Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

How to speed up boot process under Windows Vista or Windows 7

- - - - -

  • Please log in to reply
663 replies to this topic

#551
fashionista17

fashionista17
  • Member
  • 2 posts
  • OS:Vista Home Premium x86
  • Country: Country Flag
how can i fix this?

Attached Files




How to remove advertisement from MSFN

#552
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

looks like you are using the 64bit version on a 32Bit Windows Vista. On a 32Bit Windows you can only use the 32Bit version.

Edited by MagicAndre1981, 17 September 2012 - 09:11 AM.

Posted Image

#553
fashionista17

fashionista17
  • Member
  • 2 posts
  • OS:Vista Home Premium x86
  • Country: Country Flag
how may i know if d version installed is 32bit or 64bit?.. it has d same pop up message when i tried to click xbootmgr.exe in its folder...

Attached Files

  • Attached File  222.jpg   20.2KB   6 downloads


#554
ElGringo

ElGringo
  • Member
  • 8 posts
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag

how may i know if d version installed is 32bit or 64bit?.. it has d same pop up message when i tried to click xbootmgr.exe in its folder...

Just right-click on Computer icon --> Properties, and in the new window it will show you your os version :yes: , also the installer is named "wpt_x86.msi" for the 32 bit version and "wpt_x64.msi" for the 64 bit version.

Edited by ElGringo, 17 September 2012 - 11:33 AM.


#555
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

@fashionista17

Does it work now?
Posted Image

#556
Blaatschaap

Blaatschaap
  • Member
  • 1 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Hey guys, I've been trying to get this running on windows 7 using the following code:
xbootmgr -trace boot -postBootDelay 240 -prepSystem -verboseReadyBoot

However, the postBootDelay seems to be ignored. I need to have the postBootDelay since I get -1 for bootDoneViaPostBoot. It did work with
xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER -postBootDelay 300 -resultPath [...]
But this doesn't really seem to change anything, just log the results.

Can anyone help me?

Cheers.

#557
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

I've never used it in this combination. You should look at the normal boot trace and disable the tools which slow down boot and after doing this, run the normal prepSystem command.
Posted Image

#558
scf2

scf2
  • Member
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Hello,

6 days ago i have bought a new HP 17.3" Pavilion G7-2003SD - i7 3612QM/4GB/500GB AMD Radeon HD7670M , but the overall speed dissapoint me a little. So after i have followed these (http://www.pcmtechhe...der-10-minutes/) steps to increase overall speed, the boot speed was still slow. After some searching i saw this topic and followed your steps. Boot time increased from Bootdoneviapostboot= 200270 to Bootdoneviapostboot=102626 , but even after that ik takes long to go from the login screen to the desktop. So i am wondering if the steps that i followed (and the results above) were only for the boot time to your login screen or the ''total time'' from start up to desktop? And how can i inprove the speed from login screen to desktop and is it normal for an new notebook to have this kind of problems or should i bring it back?

Thank you for your help,

Yannick

#559
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

Do you map network drives? They often cause slow login.

You can also upload the latest ETL file, so that I can take a look what is wrong with your Windows.
Posted Image

#560
scf2

scf2
  • Member
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

Do you map network drives? They often cause slow login.

You can also upload the latest ETL file, so that I can take a look what is wrong with your Windows.

Im not familiar with both terms, but map network driver are that maps where you can store things over the internet? So you can share files between computers stored in a map? I can pick files from my old computer using wireless internet, if thats what you mean? I have attached two pictures of it.

How can i get an ETL file of windows and how can i upload such a file?

Attached Files



#561
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

Im not familiar with both terms, but map network driver are that maps where you can store things over the internet? So you can share files between computers stored in a map? I can pick files from my old computer using wireless internet, if thats what you mean? I have attached two pictures of it.

How can i get an ETL file of windows and how can i upload such a file?


in the directory where you run the command, you'll see several ETL and CAB files. Upload the oldest and newest files. SO I can see what happens before the optimization and how Windows boots after the optimization.
Posted Image

#562
scf2

scf2
  • Member
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag


Im not familiar with both terms, but map network driver are that maps where you can store things over the internet? So you can share files between computers stored in a map? I can pick files from my old computer using wireless internet, if thats what you mean? I have attached two pictures of it.

How can i get an ETL file of windows and how can i upload such a file?


in the directory where you run the command, you'll see several ETL and CAB files. Upload the oldest and newest files. SO I can see what happens before the optimization and how Windows boots after the optimization.


Hope these are the good files... Thank you for your help!

<a href=http://www.filedropper.com/etlcabfiles1><img src=http://www.filedropper.com/download_button.png width=127 height=145 border=0/></a><br /><div style=font-size:9px;font-family:Arial, Helvetica, sans-serif;width:127px;font-color:#44a854;> <a href=http://www.filedropper.com >file upload</a></div>

or

http://www.filedropp...om/etlcabfiles1

#563
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

I can't download from your link, it always stops. Please upload it to Dropbox, Skydrive or a faster hoster liek Mediafire.com or Zippyshare.com.
Posted Image

#564
scf2

scf2
  • Member
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

I can't download from your link, it always stops. Please upload it to Dropbox, Skydrive or a faster hoster liek Mediafire.com or Zippyshare.com.


Here you go:

https://www.dropbox....&CAB files1.zip

#565
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

RequestCredentials takes very long. Enter the password faster or use AutoLogon to automatically logon.

Because of this, Windows takes 77s to the desktop and 92s to be fully booted.

<timing bootDoneViaExplorer="77026" bootDoneViaPostBoot="102626"
Posted Image

#566
scf2

scf2
  • Member
  • 5 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

RequestCredentials takes very long. Enter the password faster or use AutoLogon to automatically logon.

Because of this, Windows takes 77s to the desktop and 92s to be fully booted.

<timing bootDoneViaExplorer="77026" bootDoneViaPostBoot="102626"


Maybe when i perform the tests, i was doing some other stuff so i don't enter the password immediately.
The problem is that when i entered the password, it takes long to go to the desktop(bleu ''loading'' circle for a long time). You can't see this problem in the files i send you?
If you don't, thanks for helping me. Appreciate it.
Can i delete the ETL & CAB files from my computer?

#567
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

configure Windows to do autologon and make a new boot trace so that I can see what is slow.
Posted Image

#568
kieta

kieta
  • Member
  • 1 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Hello Andre , i have been trying to figure out u do i have a slow boot , i tried the readyboot optimization tutorials u posted but all in vain , so please can u take a look at my etl file and try to figure out hat is the problem?
ETL file

#569
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

MSE (MsMpEng.exe) causes huge disk IO during boot. Try a different AV tool also install all the hotfixes that I've linked and run the optimization again.
Posted Image

#570
JC1975

JC1975

    Newbie

  • Member
  • 10 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Hi Andre, I just found this forum and your extremely informative posts. Thank you for sharing your expertise!

I am currently running a new desktop with AMD 4100 quad core processor, 3.6GHz overclocked to 4ghz with 32gb of high speed ram and a 1tb seagate hard drive running at 7200rpm. I am using Windows 7 professional. It's a clean install and when I first booted it up it booted in just over 43 seconds. This has now gone up to around 125-150 seconds according to the Event Viewer. This is really insane considering how much power my system has and how few apps are installed. I was wondering if you could help find out what is going on and how I can get it back down again?

I have applied all the patches you recommend, gone through the superfetch training and cleaned up my startup apps using msconfig and defragged but it has only really cut off about 15 seconds from the boot sequence.

I have created a boot trace which I have uploaded here: https://skydrive.live.com/redir?resid=36C44C03C4D93E47!2799&authkey=!AO4jKn0ovzxMNC0

And here is what happened before the optimisation: https://skydrive.live.com/redir?resid=36C44C03C4D93E47!2803&authkey=!APxdvN9DixgsFkU

and after: https://skydrive.live.com/redir?resid=36C44C03C4D93E47!2804&authkey=!AEltdbnbzRMDMZg

Any advice you can give would be much appreciated as I cannot fathom why my computer boots so slow given how much power it has.

Edited by JC1975, 20 December 2012 - 11:44 AM.


#571
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

The ExplorerInit is extremely slow:

<interval name="ExplorerInit" startTime="24885" endTime="103322" duration="78437">

AV tools often cause such issues. You use MSE which is very slow (in my experience). So try to switch to a different AV tool and run the optimization again.
Posted Image

#572
JC1975

JC1975

    Newbie

  • Member
  • 10 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

The ExplorerInit is extremely slow:

<interval name="ExplorerInit" startTime="24885" endTime="103322" duration="78437">

AV tools often cause such issues. You use MSE which is very slow (in my experience). So try to switch to a different AV tool and run the optimization again.



Thanks Andre :-) What is MSE? What do you suggest I do? Uninstall 'MSE' and install something else? What would you suggest?

Edit. Microsoft Security essentials...duh! I get you. Any suggestions as to what? Is Malwarebytes alone sufficient as a substitute?

Edited by JC1975, 20 December 2012 - 01:54 PM.


#573
JC1975

JC1975

    Newbie

  • Member
  • 10 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Just uninstalled MSE. Didn't make the slightest difference. Is there anything else that could be causing the issue? Malwarebytes perhaps? Is there anything I can do in the registry to tweak the ExplorerInit settings?

Edit: Just disabled Malwarebytes and it took 30 seconds off the boot time down to 109 seconds. That's still a bit slow given how much ram and processor speed I have.....any further ideas as to how to get this time down?

Edited by JC1975, 20 December 2012 - 02:54 PM.


#574
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,996 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

Run ProcessMonitor, select boot logging now run a new xbootmgr boot trace command (not the optimization). After a reboot, run ProcMon again, stop the boot logging and also save the new xbootmgr file. Compress both logs and upload them.
Posted Image

#575
JC1975

JC1975

    Newbie

  • Member
  • 10 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Here's one of the requested files: http://sdrv.ms/UWZvSc

And the other: (I ended up for some reason with 6 pml files all created at the same time. I've only uploaded the last one which was the smallest one. If you want the others, let me know): http://sdrv.ms/TdTpOO

Edited by JC1975, 21 December 2012 - 06:32 PM.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN