Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

Trace Windows 7 boot/shutdown/hibernate/standby/resume issues

slow Boot bootvis performance

  • Please log in to reply
1212 replies to this topic

#926
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

<Data Name="BootExplorerInitTime">101594</Data>
<Data Name="BootPostBootTime">97187</Data>


loading the shell and all applications at startup is slow. Which AV suite do you use? Reduce the amount of tools you run at startup and run the optimization I linked (if you use a HDD).
Posted Image


How to remove advertisement from MSFN

#927
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

loading the shell and all applications at startup is slow. Which AV suite do you use? Reduce the amount of tools you run at startup and run the optimization I linked (if you use a HDD).


I use Avast! Antivirus. I have reduced the amount of tools at startup to a minimum. Two SSD´s on board.

#928
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

install the perf hotfixes and if this doesn't improve it, capture a bootttace and upload the ETL file (zip it first)
Posted Image

#929
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
I captured the boottrace. By starting the performance analyzer I got the message http://imageshack.us...otanalysis.jpg/
I don't know how to get more "bandwidth for ETW-Logging"?

#930
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

which SSDs do you use?
Posted Image

#931
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

which SSDs do you use?


Excuse me. It was my fault. I use two HDD´s. Meanwhile I succeeded to produce the etl-file after I had enlarged the buffer. I have uploaded it here:
http://sdrv.ms/110yWzF
Can you now identify the culprit?

#932
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

your Seagate Momentus 7200.4 500GB HDD is extremely busy during boot:

Attached File  disk_IO.png   16.87KB   4 downloads

This cause the slowdown.

Also some services like Netzmanager Service (totalTransitionTimeDelta="44962" ), PowerBiosServer and DirMngr are slow to start.

Try to disable all unneeded services and programs, install the Enterprise Hotfix Rollup and run the optimization which I linked in the first post.
Posted Image

#933
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

your Seagate Momentus 7200.4 500GB HDD is extremely busy during boot:

This cause the slowdown.

Also some services like Netzmanager Service (totalTransitionTimeDelta="44962" ), PowerBiosServer and DirMngr are slow to start.

Try to disable all unneeded services and programs, install the Enterprise Hotfix Rollup and run the optimization which I linked in the first post.


Thank you so far for your excellent help. Perhaps three additional questions just for info:
1) How did you identify the exact name of my HDD?
2) Does it make sense to install the Enterprise Hotfix Rollup if I applied all hotfixes as part of my regular maintenance routine in the past?
3) My HDD is totally encrypted with bitlocker. Could this be the reason for the heavy activities during boot?

#934
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

1.) I see the ST name in the system window
2.) use the newer hotfix rollup. it is newer and bundles so many perf fixes
3.) this can be the cause. Your Intel i7 (1st Generation) doesn't seam to support Advanced Encryption Standard New Instructions (AES-NI) and this can cause the slow decryption.
Posted Image

#935
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

1.) I see the ST name in the system window
2.) use the newer hotfix rollup. it is newer and bundles so many perf fixes
3.) this can be the cause. Your Intel i7 (1st Generation) doesn't seam to support Advanced Encryption Standard New Instructions (AES-NI) and this can cause the slow decryption.


It´s a mess. The devil lies in the details. I don´t succeed in downloading the Enterprise Hotfix Rollup. I found the hotfix package in the Microsoft Download Catalog and added it to the shopping basket. But when I opened it was always empty: [javascript: void(0)] Sorry for annoying you with my beginner´s problems. Once more thank you for your help. I appreciated it very much.

#936
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

which IE do you use? Do you use addons to filter ads or JavaScript?
Posted Image

#937
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

which IE do you use? Do you use addons to filter ads or JavaScript?

I don´t use an ads filter and have java-script enabled. So as a last try I made a total reset of my IE 10.0.9200.16540 ........without a result!

Now I found a direct link for the patch. http://download.wind...eba773eb13e.msu But something was strange. When I opened my list of windows security updates I found beside my new package (KB 2775511) all the other single updates whereas I expected them being replaced?

Edited by albert1234, 14 April 2013 - 09:41 AM.


#938
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

is boot faster with this hotfix? If not, disable Bitlocker.
Posted Image

#939
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Boot-time before : 222s

Boot-time after: 198s

Disabling bitlocker is not an option for me, because for whatever reason truecript does not work on my computer.

#940
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

Disabling bitlocker is not an option for me, because for whatever reason truecript does not work on my computer.


in this case you have to live with the slow boot.
Posted Image

#941
kiwijunglist

kiwijunglist
  • Member
  • 4 posts
  • Joined 16-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Hi

I was hoping someone could give me some feedback as to what is causing my HTPC to take ~20 seconds to wake from S3 sleep. I have no problems with entering S3 sleep, that only takes ~2 seconds.

My system specs are : Win7 x64 / Intel i3-2100 / GA-Z68XP-UD4 / 12 GB RAM (4GB allocated as IMDisk RAM Drive) / 750GB System Drive / 4x 3TB Storage Drives / HVR 2200 PCI-E tv tuner / HD4670 1GB PCI-E Video card / MCE USB IR Receiver / USB Keyboard / USB Mouse / 1080P TV as display connected via DVI

Attached is summary_sleep.xml

Some additional information

LMRemote - I use this to IR blast my audio receiver
TVService - This is the tv part of mediaportal, an essential service for my HTPC
Speedfan - I use this to keep my HTPC quiet
Crystal Disk Info - I use this to monitor SMART data to warn me of potential HDD failure in advance
MCEStandby Tool - Probably not necessary could try remove is causing problems
MPTray - Could probably remove if causing problems
Unified Remote - Would like to keep this, but can remove if problematic
AVG Antivirus - Would like to keep this, but can remove if problematic
Google Chrome - I see this featured a lot, I had google chrome open with 9 windows when I did this test, I could rerun the test without google chrome open if necessary
Root/Legacy IMDISK - This is my 4gb ram drive, I could change to different ram drive software if this is a problem

My HTPC software is Mediaportal, I don't require any of the windows media centre services if they are causing any problems

Thank you
Mike

EDIT: I also disabled everything above except for AVG (I got access denied when I tried to stop the AVG services) and I reran the test, resume was slightly faster, but still almost 20 seconds long and way longer than my other PC which only takes 2 seconds to resume from standby. Attached is summary_sleep_clean.xml which are the logs with all the above services/applications disabled

Attached Files


Edited by kiwijunglist, 17 April 2013 - 12:11 AM.


#942
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

resume is fast (1s), but initializing the BIOS is slow (35s):

 biosinit="35204000" resume="1025000">

Look for a BIOS Update and load the default settings.
Posted Image

#943
kiwijunglist

kiwijunglist
  • Member
  • 4 posts
  • Joined 16-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

resume is fast (1s), but initializing the BIOS is slow (35s):

 biosinit="35204000" resume="1025000">

Look for a BIOS Update and load the default settings.


Wow, that was easy, thank you.

EDIT: UEFI BIOS Flash killed my mobo, and dual bios failed :( :( :( :( :(

EDIT #2: Got board replaced same day from distributor with a GA-Z77X-UD5H , a board that costs WAY more :)

Edited by kiwijunglist, 18 April 2013 - 09:49 PM.


#944
albert1234

albert1234

    Newbie

  • Member
  • 19 posts
  • Joined 09-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

in this case you have to live with the slow boot.

This morning I checked the PerformanceDiagnostics and got the following message:
BootStartTime 2013-04-20T08:54:44.687200300Z
BootEndTime 2013-04-20T08:57:45.898317400Z
BootTime 89178

I thougt BootEndTime - BootStarttime=BootTime???

#945
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

EDIT #2: Got board replaced same day from distributor with a GA-Z77X-UD5H , a board that costs WAY more :)


is it faster now?

@ albert1234

I have no idea, I never used the eventlog to measure the time. I only trust xbootmgr.
Posted Image

#946
kiwijunglist

kiwijunglist
  • Member
  • 4 posts
  • Joined 16-April 13
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag


EDIT #2: Got board replaced same day from distributor with a GA-Z77X-UD5H , a board that costs WAY more :)


is it faster now?


Yes, wake from sleep only takes a 1-2 seconds.

#947
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator



EDIT #2: Got board replaced same day from distributor with a GA-Z77X-UD5H , a board that costs WAY more :)


is it faster now?


Yes, wake from sleep only takes a 1-2 seconds.


ok, great news :)
Posted Image

#948
jareth

jareth
  • Member
  • 2 posts
  • Joined 01-May 13
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag
Hi Magic Andre,

Thanks for your help so far. Following your instructions and I am noticing that WinLogonInit, specifically Profiles taking a long time. I was wondering if you could help me figure out how to load the WinLogonInit Time through the etl file so I can trouble shoot this. I can send you logs if you'd like, but I'd prefer to learn how to do this, instead of immediately going to you for the solution.


Thanks,

Chris

Edited by jareth, 01 May 2013 - 11:30 AM.


#949
jareth

jareth
  • Member
  • 2 posts
  • Joined 01-May 13
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag
Whops

Edited by jareth, 01 May 2013 - 11:32 AM.


#950
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,027 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

check this wiki page for details:

http://social.techne...ogons-sbsl.aspx
Posted Image





Also tagged with one or more of these keywords: slow, Boot, bootvis, performance

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN