VLK (Not tested yet!)

I've tested them on several Intel P4's, Intel C2D's all worked exept for XP Pro SP3 x86 NL OEM!

I think that the problem is with the XP not the PC HW.

I will post the BSOD error tomorrow!

Thanks!

#804
Nic303

Nic303

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 50 posts
When i try to add (only) Windows Seven to USB Stick i get this error:
Posted Image
I'am using latest version (1.0 beta4)

With version 0.23 i manage to put XP on stick, but not Seven.

Any detailed tutorial?
Maybe I'm doing something wrong.

Edited by Nic303, 15 January 2010 - 10:29 PM.


#805
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Nic303- it's not about what you are putting on the USB stick. For some reason the program fails to install grub4dos MBR. This has nothing to do with what is being placed next on the USB stick.

Can you zip and attach WinSetupFromUSB.log file in program directory?

You may also try the following:
1. Format the USB stick with BootIce or RMPrepUSB
2. Close the program
3. Unplug the stick using safely remove hardware icon and plug it back in
4. Run the program again and select ONLY syslinux option. Ignore the warning about incompatible SysLinux and NTFS if you formatted in NTFS.
5. If you get again "Could not install grub4dos MBR"- close the program, zip WinSetupFromUSB.log file and attach it with your reply.
6. If you do not get that error, select Win7 source and continue, you should have successfully installed grub4dos MBR.

Just in case- you did not try to run the program from within the 7z file, did you?

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#806
Nic303

Nic303

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 50 posts

Did you try another USB stick?

LE:
I used another program to put Seven on the stick and everything is ok now.

Edited by Nic303, 18 January 2010 - 02:06 AM.


#807
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Did you try another USB stick?

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#808
Rotbard

Rotbard
  • Member
  • 9 posts

Please note now I am trying to install windows xp sp3 again (as I had orignally intended)...

No luck in furthering the process it is still stuck on

Dailog Box:
*****************************************
----------------------------------------------------
Files Needed
----------------------------------------------------

The file 'asms' on Windows Xp professional Service Pack 3 CD is needed.

Type the path where the file is located, and then click OK.

Copy files from:

GLOBALROOT\??\WINSETUP\XPPSP3\I386

**************************************

Although now I have a dos prompt named "USB keep mounted work around, do NOT close" minimized on the same setup screen as well.


Hi,

first - Thanks for this great tool! Good work! :)

Now to my problem:
I get the same error when installing WinXPpSP3 from my OCZ Throttle 32GB Stick using WSFUSB 1.0 beta 4. :(
With this stick i already successfull installed the same Win-Setup using WSFUSB 0.2.3. Stupidly i formated the stick accidently. :whistle:
When i started to recreate it, i found the new version 1.0 beta 4 and decited to use it.

As far as i know, there are just 3 differences between the 0.2.3 and 1.0 beta 4 stick-installation:
- First is the WinsetupFromUSB Version ( :D )
Was there a change with the drivemapping?

- Second is the Target PC.
It's a "standard" desktop pc like the others before. But an other motherboard. (P5KPL-VM/V-P5G31/DP_MB)
The Bios is able to declare a USB Stick as "HDD" (for booting). I tested all avaible options:
With the value "Auto" and "HDD" the system boots successful but the error above in second setup part.
With the Value "CDROM" the stick does not boot at all. System stands with a blinking "_"
With "Floppy" i get the message: "Missing MBR-helper."
With "Force FDD" i get the message: "BOOTMGR missing"
EDIT: I just tested the installation on a pc where it was working with the 0.2.3 version. Now with the 1.0 beta 4 i get the "GLOBALROOT" error, too. :unsure:

- Third is the Filesystem on the stick.
On 0.2.3 i used NTFS on the stick because of the high copy speed in textmode-setup.
Now with 1.0 beta 4 i first used FAT32. The copy speed is nearly the same as with NTFS now! I guess the speed problem was fixed.
To ensure the filesystem is not the "problem" i converted the FAT32 to NTFS and reinstalled again. Same problem again. :(
So its not based on the filesystem. But what else can it be?

I found some registry tweaks in the setup.cmd.
Is it possible to add some more keys there? maybe "copy" the keys from a system which accepts the USB stick?

Edited by Rotbard, 18 January 2010 - 07:34 AM.


#809
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
A solution was found, see the last message here:
http://www.msfn.org/...37-page-20.html

I've implemented these changes, along with some other in beta5, but am out of town for a few days and cannot test it in order to post it.

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#810
wwitthoff1

wwitthoff1
  • Member
  • 1 posts
Hi,
First thanks for the tool, it makes life so much eaiser.
Second, when I was trying to have my OEM XP home "installed" to the USB along with all the other options sans syslinux, the exe said that the Setup.exe couldnt be changed and crashed out. This could be due to the drive ceasing to be recognised in windows but thought I should mention it anyway.

Please find below my log file.

Thanks,

wwitthoff1

 
2010/01/19 01:35:09- WinSetupFromUSB 1.0 beta4 started
2010/01/19 01:35:09- OS: WIN_7 Architecture type: X86 ServicePack: OS Language: 0409
2010/01/19 01:35:09- Program directory: C:\Users\will\Desktop
2010/01/19 01:35:09- Getting USB drives information
2010/01/19 01:35:09- WDC WD16 00AAJB-00PVA0 USB Device
2010/01/19 01:35:09- DeviceID: \\.\PHYSICALDRIVE1
2010/01/19 01:35:10- PNPDeviceID: USBSTOR\DISK&VEN_WDC_WD16&PROD_00AAJB-00PVA0&REV_0000\DEF20A1122E7&0
2010/01/19 01:35:10- Partitions count: 1
2010/01/19 01:35:12- Disk--Partition: Disk #1, Partition #0
2010/01/19 01:35:13- Logical Disk: E: File system: NTFS Primary: True
2010/01/19 01:35:13- Drive letter of the selected partition- E:
2010/01/19 01:35:13- Drive letter of the first primary partition in selected disk- E:
2010/01/19 01:35:13- Disk number of the selected disk- 1
2010/01/19 01:35:13- PNPId of the selected disk- USBSTOR\DISK&VEN_WDC_WD16&PROD_00AAJB-00PVA0&REV_0000\DEF20A1122E7&0
2010/01/19 01:35:13- File system type of the selected partition- NTFS
2010/01/19 01:35:13- Disk type of the selected disk- Fixed
2010/01/19 01:35:13- Total target size avialable- 23008 MB
2010/01/19 01:35:13- Checking sizes...
2010/01/19 01:35:13- Total source size- 0 MB
2010/01/19 01:35:13- Target space available- 23008 MB
2010/01/19 01:35:54- Getting USB drives information
2010/01/19 01:35:54- WDC WD16 00AAJB-00PVA0 USB Device
2010/01/19 01:35:54- DeviceID: \\.\PHYSICALDRIVE1
2010/01/19 01:35:54- PNPDeviceID: USBSTOR\DISK&VEN_WDC_WD16&PROD_00AAJB-00PVA0&REV_0000\DEF20A1122E7&0
2010/01/19 01:35:54- Partitions count: 1
2010/01/19 01:35:54- Disk--Partition: Disk #1, Partition #0
2010/01/19 01:35:54- Logical Disk: E: File system: NTFS Primary: True
2010/01/19 01:35:54- Drive letter of the selected partition- E:
2010/01/19 01:35:54- Drive letter of the first primary partition in selected disk- E:
2010/01/19 01:35:54- Disk number of the selected disk- 1
2010/01/19 01:35:54- PNPId of the selected disk- USBSTOR\DISK&VEN_WDC_WD16&PROD_00AAJB-00PVA0&REV_0000\DEF20A1122E7&0
2010/01/19 01:35:54- File system type of the selected partition- NTFS
2010/01/19 01:35:54- Disk type of the selected disk- Fixed
2010/01/19 01:35:54- Total target size avialable- 23008 MB
2010/01/19 01:35:54- Checking sizes...
2010/01/19 01:35:54- Total source size- 0 MB
2010/01/19 01:35:54- Target space available- 23008 MB
2010/01/19 01:35:56- Removing TEMP folder
2010/01/19 01:35:56- ---------------------------------Program quited-----------------------------------------------



#811
KirSan

KirSan
  • Member
  • 2 posts
Hello. Thank you for this program and sorry for my English. :) I just a reader and bad writer.

Ok. I use version 0.2.3 for installing WinXP SP3. In first part when setup trying copy files I have error. "Error" say me that my USB HDD corrupted. But it just broken mbr and down grub4dos. And install grub4dos will make my USB HDD alive. No bad sectors and viruses in USB HDD. And other program work with my USB HDD work properly.

Then I use version 1 beta4, install with you program to USB OK. In log no error. But in first part when copying files he say me what the setup.exe is missing. This is one file missing, another file copying good. I just press ESC and go on instal. In second part I see the mouse cursor in blue. Then the PC go restart. I tryed install Win7 and it's OK. Other iso and programs OK. Just a Win XP SP3 don't wont work. Win XP SP3 is russian version (official). May be it don't work because it Russian?

#812
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,204 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

Just a Win XP SP3 don't wont work. Win XP SP3 is russian version (official). May be it don't work because it Russian?


It could be any of four things (in my personal order of probabilities):
  • "badly" slipstreamed SP3
  • however modified "improperly" SOURCE
  • SP3
  • Russian

Can you try a Russian "standard" SP2 to eliminate the SP3 and modified source variables? :unsure:

jaclaz

#813
Rotbard

Rotbard
  • Member
  • 9 posts

A solution was found, see the last message here:
http://www.msfn.org/...37-page-20.html

I've implemented these changes, along with some other in beta5, but am out of town for a few days and cannot test it in order to post it.

Thanks for your fast answer! :)
I tested the changes of setup.cmd and modified the txtsetup.sif to get the mnt.exe copied.
But the usb driveletter is still missing. (WinXP SP3 32bit - stick formated with FAT32)
When i use shift+F10 and type "mnt"
I get the following result:
C: => \Device\harddiskVolume1
D: => \Device\CdRom0
QueryDosDevice failed.
Tryed with "ehci" enabled and disabled in BIOS.
Seams like the driver is loaded and the stick is "found" but is not accessable. (btw. The LED in the stick turns off when entering gui-setup)
Next try was to repeat the trys before, but with a NTFS formated stick. Same result. :(

#814
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
@wwitthoff1

Look in the backup folder, all previous logs are cab archived there. Find the corresponding log file which has those errors.

@KirSan
When used 0.2.3 did you move the radio button FIXED/REMOVABLE? It should have been auto set to FIXED and should not be moved.

With 1.0 beta did you check if you have setup.ex_ in \WINSETUP\XPpSP..\I386\ ?

@Rotbard
This would be quite sad if isn't working. Did you amend txtsetup.sif in the ISO file, not the original one on I386 folder?
At start of GUI please type DISKPART in the cmd window and then "list volume" and "list disk". Is the USB disk listed, without drive letter? You may also try manually mounting the USB disk if it's shown in DISKPART output:
mnt.exe Y: \device\harddisk0\partition1
dir Y:\
mnt.exe Y: \device\harddisk1\partition1
dir Y:\
...
Keep changing harddiskX if you have more disks or a USB card reader connected. Change partition1 to whatever partition source is in. Try also booting from the USB disk for the second part.
Did the PC reboot couple of times at start of GUI, there a some changes made at each reboot. Did you let it reboot 2 times and see if it continues setup?

As for the file copy speed in latest versions- yes, that's another benefit, since there are no write attempts involved, NTFS write cache does matter and different file systems perform with a similar speed.

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#815
cdob

cdob

    Friend of MSFN

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 975 posts

Seams like the driver is loaded and the stick is "found" but is not accessable. (btw. The LED in the stick turns off when entering gui-setup)

Nice, a volunteer with nice testing machines.

Most machines does find USB at first reboot, however some fails.
True reason is unkown so far.

Can you try two more applications at first reboot?
Mount Storage PE http://www.kare-net.de/plugins.html
ShowDrive http://bbs.wuyou.com....php?tid=116177
Run the applicaion and use "mnt" to view mapping.

#816
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,204 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
ilko_t

Just a few days ago there was a thread on boot-land for a seemingly completely unrelated topic, (boot-land is offline right now).

EDIT: it is very, very slow right now, but working, here is the thread:
http://www.boot-land...?...c=10169&hl=

There exist two other tools, mountstorPE:
http://www.kare-net.de/plugins.html
(yes it works on a "full XP" also)
and a Chinese little tool, showdrive.exe:
http://cafe.naver.co...clubid=17324811

Both automatically map any unmapped HD partition to a dos letter, with a slight difference (examples):
MountStorPE.exe
J: = \Device\HarddiskVolume14 [Fixed]
showdrive.exe:
J: = \Device\Harddisk3\Partition1 [Fixed]

Maybe it's useful. :unsure:

jaclaz

@cdob, sorry, cross-posting :blushing:

Edited by jaclaz, 19 January 2010 - 11:38 AM.


#817
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
I tried MountStorPE already, doesn't work that early. Haven't seen showdrive before, thanks.

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#818
KirSan

KirSan
  • Member
  • 2 posts

Just a Win XP SP3 don't wont work. Win XP SP3 is russian version (official). May be it don't work because it Russian?


It could be any of four things (in my personal order of probabilities):
  • "badly" slipstreamed SP3
  • however modified "improperly" SOURCE
  • SP3
  • Russian

Can you try a Russian "standard" SP2 to eliminate the SP3 and modified source variables? :unsure:

jaclaz



@KirSan
When used 0.2.3 did you move the radio button FIXED/REMOVABLE? It should have been auto set to FIXED and should not be moved.

With 1.0 beta did you check if you have setup.ex_ in \WINSETUP\XPpSP..\I386\ ?


Thank you for push me in right way. It been just a my mistake. I edit MBR manualy when try to run setup with just a grub4dos without winsetupfronusb.
But in \WINSETUP\XPpSP..\I386\ a have the setup.ex_ when it did't work I check this first of all. :) Now it work with 0.2.3 and with 1 beta4, with Russian and SP3 :).
But in 0.2.3 I see first partition of my USB HDD (two partitions, first with setup Win and Linux and some service programs and second part with users backup, soft, manuals), and second don't have the Drive letter. It have logical partition and status "good" but all space is free. In other computers it's OK. And if use 1 beta4 it's OK. Restart and enforcement assignment did't work.
My choice is 1 beta4. :)

Thank you

#819
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
With 0.2.3 and former versions in case of fixed disk there is a filter driver used, which makes fixed disks to appear as removable, thus tricking Setup to put boot files on the internal disk. Other part is that USB disk is not checked for bootability, according to internal rules, thus no MBR/bootsector is chaned on the USB disk. Limitations as with every removable USB disk is that only first partition is visible.
Just yet another workaround, not needed with the method used on 1.0.

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#820
OMEGA_ReD

OMEGA_ReD
  • Member
  • 4 posts

What's the error code?At what stage you got it?

Did it happen on the same hardware where the other two worked fine? What's the hardware? Are the disks SATA? Do you have the drivers integrated if BIOS is in AHCI/SATA mode?


Hi ilko_t,

The BSOD stop code i got while installing Win XP pro x86 SP3 NL: 0x0000007B (0xF7916524, 0xC0000034,0x00000000,0x00000000)

Thanks!

#821
ilko_t

ilko_t

    MSFN Addict

  • Super Moderator
  • 1,718 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

What's the error code?At what stage you got it?

Did it happen on the same hardware where the other two worked fine? What's the hardware? Are the disks SATA? Do you have the drivers integrated if BIOS is in AHCI/SATA mode?


Hi ilko_t,

The BSOD stop code i got while installing Win XP pro x86 SP3 NL: 0x0000007B (0xF7916524, 0xC0000034,0x00000000,0x00000000)

Thanks!

Try the modified ntdetect.com:

http://www.msfn.org/...qs-t116766.html

You'd need to replace the one in the corresponding ISO file in WINSETUP directory, and just in case the one in I386 directory.

Install Windows from USB, boot Linux, multiboot and a lot more with WinSetupFromUSB


#822
OMEGA_ReD

OMEGA_ReD
  • Member
  • 4 posts

What's the error code?At what stage you got it?

Did it happen on the same hardware where the other two worked fine? What's the hardware? Are the disks SATA? Do you have the drivers integrated if BIOS is in AHCI/SATA mode?


Hi ilko_t,

The BSOD stop code i got while installing Win XP pro x86 SP3 NL: 0x0000007B (0xF7916524, 0xC0000034,0x00000000,0x00000000)

Thanks!

Try the modified ntdetect.com:

http://www.msfn.org/...qs-t116766.html

You'd need to replace the one in the corresponding ISO file in WINSETUP directory, and just in case the one in I386 directory.


It worked! Thanks A LOT!

Can i use the modified WIN XP iso image to burn a install cd?
Or can the modified NTDETECT.COM only work on USB-sticks?

Thanks!

#823
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,204 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

Can i use the modified WIN XP iso image to burn a install cd?
Or can the modified NTDETECT.COM only work on USB-sticks?

The modified NTDETECT.COM simly "loosens" some restrictions apparently introduced in SP2, it is nothing but a SP1 version of NTDETECT.COM, so you can use it on CD as well.

jaclaz

#824
Rotbard

Rotbard
  • Member
  • 9 posts
Sorry for the late answer, i got sick last week. :(

This would be quite sad if isn't working. Did you amend txtsetup.sif in the ISO file, not the original one on I386 folder?

I changed the txtsetup.sif in the "Image-Source" and recreated the whole usbstick. After this i checked the iso file and setup folder on the stick. Both contain the new entry for the mnt.exe (and now for showdrive.exe, too)
I also added a "exists"-check for the mnt.exe:
if not exist mnt.exe (
echo mnt.exe not found 
echo mnt.exe not found >> %SystemRoot%\winsetup.log
) else (
FOR /L %%G IN (0,1,20) DO (
mnt.exe Y: \device\harddisk%%G\partition1
dir Y:%TAGFILE% > nul 2>&1 && set CDDRIVE=Y:
if defined CDDRIVE goto :CDDRIVE_found
)
)
to the [Winsetupfromusbfolder]\files\winsetup\setup.cmd
to ensure the mnt.exe is copied successfull. And it is.

At start of GUI please type DISKPART in the cmd window and then "list volume" and "list disk".

List disk output is only listing the HDD.
List volume shows the CDDRIVE and the C partition of the HDD.
I also tryed the "rescan" command. Nothing changed.

Try also booting from the USB disk for the second part.

Tryed with same result :(

Did the PC reboot couple of times at start of GUI, there a some changes made at each reboot. Did you let it reboot 2 times and see if it continues setup?

Yes i let it reboot until the error comes up. (2 gui-setup reboots)
When i boot from USB part 2 every time, i get the same result.

and a Chinese little tool, showdrive.exe:
http://cafe.naver.co...clubid=17324811

I added this to the txtsetup.sif and after ending up by the setup-error. I tryed to run it in the cmd.
But it shows nothing but a empty line. :blink:
Are there any parameters i can use? I don't understand the Chines/Japanes-symbols :rolleyes:

By the way, like i wrote earlier, the usbstick-led is "on" until windows is booting. Then it turns "off" and stays "off".

When i boot BartPE (XP) the stick is maped as X: and works normaly.
I copied the setupact.log, setuplog.txt and winsetup.log to show them here.
Maybe there are some more information for you.
Attached File  setuplogs.7z   2.46KB   4 downloads

#825
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,204 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

and a Chinese little tool, showdrive.exe:
http://cafe.naver.co...clubid=17324811

I added this to the txtsetup.sif and after ending up by the setup-error. I tryed to run it in the cmd.
But it shows nothing but a empty line. :blink:
Are there any parameters i can use? I don't understand the Chines/Japanes-symbols :rolleyes:


No, it's a "silent tool".
Read the referenced thread.
Try running dosdev before and after using showdrive ot mountstorePE:
http://www.boot-land...?...c=10169&hl=

jaclaz




19 user(s) are reading this topic

0 members, 19 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN