Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

MSFN is made available via donations, subscriptions and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, register and become a site sponsor/subscriber and ads will be disabled automatically. 



MagicAndre1981

Trace Windows 7 boot/shutdown/hibernate/standby/resume issues

Recommended Posts


EDIT #2: Got board replaced same day from distributor with a GA-Z77X-UD5H , a board that costs WAY more :)

is it faster now?

Yes, wake from sleep only takes a 1-2 seconds.

ok, great news :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jareth    0

Hi Magic Andre,

Thanks for your help so far. Following your instructions and I am noticing that WinLogonInit, specifically Profiles taking a long time. I was wondering if you could help me figure out how to load the WinLogonInit Time through the etl file so I can trouble shoot this. I can send you logs if you'd like, but I'd prefer to learn how to do this, instead of immediately going to you for the solution.

Thanks,

Chris

Edited by jareth

Share this post


Link to post
Share on other sites
amorshc    0

MagicAndre1981,

I've been having a problem with a super slow shutdown, and I've checked through the logs and cannot find any issues except for the

<interval name="NtShutdownSystem" startTime="42212" endTime="163596" duration="121383"/>

and

<interval name="IoShutdownSystem" startTime="42850" endTime="162971" duration="120121"/>

slows.

Attached is the file for the xbootmgr trace. Any help would be appreciated. Thanks!

https://skydrive.live.com/?cid=9be921abd6cbe820&id=9BE921ABD6CBE820%21216

The new shutdown summary is named "summary_Shutdown"

the old shutdown trace is just named "shutdown_info" if you'd like to compare.

Thanks again.

summary_shutdown.xml

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chuakid    0

Hello,

Due to my laptop taking up to 6 minutes to boot, I decided to debug it. I came across this thread and just made a boot trace and took a look at it, and I found that the "WSearch Start" service is taking an extremely long time to load. Is there any fix to this issue? I believe that disabling the service would effectively cripple my system's searching speed.

Here is the boot trace if you require it: http://sdrv.ms/13DupGB

Edited by Chuakid

Share this post


Link to post
Share on other sites

your Samsung Spinpoint M8 750GB is busy all the time. This causes the slow boot. remove avast, try a different AV tool and see if this improves boot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×