Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

Several Win 95 Questions

- - - - -

  • Please log in to reply
113 replies to this topic

#51
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 803 posts
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

I'm installing the onboard sound drivers now. When I install the Crystal Sound Fusion files it tells me to restart the cpmputer. After restart it asks for the driver. I give it the path to the driver and it asks for the Crystal Sound Fusion driver disk #1 that is provided by my computer manufacturer. (Which I don't have) I give it the path to the driver file on the C drive again and it says it can't find the files. Anyone know what I should do from here?

Try pointing the Driver dialog to C:\WINDOWS, C:\WINDOWS\SYSTEM, C:\WINDOWS\OPTIONS\CABS (if it exists), etc etc. The installation may have pre-copied the files to the proper locations, but the INF file is requesting them to copy again. This happens sometimes, even with Microsoft's own USBSUPP updates. :}

The installer may also be unpacking the files to a temporary foler under C:\WINDOWS\TEMP, so check there as well... :unsure:


How to remove advertisement from MSFN

#52
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,186 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
IF you are using the "crystal_CS4280.zip" THEN -
1 - UNZIP to ANOTHER folder of your choice. You must CREATE one FIRST!
2 - DO NOT use the SETUP.EXE found inside. POINT to the FOLDER and/or the "CWCAUDIO.INF" instead.
3 - IF you are asked to REBOOOT -and- asked, POINT TO THAT FOLDER again!

Inside that INF is THIS
[DestinationDirs]
CS4610SP.CopyList = 10,cwcdata
DefaultDestDir = 11
<snip>
[SourceDisksNames]
1=%Disk1Name%,,0001
73170=WHQL,"",73170

[SourceDisksFiles]
cwc3d.os_=1
<snip>
FUSV2870.cat=73170

[Strings]
<snip>
Disk1Name="Crystal SoundFusion(tm) Driver Disk 1"
Disk2Name="Crystal SoundFusion(tm) Driver Disk 2"
THESE specifically mean "what-folder/where-the-files-are" (Source) and where to COPY them to (Destination). Explaining how an INF works here is beside the point and numerous topics exist on MSFN for that so I don't want to repeat all of the details. The "SETUP.EXE" is totally unnecessary/irrelevant.

Directly from the Motherboard Documentation

Audio Subsystem
• Crystal CS4280 PCI audio controller with fully DOS Games compatibility via PC/PCI, DDMA support
• Compatible with sound blaster, sound blaster pro, and window sound system
• Enhanced Stereo full duplex operation
• Advanced MPC3-compatible input and output mixer
• Joystick port and MPU-401 compatible MIDI interface
• PC97 and PC98 compliance(and compliance with preliminary PC99)

The Block Diagram has the Sound Chip as "CS4280" and the AC97 Codec Chip as "CS4297". These work in conjunction with each other if you look at it. Google this
cs4280 cs4297
gives a bunch of Datasheets and Links that say "Sound Fusion". Here is a link to the Vendor's Website announcing the Chip - http://www.cirrus.co...eases/P109.html and THIS gives a Self-Extracting WINZIP file that specifically states THAT COMBO OF CHIPS and the contents are nearly IDENTICAL! http://www.fujitsu-p...dp6000_sc6.html
If you read the FIRST link you'll see why the Drivers for CS4610 Chip work with CS4280 Chip.
You're doing something wrong! I can NOT test this as I NO LONGER HAVE any of the old PC's because they went to the Recyclers.

(sigh...) Searched some more. Apparently HP XM600 uses it too! Here is a COMPLETE package (nearly identical and NEWER) but ALSO includes (from the Readme) "CrystalWave Software Synthesizer version 2.33". IOW, you DO have EXACTLY what's needed and are OBVIOUSLY doing it wrong! AND from reading THIS the "SETUP.EXE" should work!

[Installation]
1. Using Explorer or My Computer, search for the CrystalWave installation
files and double click on FV2883\SETUP.EXE to install the driver.

2. Using Explorer or My Computer, search for the CrystalWave installation
files and double click on CWUS233R\SETUP.EXE in order to
to install the Wave Table Application.
Press the "Install CrystalWave Synthesizer" button.
Then follow the instructions.
Please note that DirectX is a requirement and must be
installed in order for Wave Table Application to work.


HTH...

Edited by submix8c, 18 April 2013 - 09:53 AM.

