Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

The Solution for Seagate 7200.11 HDDs

- - - - -

  • Please log in to reply
4716 replies to this topic

#451
cmburns

cmburns

    Newbie

  • Member
  • 12 posts
[/quote]

I dont know who was stupid enough that told to insulating pins from motor (in original source user should insulate connector which goes to head assembly)

remove whole pcb and check that you can connect to terminal, if you can i will guide you what to do.
[/quote]


but this is a paradigm shift if i'm not wrong, i mean, the original solution of Gradius2 consisted of isolating the pins from the motor (by removing 1 hex-screw and inserting a piece of cardboard for example....).

now im even more confused!...

****

cmburns


How to remove advertisement from MSFN

#452
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

but this is a paradigm shift if i'm not wrong, i mean, the original solution of Gradius2 consisted of isolating the pins from the motor (by removing 1 hex-screw and inserting a piece of cardboard for example....).

now im even more confused!...


just unscrew WHOLE pcb, enter terminal, IMPORTANT! stop spindle, connect pcb to disk, wake up drive with U command
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#453
TechnoFreek

TechnoFreek

    Newbie

  • Member
  • 12 posts
Hi Gradius et al,

I am looking for some technical help please!!

I have connected my hard drive through my com port as described in post 1.
I was able to connect to HyperTerminal fine however I did something stupidd.

I have the BSY issue so the first command I entered in HyperTerminal was /2

after this I need to enter Z to spin down the motor but Instead I stupidly entered z (lower case).

I now get the message below in HyperTerminal.
LED:000000CE FAddr:0028E24B
LED:000000CE FAddr:0028E24B

I cannot get rid of this message. Can anyone please help? I really am in desparate need to repair this drive

Edited by TechnoFreek, 02 February 2009 - 01:17 PM.


#454
eliz

eliz
  • Member
  • 5 posts



remove pcb from hdd, plug terminal connectors, connect power and try to open terminal. when you got prompt repeat all but skip i4,1,22


thank you but do you mean removing the pcb totally or just the part related to the spin motor? (i tried once by just disconneting the spin motor part of the pcb and the terminal seemed not working)


I dont know who was stupid enough that told to insulating pins from motor (in original source user should insulate connector which goes to head assembly)

remove whole pcb and check that you can connect to terminal, if you can i will guide you what to do.

aviko, it worked, i am now in terminal, what should i do?

#455
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

after this I need to enter Z to spin down the motor but Instead I stupidly entered z (lower case).

I now get the message below in HyperTerminal.
LED:000000CE FAddr:0028E24B
LED:000000CE FAddr:0028E24B


Do you got this avery time when you power up drive?

SalvationDATA manual
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#456
TechnoFreek

TechnoFreek

    Newbie

  • Member
  • 12 posts

after this I need to enter Z to spin down the motor but Instead I stupidly entered z (lower case).

I now get the message below in HyperTerminal.
LED:000000CE FAddr:0028E24B
LED:000000CE FAddr:0028E24B


Do you got this avery time when you power up drive?

SalvationDATA manual


aviko, i have gotten around this error, I now have another. once I have typed Z and spun down the motor successfully, I then remove the pirce of card I have placed under the screw hole. I screw back the pcb to the drive spindle but then I get the error LED:000000CC FAddr:0024A051
I dont get the chance to enter the command U to start the motor. but the error instead.

#457
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

aviko, it worked, i am now in terminal, what should i do?


if you are still on level 2>

F3 2>/

F3 T>F,,22

you should see message about drive was restored to defaults

then:

F3 T>m0,2,2,0,0,0,0,22

then wait for complete.

power off drive. check in bios.

Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#458
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

aviko, i have gotten around this error, I now have another. once I have typed Z and spun down the motor successfully, I then remove the pirce of card I have placed under the screw hole. I screw back the pcb to the drive spindle but then I get the error LED:000000CC FAddr:0024A051
I dont get the chance to enter the command U to start the motor. but the error instead.


wait about 30-60 seconds before send Z then you shouldnt get CC error
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#459
eliz

eliz
  • Member
  • 5 posts



remove pcb from hdd, plug terminal connectors, connect power and try to open terminal. when you got prompt repeat all but skip i4,1,22


thank you but do you mean removing the pcb totally or just the part related to the spin motor? (i tried once by just disconneting the spin motor part of the pcb and the terminal seemed not working)


I dont know who was stupid enough that told to insulating pins from motor (in original source user should insulate connector which goes to head assembly)

remove whole pcb and check that you can connect to terminal, if you can i will guide you what to do.

aviko, it worked, i am now in terminal, what should i do?

aviko, should i execute this command or not:
F3 1>N1 (enter)
and also shouldn't i power off and then ON before this command:
F3 T>m0,2,2,,,,,22 (enter)
Thanks

#460
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

aviko, should i execute this command or not:
F3 1>N1 (enter)
and also shouldn't i power off and then ON before this command:
F3 T>m0,2,2,,,,,22 (enter)
Thanks


skip N1, restore drive to defaults, then send m0,2,2,0,0,0,0,22
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#461
cmburns

cmburns

    Newbie

  • Member
  • 12 posts

aviko, should i execute this command or not:
F3 1>N1 (enter)
and also shouldn't i power off and then ON before this command:
F3 T>m0,2,2,,,,,22 (enter)
Thanks



wouldn't it be useful, if someone would write down all the commands, power offs/ons and removing/attaching PCB when needed from scratch? coz i get the feeling, it gets more and more untransparent....


cmburns

#462
TechnoFreek

TechnoFreek

    Newbie

  • Member
  • 12 posts

aviko, i have gotten around this error, I now have another. once I have typed Z and spun down the motor successfully, I then remove the pirce of card I have placed under the screw hole. I screw back the pcb to the drive spindle but then I get the error LED:000000CC FAddr:0024A051
I dont get the chance to enter the command U to start the motor. but the error instead.


wait about 30-60 seconds before send Z then you shouldnt get CC error


GRRR... now when restart the command and press Z to spin down the motor I get LED:000000CE FAddr:00280569

any ideas aviko? many thanks

#463
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

wouldn't it be useful, if someone would write down all the commands, power offs/ons and removing/attaching PCB when needed from scratch? coz i get the feeling, it gets more and more untransparent....


well, manual was written far far before all this started, unfortunately in native language of author:

http://yura.projekta...720011_ES2.html

polish version:

http://yura.projekta...20011_ES21.html

NOTE TO ALL WHO USE TRANSLATORS! All below this line:

Kaip pvz. tai daro pc3000  UDMA  ( 500 Gb BSY and Cap 0 solution.rar)

is only an example how commercial solutions work. not to be done at home.
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#464
cmburns

cmburns

    Newbie

  • Member
  • 12 posts

is only an example how commercial solutions work. not to be done at home.


ok aviko, i am aware of this fact.

but i guess only few of us with this problem understand native polish language.....

therefore we follow(ed) Gradius2's version/solution.

but now is seems that there are main differences, for example, u say to skip the 'i4,1,22' command, also the POWER OFF, waiting 10secs and then POWER ON of the drive, which Gradiu2 says wouls be 'very important'......

since most of us are newbies, who are not familiar with all these commands and their function, we are somewhat confused.....

thanks

cmburns

#465
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

GRRR... now when restart the command and press Z to spin down the motor I get LED:000000CE FAddr:00280569

any ideas aviko? many thanks


ok lets start from scratch, try this:

put some isolation under connector to heads (paper plastic etc.) motor have to be connected. power up drive. enter terminal, press ctrl+z.

and this i am not sure, i havent any 7200.11 here to check, you have to try

first try:

wait until motor stops itself. then enter /2 and Z

if you got message spin down completed remove isolation from pcb and mha connector (mha - magnetic heads assembly)

screw on pcb to hdd. if you still dont get CC or CE its really good.

now wake up drive with command U

motor should be started and you should not get any error messages, otherwise you have to start again from begin.

when drive spins up, go to level T (just enter /)

now type F,,22

should appear message about restoring to defaults.

then

F3 t>/1

then

F3 1>N1

if drive goes back to prompt ask for further instructions. (dont power off yet)

ufff, I hope it will work
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#466
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

is only an example how commercial solutions work. not to be done at home.


ok aviko, i am aware of this fact.

but i guess only few of us with this problem understand native polish language.....

therefore we follow(ed) Gradius2's version/solution.

but now is seems that there are main differences, for example, u say to skip the 'i4,1,22' command, also the POWER OFF, waiting 10secs and then POWER ON of the drive, which Gradiu2 says wouls be 'very important'......

since most of us are newbies, who are not familiar with all these commands and their function, we are somewhat confused.....

thanks

cmburns


because Gradius2 lost in translation information about it was only example how other tools work.

this will be funny (Polish version of Yura's guide):

Popatrzmy jak to robi pc3k ->

which literally means:

Let's look how pc3k doing this ->


I hope everything is clear now.
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#467
TechnoFreek

TechnoFreek

    Newbie

  • Member
  • 12 posts
aviko, many thanks for your help! I got the drive back working, copying data as we speak! going to leave the firmware upgrade until last just in case!!

i think i was just trying to rush the process, my advice to everyone else! take your time!

big thanks must go the gradius and the rest of the crew and everyone lese involved with determining a solution to this segate disaster!

#468
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

aviko, many thanks for your help! I got the drive back working, copying data as we speak! going to leave the firmware upgrade until last just in case!!

i think i was just trying to rush the process, my advice to everyone else! take your time!

big thanks must go the gradius and the rest of the crew and everyone lese involved with determining a solution to this segate disaster!


I am glad to be helpful. But the real credits belongs to okzo aka Yura, because everything I know about these drives, I know from him. And now? Who's real hero?
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#469
cmburns

cmburns

    Newbie

  • Member
  • 12 posts

I hope everything is clear now.



not quite:

you started to write to TechnoFreek from sratch the commands....



until this: 'now wake up drive with command U' everything is IDENTICAL with Gradius2

but then, you say:

/

then

F,,22

Gradius2 says after 'U' command:

/1

N1

/T

i4,1,22

power off..... wait 10 sec....power on drive

CTRL+Z

m0,2,2,,,,,22

he NEVER uses your 'F,,22' command....

which is the right/good one?!

do u understand my confusion?

thank you

cmburns

#470
eliz

eliz
  • Member
  • 5 posts

aviko, should i execute this command or not:
F3 1>N1 (enter)
and also shouldn't i power off and then ON before this command:
F3 T>m0,2,2,,,,,22 (enter)
Thanks


skip N1, restore drive to defaults, then send m0,2,2,0,0,0,0,22

Hello avico, you are amazing, i restored my hard without a bit of data loss!
I don't know how to thank you, i wish you success in life
Visit this site for some amazing photos of nature:
http://www.glanzlich...57/13/index.htm
I also thank you Gladius, thank you very much

#471
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

he NEVER uses your 'F,,22' command....

which is the right/good one?!

do u understand my confusion?


I am working in well known data recovery company in Poland since last 6 years. I have no idea about Gradius2 profession. Who you will believe?
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#472
Jason Husky

Jason Husky
  • Member
  • 6 posts
Hi.
Now I need help.
My ST3500320AS doesn't spin on anymore. This evening I wanted to try this workaround (busy mode) again. But after connecting the hd to the powersupply nothing happened.
In bios: 0MB, under OS X in the disk utility: 2 TB. ?!
I don't know how to go on. It is still impossible to get the "F3 T>" output in the terminal, just a ">".

Greetz
Jason

Edited by Jason Husky, 02 February 2009 - 02:36 PM.


#473
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

Hi.
Now I need help.
My ST3500320AS doesn't spin on anymore. This evening I wanted to try this workaround (busy mode) again. But after connecting the hd to the powersupply nothing happened.
In bios: 0MB, under OS X in the disk utility: 2 TB. ?!


It seems that you burned motor ic, Im almost sure that you connect motor when pcb was not stopped and gives voltage to motor. Thats why I told its was really stupid to disconnect it, you will not know when motor is powered and when not.

Does drive making any sounds? (it can be really silent, just put ear on it and power on). Does drive says anything on terminal? Maybe something like this: Buzz Buzz Buzz if yes, it means that microprogram is trying to start motor but could not. Let me know.
Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.

#474
cmburns

cmburns

    Newbie

  • Member
  • 12 posts

Who you will believe?


i 'believe' the one who has the right/working solution.....but this is not about belief, because this is not religion.....


now if i resume your 'path':

- isolation under connector to heads.

- power ON drive

- start hyperterminal

- CTRL+Z

- /2 (Enter)

- Z (Enter) >>>>>>> Spin Down Complete......

- remove isolation, fix HEX-Screw back to PCB

- U (Enter) >>>>>>> Spin Up Complete

- / (Enter)

- F,,22 (Enter)

- /1 (Enter)

- N1 (Enter)

- m0,2,2,,,,,22 (Enter) >>>>>>>>>>>>>> User Partition Format Successful

is this complete? is this i need to try? is there any error, did i forget anything?

thanks again!!

cmburns

#475
aviko

aviko

    user inactive

  • Member
  • Pip
  • 86 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

>>>>>>>>>>>>>> User Partition Format Successful

is this complete? is this i need to try? is there any error, did i forget anything?


I should be done. You can try spin down and spinup drive (from level 2>Z and then U) after it spins go back to T ( with /) then type F3 T>F712 (as I remember its was 712 in 500g) it should be 4 parameters last one CONGEN READ FROM MEDIA, 1 means drive reads properly parameters from platters and its really good. If its 0 send command F3 T>/2 and then F3 2>x1 and paste results here

if you not see CONGEN in F712 type F list will be long and CONGEN should be at position 716



@edit:

I dont have any drive from this family here at this moment to check on myself these commands, so everything I told was from my head. Sometimes I could be wrong.

I did a mistake in last command but Yura noticed me that. Now its fixed.

I see many people reading this thread now. I have to say everyone case is a little different and have to be studied separatelly. I really dont have time to help all of you. If you decide to repeat steps that I wrote to all above, please dont be mad if it will not work for you.

Thats why I really think it will be hard to develop universal solution which will work in ANY case.

Edited by aviko, 02 February 2009 - 03:16 PM.

Choice is yours. Fortunately it's your data not mine. Here all of this was started. even single spark can burn forest. Nobody's perfect. I'm nobody.




5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN