Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account



Photo

GX150 Win98SE Project

- - - - -

  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#26
dencorso

dencorso

    Iuvat plus qui nihil obstat

  • Supervisor
  • 5,969 posts
  • Joined 07-April 07
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator



Your NUSB link is 404 now, LC... so here's one of mine, this one to a well tested but not the latest version of NUSB.

hmmm never get to the page where it actually downloads. Am I clicking the wrong links?

Don't know what's going on there. I'm getting the same loop.

Well, I click on the link I gave, the page blanks for a second and then the download box dialog opens asking me to save or cancel, just as I'd expect for a direct download link. What happens when you click that link? You're not expected to go to any page... you're expected to get a download box dialog.


How to remove advertisement from MSFN

#27
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,593 posts
  • Joined 23-July 04
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

Well, I click on the link I gave, the page blanks for a second and then the download box dialog opens asking me to save or cancel, just as I'd expect for a direct download link. What happens when you click that link? You're not expected to go to any page... you're expected to get a download box dialog.

It may depend on the browser and/or some plugins in it, I am getting the same with my Opera.
The two links to the actual .exe's:
http://www.technical...20-Eng-98FE.exe
http://www.technical...ers/nusb33e.exe
Resolve in the browser address to:
http://www.technical...kb/usbmsd98.php

Srware Iron works.

Anyway find attached the nusb33.exe file (this is for the Windows 98 SE)
Attached File  nusb33e.exe   756KB   8 downloads

jaclaz

#28
dencorso

dencorso

    Iuvat plus qui nihil obstat

  • Supervisor
  • 5,969 posts
  • Joined 07-April 07
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

It may depend on the browser and/or some plugins in it, I am getting the same with my Opera.
The two links to the actual .exe's:
http://www.technical...20-Eng-98FE.exe
http://www.technical...ers/nusb33e.exe
Resolve in the browser address to:
http://www.technical...kb/usbmsd98.php

You're probably right, but I bet on the plugins, because my totally plain-vanilla Opera 12.15 (build1748) works as expected.
I normally browse the Web using Palemoon 3.6.32 spoofed to version 19.0, which is whence I sent the original post with the link to nusb33e.

#29
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 813 posts
  • Joined 11-May 09
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

Well, I click on the link I gave, the page blanks for a second and then the download box dialog opens asking me to save or cancel, just as I'd expect for a direct download link. What happens when you click that link? You're not expected to go to any page... you're expected to get a download box dialog.

It may depend on the browser and/or some plugins in it, I am getting the same with my Opera.
The two links to the actual .exe's:
http://www.technical...20-Eng-98FE.exe
http://www.technical...ers/nusb33e.exe
Resolve in the browser address to:
http://www.technical...kb/usbmsd98.php

Srware Iron works.

Anyway find attached the nusb33.exe file (this is for the Windows 98 SE)
Attached File  nusb33e.exe   756KB   8 downloads

jaclaz

You're probably right, but I bet on the plugins, because my totally plain-vanilla Opera 12.15 (build1748) works as expected.
I normally browse the Web using Palemoon 3.6.32 spoofed to version 19.0, which is whence I sent the original post with the link to nusb33e.

I can download the 98FE version without problems. The 98SE version loops back to the page jaclaz linked.

This is under XP using FF 3.6.27. Spoofing the User Agent to garbage has no effect.

#30
Hoko

Hoko

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 98 posts
  • Joined 04-April 13
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

What is the largest size hard drive I can use with Win98?
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#31
jaclaz

jaclaz

    The Finder

  • Developer
  • 14,593 posts
  • Joined 23-July 04
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag

What is the largest size hard drive I can use with Win98?

Good question. :yes:

Without patches/modifications you are "safe" until you get to the LBA28 limit (and need LBA48), i.e. around 128 Gib (137Gb), in practice a 120 Gb hd:
http://www.48bitlba.com/
Patches (there are a couple different ones) here:
http://www.msfn.org/...-137gb-barrier/

BTW, you are supposed to have ALREADY checked this:
http://www.msfn.org/...98-seme-topics/
and ALL threads mentioned there, before asking for help.... :whistle:
Particularly, in this case, this one:
http://www.msfn.org/...a-thread-index/
and ALL links given there.
And yes the rabbit hole goes deeper than you might think... :ph34r:



jaclaz

Edited by jaclaz, 16 May 2013 - 09:58 AM.


#32
rloew

rloew

    MSFN Expert

  • Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,097 posts
  • Joined 30-May 05
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

What is the largest size hard drive I can use with Win98?

With the TeraByte Plus Patches you can use 512TiB to 4PiB depending on Logical Sector Size.
Ye who enter my domain. Beware! Lest you become educated in the mysteries of the universe and suffer forever from the desire to know more.

#33
dencorso

dencorso

    Iuvat plus qui nihil obstat

  • Supervisor
  • 5,969 posts
  • Joined 07-April 07
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator


What is the largest size hard drive I can use with Win98?

With the TeraByte Plus Patches you can use 512TiB to 4PiB depending on Logical Sector Size.

Using just LLXX's 48-bit LBA patch or RLoew's patch for the same purpose, 2 TB (not 2 TiB), provided all partitions < 1 TiB.
For onboard SATA drives, another of RLoew's patches may be needed, depending on the controller's manufacturer and model.

#34
rloew

rloew

    MSFN Expert

  • Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,097 posts
  • Joined 30-May 05
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag



What is the largest size hard drive I can use with Win98?

With the TeraByte Plus Patches you can use 512TiB to 4PiB depending on Logical Sector Size.

Using just LLXX's 48-bit LBA patch or RLoew's patch for the same purpose, 2 TB (not 2 TiB), provided all partitions < 1 TiB.
For onboard SATA drives, another of RLoew's patches may be needed, depending on the controller's manufacturer and model.

This limit is 2TiB. The largest available drive under 2TiB is 2TB.
The remaining 199GB can be accessed using a 2.5TB or greater Drive, but you will need Partitioning tools that ignore the reported size of the Drive.
Ye who enter my domain. Beware! Lest you become educated in the mysteries of the universe and suffer forever from the desire to know more.

#35
Hoko

Hoko

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 98 posts
  • Joined 04-April 13
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator




What is the largest size hard drive I can use with Win98?

With the TeraByte Plus Patches you can use 512TiB to 4PiB depending on Logical Sector Size.

Using just LLXX's 48-bit LBA patch or RLoew's patch for the same purpose, 2 TB (not 2 TiB), provided all partitions < 1 TiB.
For onboard SATA drives, another of RLoew's patches may be needed, depending on the controller's manufacturer and model.

This limit is 2TiB. The largest available drive under 2TiB is 2TB.
The remaining 199GB can be accessed using a 2.5TB or greater Drive, but you will need Partitioning tools that ignore the reported size of the Drive.

The 120GB drive will work for now since this computer is just for Win98SE games but if I outgrow it I will probably research what it takes to run a 500GB hard drive. Thanks for that info!
:)
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#36
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,338 posts
  • Joined 14-September 05
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
PIII or Celeron (probably the last Socket-370 version) - Intel 815E - PC100/PC133 SDRAM. Doubt if 48-Bit capable... better get another 120gb HDD (while they can still be found), use a DDO, or get a SATA Add-In card. :( A nice Dual-Layer DVD-RW drive would help a bit for off-line storage...

I believe this would be yours?
http://reviews.cnet....7-30062863.html

Also here are Drivers/BIOS - recommend using the DOS-based BIOS updates (if you NEED an Update)!
http://www.dell.com/...lex-gx150?s=dhs
Your Manual (has all the specs, etc) -
http://www.dell.com/.../optiplex-gx150
Says 2-EIDE connectors...

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#37
jds

jds

    -DOS+

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 603 posts
  • Joined 03-June 08
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

PIII or Celeron (probably the last Socket-370 version) - Intel 815E - PC100/PC133 SDRAM. Doubt if 48-Bit capable...

FWIW, my similarly spec'd GX200 is supposedly LBA48 capable with the latest/last BIOS update (A05 if I recall).

Joe.

#38
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,338 posts
  • Joined 14-September 05
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
BIOS is there in the link. A program to test 48-bit capable exists. 150 ≠ 200, so :unsure: (the "implied" reason I gave the link and recommendation of DOS-based)...

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#39
jds

jds

    -DOS+

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 603 posts
  • Joined 03-June 08
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

BIOS is there in the link. A program to test 48-bit capable exists. 150 ≠ 200, so :unsure: (the "implied" reason I gave the link and recommendation of DOS-based)...


"150 ≠ 200" is the reason I said FWIW. However, the respective dates are encouraging :

Dell OptiPlex System BIOS, A05
Optiplex GX200 A05 FlashBIOS
Release Date: 18/08/2003

Dell OptiPlex System BIOS, A11
Optiplex GX150 A11 System BIOS
Release Date: 2/1/2005

Joe.

#40
Hoko

Hoko

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 98 posts
  • Joined 04-April 13
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

PIII or Celeron (probably the last Socket-370 version) - Intel 815E - PC100/PC133 SDRAM. Doubt if 48-Bit capable... better get another 120gb HDD (while they can still be found), use a DDO, or get a SATA Add-In card. :( A nice Dual-Layer DVD-RW drive would help a bit for off-line storage...

I believe this would be yours?
http://reviews.cnet....7-30062863.html

Also here are Drivers/BIOS - recommend using the DOS-based BIOS updates (if you NEED an Update)!
http://www.dell.com/...lex-gx150?s=dhs
Your Manual (has all the specs, etc) -
http://www.dell.com/.../optiplex-gx150
Says 2-EIDE connectors...

This is the one I have. http://www.google.co...EPUBMAY&dur=115
It's very similar to the Small Form Factor cpu but they call it the Small Desktop. It has the Pentium 3 997MHz. Got a 120GB drive on the way (prob in my po box now). What is a DDO? DVD-RW drive is a good idea, didn't know if they would work in these old machines. How do I know if I need a BIOS update?

Edited by Hoko, 22 May 2013 - 11:30 PM.

Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#41
submix8c

submix8c

    Inconceivable!

  • Patrons
  • 4,338 posts
  • Joined 14-September 05
  • OS:none specified
  • Country: Country Flag
Same drivers, same BIOS, just a different "case" (AFAICT). Look in that Manual. ;)

DDO = Dynamic Drive Overlay
Used to circumvent BIOS Limitations.

Yes, DVD will work.

Check your current BIOS version.

Someday the tyrants will be unthroned... Jason "Jay" Chasteen; RIP, bro!

Posted Image


#42
Hoko

Hoko

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 98 posts
  • Joined 04-April 13
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

Having a hard time finding Adobe Flash Player 9.0.289.0 exe Anyone have this one? :unsure:
Also need the exe's for these:
IE6
Java 6 update 7
Firefox 2.0.0.20
OK, managed to get Firefox

Edited by Hoko, 02 June 2013 - 07:51 PM.

Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#43
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 813 posts
  • Joined 11-May 09
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

Having a hard time finding Adobe Flash Player 9.0.289.0 exe Anyone have this one? :unsure:

zShare seems to have deleted by original ZIP. :angry: Oh well. Here it is again.

IE6

IE6SP1 Full Package

..
Also need the exe's for these:
..
Java 6 update 7

No. You need the .MSI I already linked. ;)
Right click - Save As.

Edited by LoneCrusader, 02 June 2013 - 11:15 PM.


#44
Hoko

Hoko

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 98 posts
  • Joined 04-April 13
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

Right click - Save As.

Ah yes, forgot about that.
Nvidia GeForce FX5200 256mb graphics card successfully installed, really helps display internet better. Sound working now. Internet working now except need adblocker. Ads block me from sign in on msfn. Installed 120gb hard drive. Just working few bugs out. Firefox downloads were 32kb/sec last night, over 100 today. Many annoying expired certificate warnings when going to new websites. The onboard ethernet card is pretty funky, possibly not the right drivers. Have tried multiple times reloading the drivers given by Dell. Think I'm just going to put in a pci ethernet card.

Edited by Hoko, 07 July 2013 - 06:26 PM.

Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#45
Hoko

Hoko

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 98 posts
  • Joined 04-April 13
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator

Anyone know it this version of Flash is available? Flash Player 9.0.289.0 :unsure:
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#46
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 813 posts
  • Joined 11-May 09
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator

Anyone know it this version of Flash is available? Flash Player 9.0.289.0 :unsure:

For the third time... :whistle:

Here it is again.



#47
Hoko

Hoko

    Junior

  • Member
  • Pip
  • 98 posts
  • Joined 04-April 13
  • OS:95
  • Country: Country Flag

Donator


Anyway find attached the nusb33.exe file (this is for the Windows 98 SE)
Attached File  nusb33e.exe   756KB   8 downloads

jaclaz

Is there an NUSB for Win XP?
Gateway eMachine eTower 466is - Windows 95c v2.5
Processor Intel Celeron 466mhz - RAM 256mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci
Sound Card Sound Blaster 16 isa

Dell Optiplex GX150 Small Desktop - Windows 98SE
Processor Pentium 3 1GHz - RAM 512mb
HDD 120gb - Graphics Card Nvidia GeForce FX5200 256mb pci

IBM ThinkCentre - Windows XP Home Edition
ID# 814815U - Processor Pentium 4 2.8GHz - HDD 250gb
RAM 2.5gb - Graphics Card Nvidia GeForce 6200 512mb pci

#48
LoneCrusader

LoneCrusader

    Resistere pro causa resistentiam.

  • MSFN Sponsor
  • 813 posts
  • Joined 11-May 09
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag

Donator



Anyway find attached the nusb33.exe file (this is for the Windows 98 SE)
Attached File  nusb33e.exe   756KB   8 downloads

jaclaz

Is there an NUSB for Win XP?

Windows XP doesn't need NUSB, it already comes with generic USB Storage Drivers, etc etc out of the box. ;)




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users