Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

Trace Windows 7 boot/shutdown/hibernate/standby/resume issues

slow Boot bootvis performance

  • Please log in to reply
1165 replies to this topic

#1151
abeattie3

abeattie3
  • Members
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

It worked, should I post the log or should I zip it?  Where would I upload it to?




How to remove advertisement from MSFN

#1152
bphlpt

bphlpt

    MSFN Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1,641 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

Zip it up with the archiver of your choice, such as 7-Zip, then upload it to the online service of your choice, such as MediaFire, then post the link here.

 

Cheers and Regards



#1153
abeattie3

abeattie3
  • Members
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

http://www.mediafire...9ioq1b/TEMP.zip Here is the  link to the file  Hopefully that helps



#1154
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,767 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

your HDD is busy and so it the bootleneck:

 

HDD.png

 

replace the HDD with a SSD to speed up boot a lot.



#1155
adoner

adoner
  • Members
  • 1 posts
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag

Great post. Thanks for the info. I am profiling the boot process with a restricted user. I login as the user but do not get the post login box. Therefore, I never get the completed trace file. I get the boot_1_km_premerge.etl and the boot_1_um_premerge.etl files bit not the final boot_1.etl file. Is there anyway around this? Thanks.



#1156
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,767 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

you need to be admin user to use the tools.



#1157
abeattie3

abeattie3
  • Members
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

So Andre how do I fix that?



#1158
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,767 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

buy a SSD



#1159
abeattie3

abeattie3
  • Members
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

So that is the only thing you could see then?  The only cure is to spend a few hundred dollars on an ssd?  That stinks..   But thanks for checking it out for me andre I really appreciate it



#1160
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,767 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

no, there is no other fix. Your Seagate Momentus 5400.6 500GB (ST9500325AS) is very slow.

 

Replace the HDD with the 120GB Samsung 840 Evo for 90$ (http://www.newegg.co...=9SIA2W01AZ5378), buy HDD caddy, remove the DVD drive and put the caddy + your old HDD in the slot of the old DVD drive.

 

Install Win7+ important programs on the SSD and store all data on the HDD.



#1161
greyeyezz

greyeyezz

    Newbie

  • Members
  • 12 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

your slow HDD is the cause and busiy for over 70s:

 

disk_utilization.png

Well I reformatted, reinstalled all my software exactly like before and its been a few weeks. Boot up is 47 seconds and all my tray programs load in 5 seconds vs 25 seconds before.

 

 

My advice, if your going to run this boot optimization make sure you have a good backup handy, you'll eventually need it.



#1162
Schadenfreude

Schadenfreude
  • Members
  • 6 posts

Andre,
I hear you are THE guy to talk to about slow bootup/start issues. If you can help out, I'd really appreciate it.

Working on my parents' computer (Dell XPS 435MT X58/ICH10R w/ i7-920, 6GB RAM DDR3-1066, HDS721075KLA330, Win7 SP1 Home Premium x64) and I noticed starting from cold boot is DARN slow. (Attempting to talk them into an SSD upgrade to get them by until they can afford their next PC...)

Shutdown's not a problem, and they don't normally hibernate or sleep that often... but cold boot is terrible! Many, many minutes.

Attached trace hosted on mediafire. Is it supposed to be this huge?!
http://www.mediafire...chade_trace.zip

I attempted to run xperf on the trace but it gave me the following warning:

xperf: warning: applying restriction of access for trace processing
97993 Events were lost in this trace.
Data may be unreliable. This is usually caused by insufficient disk bandwidth for ETW logging.
Please try increasing the minimum and maximum number of buffers and/or the buffer size.
Doubling these values would be a good first attempt.
Please note, though, that this action increases the amount of memory reserved for ETW buffers, increasing memory pressure on your scenario.
See "xperf -help start" for the associated command line options.

FWIW, Dell has restricted their BIOS to only listing IDE/RAID as interface choices, and it is currently operating in IDE mode - but I hear if I load the RAID drivers and switch the BIOS to RAID, it will effectively activate AHCI for all SATA ports, even if running JBOD.

I've installed the hotfixes you mentioned for Windows 7. Aside from switching to AHCI mode for the HDD, and running the BootVis-like xbootmgr optimization on the HDD, and eventually switching to a SSD... please let me know if you see further optimizations.

(I've been suspicious the HDS721075KLA330 might be running at a reduced speed for a while, due to error/issues/age/miconfiguration?)



#1163
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,767 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

starting the device ("USB\VID_0644&PID_0201 - CAB-200) takes very long:
 
StartDevice.png

What is this?



#1164
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developers
  • 13,445 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

What is this?

Just in case:

 

[Strings]
PRODUCT_COMPANY = "TEAC"
PRODUCT_SERVICE = "USB Card Reader Driver"
SOURCEDISK_DESC = "Source Disk #1"
USB\VID_0644&PID_0201.DeviceDesc = "CAB-200"
USB\VID_0644&PID_0200.DeviceDesc = "CA-200"

 

 jaclaz



#1165
Schadenfreude

Schadenfreude
  • Members
  • 6 posts

starting the device ("USB\VID_0644&PID_0201 - CAB-200) takes very long:
 
StartDevice.png

What is this?

Thanks for looking!

I noticed that the other day and actually know about it, but hadn't thought about it slowing down boot, it's a USB device that's currently Code 10 (Device failed to start).

CAB-200 is TEAC CAB-200, part of a USB multifunction device built into that Dell Studio XPS (as well as others). It's a 3.5" front-panel-accessible drive that connects to the motherboard using a Dell proprietary connector. It provides Bluetooth 2.0+EDR and is also a 4-slot 19-in-1 memory card reader.

I was going to try the suggested things here to try to solve the Code 10:
http://en.community.....aspx?pi21953=1
Which are basically:
1. Make sure you're using the newest Dell-specific firmware/drivers for the device (roll back any non-Dell drivers installed by Windows Update or otherwise.)
2. Mess around with the USB connector
3. Properly ground the drive (correcting a design flaw) using a longer screw or grounding wire.
4. Worst case scenario, replace the drive.

That said, my dad over the years (this is a 2009 machine) found the Dell bundled Bluetooth keyboard/mouse too finicky and stopped using them, favoring wired USB input devices. (and that's all he uses the Bluetooth for.)

Furthermore, the 19-in-1 front bay memory card reader no longer supports the memory cards he uses from his Canon DSLR so he mostly favors a Sandisk 52-in-1 USB memory card reader he has.

So I may be safe to unplug the device!

---

Can you tell me about anything else? I'm headed over there in a few hours. :-)



#1166
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,767 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

disable it and give me a new trace







Also tagged with one or more of these keywords: slow, Boot, bootvis, performance

10 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users


    Bing (2), Google (1)


How to remove advertisement from MSFN