Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

Windows 7 "Keep" List

- - - - -

  • Please log in to reply
153 replies to this topic

#76
Jeronimo

Jeronimo

    vLite user

  • Member
  • PipPipPip
  • 395 posts
  • Joined 26-October 03

Now everything installed, still only 5.11 GB in use. Some non-blocking issues, no biggies:
Snipping tool needs protect on: windows\system32\Magnification.dll & windows\system32\msdrm.dll (can be re-added manually later post-install)
Gadgets appears in the desktop right click menu, but does not work (I thought I removed it as I also did not with the Vista Sidebar)
Nokia PC suite will not install (does not support the platform it say upon installation)
Windows features can not be disabled (IE amongst others would be nice to remove)
I had some issues with installations resulting in errors related to VC80 (Windows Live Messenger), VC90 (Open Office 3.0)

The last was strangely resolved: I downloaded .NET 3.5 SP1 and ran it (no messages what so ever) and after this it seemed to work. Not sure if this was the solution, but it works now.

And the best part: I do not know weither it is the vLite'd Windows 7, my positive attitude or reality, but Windows 7 feels a lot snappier than Vista.


Nokia, Open Office, WLM all require VC80 files. If I restart and try a 2nd time, then they do install.

Also I keep Windows Help so that I can remove IE8 from Windows features. Windows Serahc and Gadgets can not be removed completely. I am going to try again with keeping Windows Search and Windows Sidebar and Gadgets. Also will try to remove Game Explorer, Windows Event Log and MDAC.


How to remove advertisement from MSFN

#77
trickstar

trickstar

    Newbie

  • Member
  • 21 posts
  • Joined 16-September 05
anyone know what files i need to protect to keep on-screen keyboard. kept *Accessibility* but keyboard still doesn't start.

TIA

#78
trickstar

trickstar

    Newbie

  • Member
  • 21 posts
  • Joined 16-September 05
anyone know what files i need to protect to keep on-screen keyboard. kept *Accessibility* but keyboard still doesn't start.

TIA

#79
Tom-Helge

Tom-Helge
  • Member
  • 9 posts
  • Joined 19-May 09
Hello.

Sorry if this question is placed in the wrong topic. But anyways, look under.

I have a question here. And yes i have tried hard to search after this both here and in Google and couldn't find anything out about the problem i have.

Well, i have made an almost perfect vLited version of Windows 7 Ultimate RC1 Build 7100 (64-bit). Atm the ISO file takes 1.73 GB. Yes i have followed the guides in this topic, so i don't remove some things that i'm not supposed to remove, so i don't mess up my Windows 7.

At the moment i'm running my vLited version of Windows 7 in VirtualBox so i can test out the OS before i install it for real.

But there is a small thing that annoy me a bit.

It's the Sticky Notes. I can't get it to work. When i start it it says this: Meta Data for some of the notes has been corrupt. Sticky Notes has restored them to defaults.

And when i press OK after that, then the window with 'Sticky Notes has stopped working' is popping up. And then i have to press OK again because the program couldn't be started so it had to close.

So my question is. Do someone here have a single clue on what kind of thing that make the Sticky Notes to not work?.

I hope someone can answer me this, because it will be a pain in the a** to go through lots of things on vLite to only find that out.

If needed, i can put the Last Session.ini file here to only if you need it.

Greetings from Tom-Helge.

Edited by Tom-Helge, 27 May 2009 - 04:48 PM.


#80
Tom-Helge

Tom-Helge
  • Member
  • 9 posts
  • Joined 19-May 09
I actually found out what the problem was. The problem was that i checked Snipping Tool to be removed. So now it's not removed.

So now the Sticky Notes are working like it should. But Snipping Tool in Windows 7 doesn't work though, but that's fine because i don't need that program. It just says it need the MAGNIFICATION.dll file to work.

My ISO file is now taking 1.74 GB and my Windows 7 Ultimate RC1 Build 7137 (64-bit) are working very good now.

#81
Jeronimo

Jeronimo

    vLite user

  • Member
  • PipPipPip
  • 395 posts
  • Joined 26-October 03

...
So now the Sticky Notes are working like it should. But Snipping Tool in Windows 7 doesn't work though, but that's fine because i don't need that program. It just says it need the MAGNIFICATION.dll file to work.
...

...
Snipping tool needs protect on: windows\system32\Magnification.dll & windows\system32\msdrm.dll (can be re-added manually later post-install)
...



#82
Jeronimo

Jeronimo

    vLite user

  • Member
  • PipPipPip
  • 395 posts
  • Joined 26-October 03
I retested again with build 7137:
vLite'd image, kept everything, but just rebuild for Windows 7 Ultimate (remove other editions)
Install to secondary partition, went into audit mode to install the Dutch languagepack, Updates and removed everything by use of Windows features (except for XPS viewer) and finalized the image.
With vLite I removed everything I previously did, although some things were not shown, because I removed them in Windows features (Windows Search for example, but IE still appaers).

I was able to remove a bit more: Game Explorer, Help (Windows features removed already), QoS, Windows Firewall, Task Scheduler, TPM Base Service, Windows Event Log, MDAC, SQM.
(The preset below does not have these checked for removal yet).

IE, QoS, Windows Firewall together in 1 turn provided blocking errors during install (I already encountered this in the past though).


Removal issues:
Snipping Tool (Sticky Notes do not work, keeps appearing in vLite after removal)
Welcome Center (keeps appearing in vLite after removal)
IE (installation error)
Application Experience (installation error)
Crash Dump Support (hibernate does not work)

Protect files:
windows\system32\winipsec.dll (IPSec removal gives installation error)
windows\system32\Magnification.dll & windows\system32\msdrm.dll (Snipping Tool does not function)
windows\system32\wer.dll & windows\system32\werconcpl.dll (issues? not verified)

edit: Tested Task Scheduler and SQM removal succesfully
edit 2: Tested QoS (succesfull) and Crash dump support (failed) removal
edit 3: Tested Windows firewall removal succesfully (preset not updated yet)
edit 3: Tested ICS removal succesfully (preset not updated yet)

Edited by Jeronimo, 30 May 2009 - 03:14 PM.


#83
rollcage

rollcage
  • Member
  • 3 posts
  • Joined 27-January 08
Very useful list on the first post ...

I have opted to keep a few stuff according to my usage, but indeed this is a good list. thx for those caution list for not to keep out.
> snipping tool not working.. (anyway can use the MWsnap instead),
> DEP - what option to choose? - optin? or Default?
> Page file executive > Disabled ?

I am just confused on few options..like wether I keep on x64 or x86 on this config my siggie .. i use vmware, a gaming alittle. i have used x64 till now but the lack of some stuff keep me confused when we will get it over. may be 128 bit OS directly. haha./

Edited by rollcage, 31 May 2009 - 03:33 AM.

AMD.Athlon64.X2.5000+.Brisbane, Gigabyte.GAMA78GM-S2H, Transcend 800fsb (1GB*2), BenQ-DVDRW, CoolerMaster Elite-334 (Black) {awesome} + CM390.watts, Viewsonic17"Wide, Wireless Microsoft Desktop Ellite Keyboard + Intlli.Explorer 2.0 Mouse, APC 650va, Power Usage: 62w on idle. OS: Tripple Boot:- Windows XP SP3, Windows 7 x64 7077, Win7 x86 7137

#84
Jeronimo

Jeronimo

    vLite user

  • Member
  • PipPipPip
  • 395 posts
  • Joined 26-October 03
New removal issues (**** FridgeTooFar was right :-( ):
MDAC (unable to start Device Manager, Computer Management: mmc.eexe)
SQM? (Update issues, probably related to this)

#85
liquid0624

liquid0624

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 156 posts
  • Joined 19-November 08
Jeronimo your update issues are probably due to the IPSec Removal or QoS or a combo of both would not recommend removing either. Also since i removed file and print sharing and event log i cannot install Perfect disk or Total idea Tweak 7.

#86
Jeronimo

Jeronimo

    vLite user

  • Member
  • PipPipPip
  • 395 posts
  • Joined 26-October 03
Nope issues where related to those last 2 components. So full story for the attached 7137-preset is...

Removal issues (and therefore not removed):
Snipping Tool (Sticky Notes do not work, keeps appearing in vLite after removal)
Welcome Center (keeps appearing in vLite after removal)
IE (installation error)
Application Experience (installation error)
Crash Dump Support (hibernate does not work)
MDAC (unable to start Device Manager, Computer Management and probably other mmc.exe related components)
SQM (Windows Update does not show updates correctly)

Protect files details:
windows\system32\browcli.dll & windows\SYSwow64\browcli (required for "net start/stop" and psservice)
windows\system32\winipsec.dll (IPSec removal gives installation error)
windows\system32\Magnification.dll & windows\system32\msdrm.dll (Snipping Tool does not function)
windows\system32\wer.dll & windows\system32\werconcpl.dll (issues? not verified)

On to 7201 and then RTM

Edited by Jeronimo, 16 June 2009 - 04:08 PM.


#87
liquid0624

liquid0624

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 156 posts
  • Joined 19-November 08
ok cool bro currently working on vlite build 7102 64 bit and i removed crash dump support and it completely made the power options in the control panel disappear i will give ur INI a whirl then or compare it to mine. thanks for replying i will keep you updated and possibly post a new v3 ini for you guys.

#88
FridgeTooFar

FridgeTooFar

    p***ed Off

  • Member
  • 47 posts
  • Joined 21-February 09
We need a vlite thats been equipped to work with the windows 7 waik, thats why all this crap is happening, its compiling the image incorrectly I would guess, but since nuhi jumped ship, vlite doesnt do the most important task for me (remove IE) and yes I know W7 is not out but its nearly finished its at feature freeze and possible rtm and will be out on Oct 09, so we need something an alpha a beta something to work with.
---Quick grab a plunger, shes a rising like the mighty Mississip!

#89
FridgeTooFar

FridgeTooFar

    p***ed Off

  • Member
  • 47 posts
  • Joined 21-February 09

I retested again with build 7137:
vLite'd image, kept everything, but just rebuild for Windows 7 Ultimate (remove other editions)
Install to secondary partition, went into audit mode to install the Dutch languagepack, Updates and removed everything by use of Windows features (except for XPS viewer) and finalized the image.
With vLite I removed everything I previously did, although some things were not shown, because I removed them in Windows features (Windows Search for example, but IE still appaers).

I was able to remove a bit more: Game Explorer, Help (Windows features removed already), QoS, Windows Firewall, Task Scheduler, TPM Base Service, Windows Event Log, MDAC, SQM.
(The preset below does not have these checked for removal yet).

IE, QoS, Windows Firewall together in 1 turn provided blocking errors during install (I already encountered this in the past though).


Removal issues:
Snipping Tool (Sticky Notes do not work, keeps appearing in vLite after removal)
Welcome Center (keeps appearing in vLite after removal)
IE (installation error)
Application Experience (installation error)
Crash Dump Support (hibernate does not work)

Protect files:
windows\system32\winipsec.dll (IPSec removal gives installation error)
windows\system32\Magnification.dll & windows\system32\msdrm.dll (Snipping Tool does not function)
windows\system32\wer.dll & windows\system32\werconcpl.dll (issues? not verified)

edit: Tested Task Scheduler and SQM removal succesfully
edit 2: Tested QoS (succesfull) and Crash dump support (failed) removal
edit 3: Tested Windows firewall removal succesfully (preset not updated yet)
edit 3: Tested ICS removal succesfully (preset not updated yet)


you dont want to take windows firewallor ICS becuse it destroys the underpinnings of windows networking, you will be able to get on the internet but say goodbuy to computer to computer networking/etc.
---Quick grab a plunger, shes a rising like the mighty Mississip!

#90
liquid0624

liquid0624

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 156 posts
  • Joined 19-November 08
I agree with you Fridge :) I have tried to remove them from 7201 but have had no luck even finishing a install tried both firewall and ics together and each other one at a time no go :(

#91
liquid0624

liquid0624

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 156 posts
  • Joined 19-November 08
Jeronimo in your latest preset you added the protection of these files...

windows\system32\browcli.dll
windows\sysWOW64\browcli.dll


What is your reasoning just curious these weren't in your original preset at the top of this page.

#92
FridgeTooFar

FridgeTooFar

    p***ed Off

  • Member
  • 47 posts
  • Joined 21-February 09
Ok good news, i just did a test with very pleasing results but i ran into the select network stall problems (home, public, work, etc during install it just sits) would be nice since I was able to remove nearly everything but IE and a few others (i even yanked WU)
---Quick grab a plunger, shes a rising like the mighty Mississip!

#93
liquid0624

liquid0624

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 156 posts
  • Joined 19-November 08
I took a screen shot of the power options in build 7201 that are completely weird i am just wondering if its like this because i am using a virtual machine for testing or if i removed something that has changed. Its not crash dump support causing this either tested that one. let me know what u guys think or if you have any ideas why its like this...

#94
FridgeTooFar

FridgeTooFar

    p***ed Off

  • Member
  • 47 posts
  • Joined 21-February 09

I took a screen shot of the power options in build 7201 that are completely weird i am just wondering if its like this because i am using a virtual machine for testing or if i removed something that has changed. Its not crash dump support causing this either tested that one. let me know what u guys think or if you have any ideas why its like this...


I do not know, I am tossing windows 7 its not worth the work, you have to keep IE which kinda stinks, I am going to stick with Windows Vista
---Quick grab a plunger, shes a rising like the mighty Mississip!

#95
Jeronimo

Jeronimo

    vLite user

  • Member
  • PipPipPip
  • 395 posts
  • Joined 26-October 03
I do not use home networking or a firewall: I have a Hardware firewall in my router, a Virus scanner with a bit of mallware protection, a well protected browser (Firefox) and a good brain + common sense that I can use in case all else fails :D.

As I said I did a Sysrep-install in which I choose to remove IE via Windows features. The files that remain are in Winsxs and some in Program Files (around 8MB) do not bother me.

I kept browcli.dll because otherwise I can not use "net start/stop" or SysInternals equivalent psservice to start and stop services (good point I had forgotten about this).

I think 7100 and 7137 where builds without debugging code and 7127 did have that, not sure on 7201 though as I have not gotten my hands on it yet. I have seen it is 3.29GB oppposed to 3.04GB for 7137 x64 so this probably indicates that it does have debugging code.

#96
dead0

dead0

    Advanced Member

  • Member
  • PipPipPip
  • 488 posts
  • Joined 29-October 06
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

We need a vlite thats been equipped to work with the windows 7 waik, thats why all this crap is happening, its compiling the image incorrectly I would guess, but since nuhi jumped ship, vlite doesnt do the most important task for me (remove IE) and yes I know W7 is not out but its nearly finished its at feature freeze and possible rtm and will be out on Oct 09, so we need something an alpha a beta something to work with.

you coud try removing some of the packages including internet explorer with dism (without installing waik 7) before you vlite? if you extract this batch file:

..into your sources folder, mount the image, you might need to change the image folder location in the batch file & run.
use this proggy created by BM wnuku with the /m switch first before you use the batch file


ps this works with x86 7201 build

Edited by dead0, 05 June 2009 - 05:08 PM.


#97
dead0

dead0

    Advanced Member

  • Member
  • PipPipPip
  • 488 posts
  • Joined 29-October 06
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

I took a screen shot of the power options in build 7201 that are completely weird i am just wondering if its like this because i am using a virtual machine for testing or if i removed something that has changed. Its not crash dump support causing this either tested that one. let me know what u guys think or if you have any ideas why its like this...

did you disable the power service in tweaks?

#98
liquid0624

liquid0624

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 156 posts
  • Joined 19-November 08

I took a screen shot of the power options in build 7201 that are completely weird i am just wondering if its like this because i am using a virtual machine for testing or if i removed something that has changed. Its not crash dump support causing this either tested that one. let me know what u guys think or if you have any ideas why its like this...

did you disable the power service in tweaks?


No i did not if you have a preset for 7201 x86 or x64 could u plz share it so i can compare thanks.

#99
dead0

dead0

    Advanced Member

  • Member
  • PipPipPip
  • 488 posts
  • Joined 29-October 06
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

I took a screen shot of the power options in build 7201 that are completely weird i am just wondering if its like this because i am using a virtual machine for testing or if i removed something that has changed. Its not crash dump support causing this either tested that one. let me know what u guys think or if you have any ideas why its like this...

did you disable the power service in tweaks?


No i did not if you have a preset for 7201 x86 or x64 could u plz share it so i can compare thanks.

here you go:


#100
liquid0624

liquid0624

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 156 posts
  • Joined 19-November 08
still working on trying to figure this one out next step is to install untouched x64 of b7201 and see if it is like that for the power options other then that everything else seems to work great with this build. Thanks for uploading your preset it did help i will be uploading some new ones possibly writing a guide soon as while.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN