Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

DWM crap performance


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
vinifera

vinifera

    <°)))><

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 951 posts
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag
I'm bit lost

I have good machine to run win7

CPU dual core AMD Athlon (X2 5050e)
3 GB ddr2 RAM
and high end GPU GeForce 7950 GT

yet with DWM on, explorer takes 2 secs to open
browsing through folders lags
going into pictures folders and enabling thumbnails takes up to 15 seconds to show them

with DWM off, everything is instant, 1 to 2 seconds

shouldn't the effect be reversed ?
shouldn't the system with GPU usage (which is superior than CPU) be faster ?
(at least in drawing/showing things)

Edited by vinifera, 09 September 2012 - 03:54 PM.

If you want true Windows user experience
try Longhorn builds: 3718, 4029, 4066


How to remove advertisement from MSFN

#2
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,942 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

make a xperf trace and share it (zip it fist to reduce the size).

http://www.msfn.org/...caused-by-apps/
Posted Image

#3
vinifera

vinifera

    <°)))><

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 951 posts
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag
without doing all that stuff :P

could it be because my GPU is direct x 9
and I remember that Vista's DWM (longhorn) was actually dx9

but since win7 emulates dx9 unlike 10 and 11
cant it be coz of my gpu being dx9 and win7 emulation of it ?
If you want true Windows user experience
try Longhorn builds: 3718, 4029, 4066

#4
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,942 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

Windows 7 doesn't emulate DirectX 9. Make the trace otherwise I can't see what is the cause. Btw, your "high end" GPU is much slower than today low end card or IGPs :D
Posted Image

#5
vinifera

vinifera

    <°)))><

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 951 posts
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag
it still beats the DWM requirement :P
as it was GeForce 5/Radeon 9500 for it to work as I remember :P

Edited by vinifera, 21 September 2012 - 12:16 PM.

If you want true Windows user experience
try Longhorn builds: 3718, 4029, 4066

#6
cluberti

cluberti

    Gustatus similis pullus

  • Supervisor
  • 11,250 posts
  • OS:Windows 8.1 x64
  • Country: Country Flag
I would recommend the OP get an XPerf trace, otherwise all we're doing here is guessing. A 7950 isn't the greatest card, but in the Vista days it was capable of getting a 5.9 WEI score, depending on how much vRAM was in the card and what it was clocked at. DWM should run fine on that card on a single monitor with a resolution of 1920x1200 or less, honestly.
MCTS Windows Internals, MCITP Server 2008 EA, MCTS MDT/BDD, MCSE/MCSA Server 2003, Server 2012, Windows 8
--------------------
Please read the rules before posting!
Please consider donating to MSFN to keep it up and running!

#7
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,942 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

Again, make 2 traces (one with and one without DWM running). If possible use the Win8 WPT version and run the WRPUI and select "CPU usage" and in scenario "video glitches".
Posted Image

#8
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 5,942 posts
  • OS:Vista Ultimate x86
  • Country: Country Flag

Donator

have you made the requested traces?
Posted Image

#9
vinifera

vinifera

    <°)))><

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 951 posts
  • OS:Windows 7 x86
  • Country: Country Flag
believe it or not, I didn't have time :P
kinda rush last 2 weeks and I always planned to do it :(

I'll report back when I do
If you want true Windows user experience
try Longhorn builds: 3718, 4029, 4066




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN