• Announcements

    • xper

      MSFN Sponsorship and AdBlockers!   07/10/2016

      Dear members, MSFN is made available via subscriptions, donations and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, become a site sponsor and ads will be disabled automatically and by subscribing you get other sponsor benefits.
MagicAndre1981

How to speed up boot process under Windows Vista or Windows 7

673 posts in this topic

Thank you, Andrei, for all your help.

May you and all your loved ones have a happy Holiday

and a blessed New Year.

Dick

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, Andrei, for all your help.

May you and all your loved ones have a happy Holiday

and a blessed New Year.

Dick

He's baaack . . .

Andrei,

When I try to use the 2 commands you show on Page 1 for calculating my improvement time, I get the following error

with the 1st one (so I didn't even try the 2nd):

error: 01_summary_start.xml: failed to open output file (0x800700005)

I ran "take ownership" against the etl files, but that didn't help.

What do I have to do to be able to run those 2 commands?

Thanks again,

Dick

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

where is the etl stored? Do you have writing permissions in the folder?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrei.

When I run the 6-boot speedup procedure it stores them in system32, within Windows 7.

If I moved them elsewhere, would the 2 commands you show to calculate the improvement

find the necessary files;, what else would I have to do?

Dick

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, I always run the commands from a cmd prompt which points to a different path.

Start cmd.exe and run

cd\ ENTER

MD TEMP ENTER

CD TEMP ENTER

MD xbootmgr ENTER

CD xbootmgr ENTER

run the commands there.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, Andrei. That did the trick . . . from 149807 to 68766.

Do you recommend running the 6-boot procedure periodically; or is a one time running

enough as far as speeding up boot time?

Dick

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

rerun the commands if you think your Windows slowed down because of the Installation of new WindowsUpdates

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am trying to speed the Windows 7 Boot process.

I installed the Windows 7 SDK and the appropriate msi for my os.

I opened up a command prompt as Administrator and ran

xbootmgr -trace boot -prepSystem -verboseReadyBoot

My system reboots once after it creates the etl file. Then I get waiting to Windows prefetch and it eventually times out. Saying it could not start Windows prefetch

Can someone help me debug this issue?.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

is the Superfetch service running?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I enabled it, all I get is waiting for Prefetcher, and it eventually times out.

is the Superfetch service running?

Edited by clivebuckwheat
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

disable all 3rd party services and tools and try it again.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

very strange ........

01_summary_start.xml - bootDoneViaPostBoot="44155"

02_summary_end.xml - bootDoneViaPostBoot="-1"

so what is the result of optimizing.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

very strange ........

01_summary_start.xml - bootDoneViaPostBoot="44155"

02_summary_end.xml - bootDoneViaPostBoot="-1"

so what is the result of optimizing.

xbootmgr waits 120s to let your Windows become idle. This didn't happen on your Windows. So you still have a lot of application in your startup folder/Run keys. Add the parameter

-postBootDelay 300

to set the post boot capture time to 5minutes.

@MagicAndre1981

I was wondering if you could look into my boot log

I am worried about the nisrv and lanman server services which are taking quite some time. Is it normal??

nisrv = Microsoft Security Essentials. Do you use version 1 or 2?

To see more details, run Process Monitor, enable boot logging and now run the xbootmgr command from here:

http://www.msfn.org/board/index.php?showtopic=140247

After booting to the desktop, run ProcesMonitor again and stop the logging and write it into a PML file. Now stop the xbootmgr trace, zip both files and upload them. So I can look into the PML to see what the service is doing while it hangs.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@magicandrei1981

I have uploaded the files. See if these are the ones you require.

http://dl.dropbox.com/u/17753307/bootlog_2.7z

http://dl.dropbox.com/u/17753307/summary_boot.xml

As you can see, they are pretty large. If these are not the ones you wanted, please do let me know.

Another thing, at the time of logging, somehow my system was experiencing throttling so the boot time increased by 20s. But, the main issue of lanman server service remains.

I am using mse 2.0

By the way, Happy new Year

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

very strange ........

01_summary_start.xml - bootDoneViaPostBoot="44155"

02_summary_end.xml - bootDoneViaPostBoot="-1"

so what is the result of optimizing.

now result is (it was my mistake to cancel all process before):

01_summary_start.xml - bootDoneViaPostBoot="41987"

02_summary_end.xml - bootDoneViaPostBoot="25510"

nice improvement ..............

Edited by some_spirit
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

By the way, Happy new Year

thanks, Happy New Year, too. I check the logs now.

01_summary_start.xml - bootDoneViaPostBoot="41987"

02_summary_end.xml - bootDoneViaPostBoot="25510"

nice improvement ..............

yes, really cool improvement :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another thing, at the time of logging, somehow my system was experiencing throttling so the boot time increased by 20s. But, the main issue of lanman server service remains.

I am using mse 2.0

can you remove MSE 2.0 and try it again? My guess is the MSE service"C:\Program Files\Microsoft Security Client\Antimalware\NisSrv.exe" cause it.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andrei

I uninstalled mse but there was no effect on the server service. Disabling the server service did not have any major implication on boot time. So, I guess I would leave it as such.

By the way, what do the logs suggest??

Do you see any scope of improvement??

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another thing, just checked that the lanmanserver corresponds to server service of windows which is responsible for file sharing etc. I am generally not connected to a home network but use file/hardware sharing occassionally. However, I am always connected to a wireless access point used to connect to the internet. So, what do you suggest?? Should I disable the service?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

set the service starttyp to "manual - on demand" . Create a Task with the Taskscheduler which starts the service (command: C:\Windows\System32\net.exe, parameter start LanmanWorkstation) and run it on demand when you need the file sharing/network drives.

I've explained this here in detail:

http://www.msfn.org/board/index.php?showtopic=135472

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your help

It has helped greatly in improving the boot time by 3-4 secs

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your help

You're welcome

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andrei

I was trying to run boot trace with drivers flag on win 7 x64 but I got a BSOD. It appears there seems to be a issue with wpt.

Do you know of any workaround??

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.