• Announcements

    • xper

      MSFN Sponsorship and AdBlockers!   07/10/2016

      Dear members, MSFN is made available via subscriptions, donations and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, become a site sponsor and ads will be disabled automatically and by subscribing you get other sponsor benefits.
MagicAndre1981

How to get the cause of high CPU usage by DPC / Interrupt

1,451 posts in this topic

Hi Andre,

please help me, i uploaded my etl file.

My problem: unknown module. Maybe not interrupt issue just cpu spike.

my etl in rar: http://rapidshare.com/files/425400392/Tomek.rar

all drivers are up to date (nvida,high def audio,atheros lan card) even my bios.

I uninstalled daemon tools, and everest ultimate. (with finaluninstall software)

Thank you very much!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looking forward to ideas

  1. update to Vista Sp2
  2. update the nVIDIA driver
  3. update the Sitecom Wireless Network USB adapter Turbo g WL-172 driver

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe not interrupt issue just cpu spike.

it is an Interrupt issue:

The dxgkrnl.sys is causing the high interrupt usage.

Try different drivers for your NVIDIA GeForce 9800 GT. The newest doesn't mean that this is the best driver for your older card.

Also try to remove COMODO and the ASUS services. They may cause the UNKNOWN usage.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear Andre,

Problem solved- COMODO internet security...

I worked in this s*** plenty hours, and now fixed,because of you. Thank you very much!!!

Bye, Tomek.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear Andre,

Problem solved- COMODO internet security...

I worked in this s*** plenty hours, and now fixed,because of you. Thank you very much!!!

You're welcome

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

***UPDATE***

That thing is fantastic...I can nothing but just laugh..

So, if the computer go to sleep mode and after that i switch back the system the system interrupts are gone!

Interesting hm??

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Msconfig-----

Diagnostic startup,

Selective startup.

Neither solved the problem.

But like i sad, if the computer go to sleep mode than no more system interrupts. Any Idea?

I also tried in device manager to disable some ide/ata/atapi controllers. Don't work.

Sorry my english is not fluent.

By the way, thank you :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

But like i sad, if the computer go to sleep mode than no more system interrupts. Any Idea?

this is a driver issue. But I have no idea to fix it. You can make a full dump:

and upload it, so that cluberti can take a look at it. I don't have any idea how to debug this.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey I need help figuring out my problem. I'm on a AMD X6 1090T processor, and out of the blue while using the PC, a single core out of the 6 will shoot up to 100 percent. Its been doing this for the past week and its a different core each time. So I did the DPC_INTERRUPT thing WHILE the computer was real laggy and 1 of the cores was at 100 percent. Here is the link to the file.

http://www.megaupload.com/?d=MZP8NMF4

Here is a screen shot

http://img246.imageshack.us/img246/5656/helpcg.jpg

Please help, I thought this might have been a bad CPU chip since I just upgraded last week as well, but I'm starting to think its software related!!!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

the nvlddmkm.sys driver for your NVIDIA GeForce 9600 GT causes some 100% DPC spikes.

the portcls.sys (port driver) driver is also causing some 100% interrupt spikes. Do you have the latest drivers for your COM LPT ports installed?

The main cause is show as UNKNOWN and I currently don't know a way to see the cause of this.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well this only started happening when I updated my BIOS. Since then I haven't updated any drivers or anything. So I don't think the NVIDA driver or the portcls.sys is the problem (I know that they do cause some interrupts) but as far as my computer lagging and 1 of the cores shooting up to 100 percent and never going back down, forcing me to restart, thats probably going to be the "unknown" right? Because last week when I had a different CPU chip/different BIOS , this never happened. As soon as I updated the bios and put my new chip in, it started to happen. Do you think that this could be a bad CPU chip? or do you think a fresh install of windows will fix this? Thanks for the help

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well this only started happening when I updated my BIOS.

try different BIOS versions.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem with that is, I have to use the LATEST BIOS to be able to use my X6 chip. Its the only bios that supports it :( . sigh

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

which motherboard do you have?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm ,so the newest Beta BIOS is causing it?

use msconfig.exe to limit the RAM to 1.5GB and create a complete crash dump, zip (7z with ULTRA compression) the dump and uplaod it (please Rapidshare.com or a free! 1 Click Hoster like mediafire) Otherwise it takes too long for me to downlaod the file.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok once I limit the RAM to 1.5GB, how do I create a complete crash dump? I thought those only are created when the system fails? Does the system recognize my type of problem as a "system fail"? Because I can usually still use the system, its just the system is real **** laggy and takes a while to do anything. Also I'm not sure I'm in the right folder but is the system crashes located in C:\Users\XXX\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportQueue ? If so, there's 3 folders there now, each named AppCrash_nvcplui.exe with a lot of random numbers at the end of it.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

read post #211 how to create a dump. Limiting to 1.5GB is only for reducing the size of the dump.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unbelievable. I've done everything u said and found out that ACPI.sys has a count of 377205, next is the hal.dll with 151785

The system interrupt is hogging my 4th core and my cpu usage will spike to 20-25%

Running i7 920 @ 2.67Ghz with 4GB of RAMs here.

Are those counts normal at all?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

no this is not normal. are you using the latest BIOS?

@reyesjriii and tomek1988

have you both made the dump?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

can you upload the etl file?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.