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#53
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

Starting to remember 95's way of doing things, using programs to load things (add hardware, software) instead of just using executable files like windows has become. Got the 4280 sound in device manager without errors and usb in DM with no errors now. Neither of them work yet. Need to get Crystal 4281 set up now and go into the bios to check if usb is turned on. Anyone know how to get into the bios on this eMachine?
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#54
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 803 posts
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

Anyone know how to get into the bios on this eMachine?

Off the top of my head without doing any specific searching...

Try F1, F2, and the other function keys if those don't work.
I seem to remember a machine once that needed CTRL pressed along with the Function key... :unsure:

If none of that works you can always try holding down a key while the machine boots and see if you get an error. Usually the error will ask you (and provide the proper Keys) to enter SETUP (the BIOS) or proceed normally.

#55
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,186 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
AMI BIOS... A HINT - Press the "Pause/Break" button (top row, far right) when you first turn it it. If you're lucky (no Manufacturer Logo), it'll show you AND give your exact BIOS-ID.

Here's a "general list" of BIOS Access Keys -
http://pcsupport.abo...access_bios.htm

Again, be aware of the BIOS updates provided that MAY not work. If you REALLY want to Update the BIOS, I'll check them out and give EXACT procedures for backup/restore if worse-to-worse. It APPEARS to (maybe) have two different BIOS Chip manufacturer types, MXIC/Macronix or "Other"/ST-something-or-other. Potentially, you can get up to 32gb HDD and a "better" CPU (up to a 533mhz) to work in it. I think your RAM may be maxed out.

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#56
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

I have the Standard Universal PCI to USB Host Controller and the USB Root Hub in Device Manager. Now the loading box for the Standard OpenHCD USB Host Controller is coming up requesting the openhci.sys file. Do I need that or should I ignore that?

Also, another strange thing. I loaded the 4281 Crystal sound file and Sound Devices in Device Manager vanished. Both the 4280 and the 4281 files were executable.
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#57
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,186 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Did you install USBSUPP.EXE and then USBUPD2.EXE (see Post #2)?

What do you mean by "Both the 4280 and the 4281 files were executable"? Use the single one suggested.

Did you ever get into your BIOS?

1 - In BIOS, Enable all Devices. You can use the Function Key stated there to allow for "Use BIOS Defaults" or "Use Setup Defaults" (the latter is exists is preferable).
2 -No Add-In Cards. They get added later - remove them.
3 - Set the Jumper on the MotherBoard to use On-Board Video.
4 - Install your Win95C. Allow Reboots when requested.
5 - Reboot, then Install the Video Driver. Allow Reboots when requested.
6 - Reboot, then Install the Sound Driver. Allow Reboots when requested.
7 - Reboot, then Install the USB Drivers (Post#2). Allow Reboots when requested.
8 - Reboot.

DO NOT install any Updates or Update Packs until all Hardware is functional. Report back the results, step-by-step what you did.

Installing a "basic" Windows95 on that PC is not complicated. It was specifically designed for Windows 98 (First Edition) so will easily accept Windows 95c (Last Edition).

Edited by submix8c, 20 April 2013 - 10:55 AM.

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#58
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

How can I tell if I have the TG motherboard or the TGA motherboard? :huh:
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#59
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,186 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
From the Florida-TGA Docuument

April, 22 2000
Audio Chipset is changed (CS4280->CS4281)
Form a new model Florida-TG(A)

Otherwise, they are physically the same. 466is is a Florida-TG. To confirm, look at the Chip for the Sound in the place on the Motherboard that your Florida-TG Document says it's at.

From the "elhvb" website (link previously given)

eTower 366id, 366is, 366i2, 400i2, 400ix, 400id, 400idx, 400i3, 433i, 466i, 466id, 466is, 466ix, 500is, 500ix, 500i, 500idx, 533i
Florida-TG/TGA Micro ATX (ATX V1.2 form factor) motherboard, TriGem, Korea Intel Socket-370 (370pin PPGA Socket) for Intel Celeron CPUs Intel 440LX core and ITE8673 Super I/O controller ATI Rage Pro Turbo built-in AGP graphics accelerator with 4MB SGRAM Crystal CS4280/CS4281 built-in Sound Blaster Pro, MPC-3, MPU-401 compatible Audio Enhanced Stereo full duplex operation.

If all of this is confusing you, look here -
http://www.cirrus.co...audio/OS21.html

You will have to "physically" (visually) confirm your Chip Name.

Edited by submix8c, 20 April 2013 - 11:44 AM.

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#60
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

From the Florida-TGA Docuument

April, 22 2000
Audio Chipset is changed (CS4280->CS4281)
Form a new model Florida-TG(A)

Otherwise, they are physically the same. 466is is a Florida-TG. To confirm, look at the Chip for the Sound in the place on the Motherboard that your Florida-TG Document says it's at.

From the "elhvb" website (link previously given)

eTower 366id, 366is, 366i2, 400i2, 400ix, 400id, 400idx, 400i3, 433i, 466i, 466id, 466is, 466ix, 500is, 500ix, 500i, 500idx, 533i
Florida-TG/TGA Micro ATX (ATX V1.2 form factor) motherboard, TriGem, Korea Intel Socket-370 (370pin PPGA Socket) for Intel Celeron CPUs Intel 440LX core and ITE8673 Super I/O controller ATI Rage Pro Turbo built-in AGP graphics accelerator with 4MB SGRAM Crystal CS4280/CS4281 built-in Sound Blaster Pro, MPC-3, MPU-401 compatible Audio Enhanced Stereo full duplex operation.

If all of this is confusing you, look here -
http://www.cirrus.co...audio/OS21.html

You will have to "physically" (visually) confirm your Chip Name.

Thx Sub,
Yes, it is the 4280 chip.
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#61
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 803 posts
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

I have the Standard Universal PCI to USB Host Controller and the USB Root Hub in Device Manager. Now the loading box for the Standard OpenHCD USB Host Controller is coming up requesting the openhci.sys file. Do I need that or should I ignore that?


Try pointing the Driver dialog to... C:\WINDOWS\SYSTEM,.... The installation may have pre-copied the files to the proper locations, but the INF file is requesting them to copy again. This happens sometimes, even with Microsoft's own USBSUPP updates. :}


:rolleyes:


Did you install USBSUPP.EXE and then USBUPD2.EXE (see Post #2)?

If you use the two official USBSUPP packages, do NOT use my XUSBSUPP update that I linked. They should not be mixed.

XUSBSUPP, while itself "unofficial," merges ALL available official USB-related updates into ONE installation.
(Includes USBSUPP.EXE, USBUPD2.EXE, and 4 or 5 HotFixes)

Edited by LoneCrusader, 20 April 2013 - 03:16 PM.


#62
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

I haven't dealt much with BIOS settings except the boot sequence for loading operating systems. I would appreciate recommendations on these settings. These are the settings that are in place.

ACPI Aware O/S - No
Power Mgmt/APM - Enabled
Power Button - On/Off
AC Power Default Status - Off
Remote Power on LAN - Off
Remote Power on Modem - Disabled
Suspend Time Out - Disabled
Parallel Port - Monitor
Floppy Disk - Monitor
Primary Master IDE - Monitor

PlugnPlay Aware O/S - Yes
Initial Display Select - PCI Slot (PCI Slot, Onboard AGP)
PCI Latency Timer (PCI Clocks) - 64 (32, 64, 96, 128, 160, 192, 224, 248)
PCI VGA Palette Snoop - Disabled
Allocate IRQ to PCI VGA - Auto (auto, no)
DMA Channel 0 - PnP (PnP, ISA)
DMA Channel 1 - PnP " "
DMA Channel 3 - PnP " "
DMA Channel 5 - PnP " "
DMA Channel 6 - Pnp " "

Onboard Sound - Enabled (Enabled, Disabled)
Onboard FDC - Auto (Auto, Disabled, Enabled)
Onboard Serial Port1 - Auto (Auto, Disabled, 3F8h, 2F8h, 3E8h, 2E8h)
Onboard Parallel Port - Auto (Auto, Didabled, 378, 278, 3BC
Parallel Port Mode - Both (Disabled, Primary, Secondary, Both)

USB KB/Mouse Legacy Support - Enabled
Allocate IRQ to USB - Yes
Memory Hole - Disabled
AGP Aperture Size - 64 mb
Hard Disk Boot Sector Virus Protection - Disabled
Load Optimal Values
Posted Image
In lower center right is the J1 jumper for onboard video. Is this the right setting to enable Onboard Video?
Thx :w00t:

Edited by Hoko, 21 April 2013 - 12:46 AM.

Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#63
CharlotteTheHarlot

CharlotteTheHarlot

    MSFN Master

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,054 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

In lower center right is the J1 jumper for onboard video. Is this the right setting to enable Onboard Video?

You said "lower center right" ? Either my eyes are failing me or you posted the wrong photo. I see no jumpers in there. Unless maybe in that dark area to the left of the big cap in the center of the photo. Can you use a reference like "to the left of" any of the shown items ( e.g., audio cable or floppy ribbon cable, or the three empty connectors, or those two big IC's, the small cap, the transistor ... ).

Or you could just circle it in a image editor. :thumbup

P.S. if it is behind that big cap, the trick to taking a picture is to have a small LED flashlight on it to cancel the shadow before you snap the picture. The flash from the camera will almost always cause a different picture than you expect because of incidental shadows that do not exist until you take the photo.

... Let him who hath understanding reckon the Number Of The Beast ...


#64
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,019 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
To translate Charlotte's post in plain English:
Hoko, you SUCK at taking photos! :w00t: AND Charlotte's eyesight is not as good as it once was! :ph34r:
;)

The Jumper J1 is (on the manual AND in the photo) EXACTLY where it should be. (Yes, it's the right one for AGP video).

jaclaz

Attached Files



#65
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,186 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Methinks Hoko isn't reading the Manual...

There IS a PDF version of that document
http://www.motherboards.org/files/manuals/125/Florida-TG.pdf
Just in case Hoko doesn't have MS-Word/WordViewer. ;)

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#66
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

To translate Charlotte's post in plain English:
Hoko, you SUCK at taking photos! :w00t: AND Charlotte's eyesight is not as good as it once was! :ph34r:
;)

The Jumper J1 is (on the manual AND in the photo) EXACTLY where it should be. (Yes, it's the right one for AGP video).

jaclaz

Thx Jac,
Yeah, I should take some time and study my camera manual :whistle:
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#67
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

To translate Charlotte's post in plain English:
Hoko, you SUCK at taking photos! :w00t: AND Charlotte's eyesight is not as good as it once was! :ph34r:
;)

The Jumper J1 is (on the manual AND in the photo) EXACTLY where it should be. (Yes, it's the right one for AGP video).

jaclaz

Thx Jac,
Yeah, I should take some time and study my camera manual :whistle:
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#68
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

Methinks Hoko isn't reading the Manual...

There IS a PDF version of that document

http://www.motherboards.org/files/manuals/125/Florida-TG.pdf
Just in case Hoko doesn't have MS-Word/WordViewer. ;)

I did read the manual, that's how I knew it was the the J1 jumper. I just didn't know if the jumper was in the right position. Ok, since no one has commented on the BIOS settings I assume they are all correct?

Edited by Hoko, 21 April 2013 - 12:30 PM.

Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#69
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 803 posts
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

Ok, since no one has commented on the BIOS settings I assume they are all correct?

I believe they are all fine. Only (usually) on a much newer system would you have to do a lot of worrying about these settings. ;)

#70
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,186 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
1 - There will be a marking indicating which end Pin#1 is. Then (obviously) the others a in a row, Pin#2 and Pin#3. If in doubt, WITHOUT the Add-In Video card -AND- the OnBoard is functioning -THEN- you now know which one is Pin#1 (see Manual). ;)
2 - re - BIOS settings - Didn't I say there should be one or more Function Keys indicated in the BOTTOM of the Screen (or in the Main Screen) that tells "Setup Defaults" (preferred) and/or "BIOS Defaults"? This/these (basically) RESET it to "factory".

BIOS - let's step through them now that we know what they are.
---
*** This must be the Power Management Screen?
ACPI Aware O/S - No <--AFAICR, OK (Win95 no ACPI?)
Power Mgmt/APM - Enabled <--OK
Power Button - On/Off <--Hmmm, only options? or is there something else?
AC Power Default Status - Off <--OK - Prevent AutoOn if power cut off/unplugged then re-powered
Remote Power on LAN - Off <--OK - for Add-In Card Wake-On-Lan
Remote Power on Modem - Disabled <--OK - for Add-In Card Wake-On-Ring
Suspend Time Out - Disabled <--OK (Suspend-To-RAM?)
Parallel Port - Monitor <--Unsure
Floppy Disk - Monitor <--Unsure
Primary Master IDE - Monitor <--Unsure

PlugnPlay Aware O/S - Yes <--OK (Win95 is PnP BUT this causes BIOS to Assign IRQ etc.)
Initial Display Select - PCI Slot (PCI Slot, Onboard AGP) <---Umm... OK, but causes look at PCI Slot for Add-In Video first
PCI Latency Timer (PCI Clocks) - 64 (32, 64, 96, 128, 160, 192, 224, 248) <--Unsure
PCI VGA Palette Snoop - Disabled <--OK (never do this AFAIK)
Allocate IRQ to PCI VGA - Auto (auto, no) <-- OK, but irrelevant unless Add-In PCI Video
DMA Channel 0 - PnP (PnP, ISA) <--Unsure, but PnP should be fine (for Add-In cards?)
DMA Channel 1 - PnP " "
DMA Channel 3 - PnP " "
DMA Channel 5 - PnP " "
DMA Channel 6 - Pnp " "

Onboard Sound - Enabled (Enabled, Disabled) <--OK (the Cirrus Logic)
Onboard FDC - Auto (Auto, Disabled, Enabled) <--OK
Onboard Serial Port1 - Auto (Auto, Disabled, 3F8h, 2F8h, 3E8h, 2E8h) <--OK
Onboard Parallel Port - Auto (Auto, Didabled, 378, 278, 3BC <--OK
Parallel Port Mode - Both (Disabled, Primary, Secondary, Both) <--OK (ECP+EPP)

USB KB/Mouse Legacy Support - Enabled <--OK (for IF you use USB KB and/or Mouse)
Allocate IRQ to USB - Yes <--OK (absolutely!)
Memory Hole - Disabled <--OK (Absolutely!)
AGP Aperture Size - 64 mb <--OK
Hard Disk Boot Sector Virus Protection - Disabled <--OK (ABSOLUTELY or no Win95 Install)
Load Optimal Values <---Where is this at? THIS is one of them I had said to use...
--
Basically, you've given Screen Contents without telling which Sub-Menu they came from... Could you edit your last post and indicate?

HTH

edit - LoneCrusader confirms....
side note - I usually use the "Default"/"Optimal" (whatever) then go back and change whatever I need to.

Edited by submix8c, 21 April 2013 - 12:59 PM.

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#71
CharlotteTheHarlot

CharlotteTheHarlot

    MSFN Master

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,054 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

To translate Charlotte's post in plain English:
Hoko, you SUCK at taking photos! :w00t: AND Charlotte's eyesight is not as good as it once was! :ph34r:
;)

:lol: Thanks, I see it now ( d'oh! ). I missed that empty gold pin at the bottom of the jumper block ( so the jumper is on the upper two pins ).

P.S. and yes, my old eyes suck.

P.P.S. Oh, I didn't mean to criticize his camera skills, it's just a handy trick to know ( LED flashlight aiming at subject ). Often times you can then turn the flash completely off which results in no whiteout on reflective parts and usually means a longer shutter exposure as well. Better photo.

... Let him who hath understanding reckon the Number Of The Beast ...


#72
dencorso

dencorso

    Adiuvat plus qui nihil obstat

  • Super Moderator
  • 5,780 posts
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

Some rice paper in front of the led flash will do nicely, too.

#73
CharlotteTheHarlot

CharlotteTheHarlot

    MSFN Master

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,054 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

Some rice paper in front of the led flash will do nicely, too.

I'll have to try that, thanks!

... Let him who hath understanding reckon the Number Of The Beast ...


#74
Hoko

Hoko

    Junior

  • MSFN Sponsor
  • 98 posts
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

This is a more complete representation of the BIOS.

AMIBIOS Setup
American Megatrends Inc. © 1999

SETUP
Standard Setup
Primary Master Hard Disk
Type: User
LBA/Large Mode : On
Block Mode : On
32Bit Mode : On
PIO Mode : 4
Secondary Master Hard Disk
Type : ATAPI CDROM
32Bit Mode : On
PIO Mode : Auto

ADVANCED SETUP
Quick Boot : Disabled
1st Boot Device : IDE-HDD
2nd Boot Device : Floppy
3rd Boot Device : ATAPI CDROM
BootUp Num-Lock : On
PS/2 Mouse Support : Enabled
Primary Display : VGA/EGA
Password Check : Setup
Internal Cache : Enabled

Power Control Setup
ACPI Aware O/S - No
Power Mgmt/APM - Enabled
Power Button - On/Off
AC Power Default Status - Off
Remote Power on LAN - Disabled
Remote Power on Modem - Disabled
Suspend Time Out - Disabled
Parallel Port - Monitor (Ignore, Monitor)
Floppy Disk - Monitor
Primary Master IDE - Monitor

PCI & PnP Setup
PlugnPlay Aware O/S - Yes
Initial Display Select - PCI Slot (PCI Slot, Onboard AGP)
PCI Latency Timer (PCI Clocks) - 64 (32, 64, 96, 128, 160, 192, 224, 248)
PCI VGA Palette Snoop - Disabled
Allocate IRQ to PCI VGA - Auto (auto, no)
DMA Channel 0 - PnP (PnP, ISA)
DMA Channel 1 - PnP " "
DMA Channel 3 - PnP " "
DMA Channel 5 - PnP " "
DMA Channel 6 - Pnp " "

Peripheral Setup
Onboard Sound - Enabled (Enabled, Disabled)
Onboard FDC - Auto (Auto, Disabled, Enabled)
Onboard Serial Port1 - Auto (Auto, Disabled, 3F8h, 2F8h, 3E8h, 2E8h)
Onboard Parallel Port - Auto (Auto, Disabled, 378, 278, 3BC
Parallel Port Mode : Normal (Normal, Epp, ECP)
Parallel Port IRQ : Auto (not adjustable)
Parallel Port DMA Channel : N/A (not adjustable
Parallel Port Mode - Both (Disabled, Primary, Secondary, Both)

Chipset Setup
USB KB/Mouse Legacy Support - Enabled
Allocate IRQ to USB - Yes
Memory Hole - Disabled
AGP Aperture Size - 64 mb


DEFAULT
Load Original Values
Load Optimal Values

UTILITY
Auto Detect IDE Devices
Primary Master : (Type-User), (Cyl -2078), (Hd-16), (WP-0), (Sec-63), (Size Mb-1073), (PIO-4), (Block-On), (LBA-On)
Secondary Master: CDROM
Color Set : Sky

Security
Supervisor: Enter new password
User: Accessable if you have set password.
Antivirus: Disabled

Default Original Values
Same as above except for:
Standard Setup- Secondary Master Hard Disk is not listed as CDROM

Optimal Values
Same as above except:
Standard Setup
Primary Master Hard Disk
Type : Auto (adjustable - User, Auto, ATAPI CDROM, ARMD)
LBA/Large Mode : On (not adjustable)
Block Mode : On (not adjustable)
32Bit Mode : On (adjustable)
PIO Mode : Auto (not adjustable)
Primary Master and Slave drives and Secondary Master and Slave Drives are set exactly like the Primary Master Hard Disk
Chipset Setup
USB KB/Mouse Legacy Support : Disabled

Tried using pause/break key during POST to bring up BIOS version. Command failed to do so, it merely paused the splash screen until I hit enter. But, dencorso has given us a DOS program that is supposed to retrieve BIOS version. FYI, to bring up the BIOS, I press DELETE repeatedly during the splash screen until the BIOS shows up.

Edited by Hoko, 23 April 2013 - 11:24 PM.

Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#75
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,186 posts
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Starting to come back to me...

SETUP
Standard Setup
Primary Master Hard Disk
Type: User <-- Can this be changed to "Auto"?


I don't see any "Boot Sequence" definitions? AFAICR, using the "Auto Detect IDE Devices" (when "Standard Setup" set to "Auto" if possible) allows the BIOS to look at the Device and set parameters accordingly. As for CD-ROM being listed, I can't actually remember, but I believe it needs to be or else the CD-ROM drivers need loaded in Win9x. It seems I remember that using the "Auto-Detect" that it wouldn't "stick" unless you Saved -AND- Exited. BTW, how do you "Save"/"Exit" - a Function Key(s) or a Screen Selection?

Would it be possible for you to press the "Pause" Key when you first turn on the PC or in the BIOS Setup Screen to get the BIOS Version/Identifier? It would help in determining a BIOS update. You may need that to support (e.g.) larger HDD or faster CPU.
Look here, scroll down to "Florida-TG" for "examples" of what you should see -
http://www.elhvb.com.../bios/list.html

Notice to all - This info accurately provided will/may assist others with older eMachines (and maybe Gateways) in the future.

edit - AHA!!!! Confusion OVER!!!
Take THIS Link, insert into the NEXT link and set "From Language"="Korean" for translation! Voila! Your BIOS Settings!
http://www.elhvb.com...C/FLOC_cmos.htm
http://translate.google.com/
I'm trying to get it into some kind of "stored" format now...

Florida-C/Florida-TG BIOS Settings (4-page PDF) attached.
Attached File  Florida-C+Florida-TG BIOS.zip   60.22KB   5 downloads

Edited by submix8c, 23 April 2013 - 08:33 AM.

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN