Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

Seagate ST2000dl003

- - - - -

  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
Chistoph2804

Chistoph2804
  • Member
  • 1 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Helllo

my Drive was not found anymore on my computer!

I read much bout firmware problems.

I build some parts to contact the drive,

Here is the output of putty:

Rst 0x40M
RW: Disc Ctlr Initialization Completed.

MC Internal LPC Process
(P) SATA Reset

User Data Base 00991AE8

MCMainPOR: Start:
Check MCMT Version: Current
MCMainPOR: Non-Init Case
MC Seg Disc and Cache Nodes: 4011985C 4011796C
Seg Write Preamble VBM start: 000010A7 end: 000010CE
Footer - start: 000010D0 end: 000010F7
Seg Read Preamble VBM - start: 000010F9 end: 00001120
Footer - start: 00001122 end: 00001149
Reconstruction: MCMT Reconstruction Start
Max number of MC segments 22E0
Nonvolatile MCMT sequence number 00004548
[RSRS] 09EF
Reconstruction: EXCEPTION: Segment Overall Sequence Number Mismatch
00001BA4 00000000
[MCMTWS]
Reconstruction Fail: Burly Case
MCMainPOR: MCTBufferPtr->Header.MCStateFlagsDisc = 00001001
MCMainPOR: MCTBufferPtr->Header.MCTStateFlags = 0000002A
MCMainPOR: MCStateFlags = 00001001

MCMainPOR: Feature Disabled...
No HOST FIS-ReadyStatusFlags 0002A1E1

Can anyone help me ?

What commands i had to type?


How to remove advertisement from MSFN

#2
Ponch

Ponch

    MSFN Junkie

  • Patrons
  • 3,265 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

I read much bout firmware problems.

Have you checked this part of the forum (and its "read me first" thread)?

#3
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,286 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
The ST2000dl003 is NOT a 7200.11.

IF it suffers from the same kind of problems, this is the only resource I know of (and links within it):
http://www.msfn.org/...the-controller/

jaclaz

#4
liuhpok

liuhpok
  • Member
  • 1 posts
  • OS:XP Pro x86
  • Country: Country Flag
hope the latest news。

#5
fjaved

fjaved
  • Member
  • 4 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
I have ST2000DL003 with firmware CC98. When i connect to PC it takes a while show it self for few second , after few second it will make itself inaccessible. i connected to serial console to get rid of bsy error because it spins continuously . When i place card on motor or head terminal it will not respond but if i connect to serial console without placing car it show following

Rst 0x40M
(P) SATA Reset

and shows FT> prompt when i press ctrl+z

Can someone please help me what to do from this point onward?

#6
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,286 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

Can someone please help me what to do from this point onward?

The ONLY set of instructions we have are here (and they are not validated by any other member, so more than the usual YMMV :ph34r:)
(already linked to thread):
http://www.msfn.org/...the-controller/
specifically the quote in this post:
http://www.msfn.org/...post__p__990707


jaclaz

#7
fjaved

fjaved
  • Member
  • 4 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
I completed all the steps but drive is still in busy state, continuous spinning

here is the log

Rst 0x40M
(P) SATA Reset

ASCII Diag mode

F3 T>
Banshee Bogart, RAP17, add 6k SAP csys 4K QNC
Product FamilyId: 4F, MemberId: 02
HDA SN: 5YD3CMXZ, RPM: 5939, Wedges: 1F8, Heads: 6, OrigHeads: 6, Lbas: 00001D326C41, PreampType: A8 15
PCBA SN: 0000K1364D7E, Controller: BANSHEEST_2_0(8000)(4-00-0-0), Channel: Unknown, PowerAsic: MCKINLEY DESKTOP LITE Rev 91, BufferBytes: 4000000
Package Version: BGC15D.CCD9.AAB600.CC98 , Package P/N: 100655416, Package Global ID: 00188399,
Package Build Date: 01/05/2011, Package Build Time: 13:03:40, Package CFW Version: BGC1.CCD9.00310163.00188399,
Package SFW1 Version: D556, Package SFW2 Version: ----, Package SFW3 Version: ----, Package SFW4 Version: ----
Controller FW Rev: 01051303, CustomerRel: CC98, Changelist: 00310163, ProdType: BGC1.CCD9, Date: 01/05/2011, Time: 130340, UserId: 00188399
Servo FW Rev: D556
RAP FW Implementation Key: 11, Format Rev: 0302, Contents Rev: BB 03 09 00
Features:
- Quadradic Equation AFH enabled
- VBAR with adjustable zone boundaries enabled
- Volume Based Sparing enabled
- IOEDC enabled
- IOECC enabled
- DERP Read Retries enabled
- LTTC-UDR2 compiled off

Edited by fjaved, 19 September 2012 - 09:45 PM.


#8
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,286 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

I completed all the steps but drive is still in busy state, continuous spinning

But does it spin down when you issue the corresponding Z command?

jaclaz

#9
fjaved

fjaved
  • Member
  • 4 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Yes , it respond to all commands perfectly. Do i need to short the pins? If i place card under pcb to block access to motor or head it will not respond, so i am connecting without placing any card .

Edited by fjaved, 20 September 2012 - 11:36 AM.


#10
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,286 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

Yes , it respond to all commands perfectly. Do i need to short the pins? If i place card under pcb to block access to motor or head it will not respond, so i am connecting with placing any card .


No.
You are not in the same situation as described in the mentioned thread.
In that situation the firmware enters in a kind of loop, doesn't accept commands, shows continuoausly a LED:00000xyz FAddr:0000mnop kind of error and detaching the board (completely and/or just the head or the motor and - in some cases shorting the read channel) is a way to exit that loop and make the interface accept the commands.
The whole point, in your situation, is that we don't know WHICH commands (if existing at all) may correct the issue that makes the drive spin continuously and be BSY.
The "common" issue is a continuous loop of the firmware that creates the BSY state, your particular one is evidently - while still a BSY - caused by "something else".

You have to understand that all we know are "crumbs" :w00t: , see:
http://www.msfn.org/...1-nor-a-720012/

jaclaz

#11
fjaved

fjaved
  • Member
  • 4 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Sorry for a typo , i meant to say "i am connecting hard drive without placing any card etc".




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN