Welcome to MSFN

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.


keropi666

WFW3.11 won't start with UMB memory driver, even EMM386

3 posts in this topic

Hello!

I have been messing with some really old pcs, a 386DX and a 486DX2 ... both have the same award BIOS btw..

It appears that in both machines 3.11 won't start if a UMB manager is activating UMB blocks. This happens with both EMM386 and TheLastByte managers...

You can get 3.11 to load even with the above managers if you use the "DOS=NOAUTO" value on config.sys, without any HIGH/UMB parameters so DOS loads low. Ofcourse you don't get UMBs even with the managers running but 3.11 boots.

I also tried adding EMMExclude=A000-FFFF to [386enh] or the /D:x switch, neither helped.

I know this is old stuff but if you have any tips I will appreciate it :angel

Thanks in advance! :thumbup

edit: I forgot to add, I am using DOS7.1 (from 98SE) with a FAT32 drive... not so stock but it worked perfect with rloew's fat32 patch on a different 486 that had PCI slots and a way newer BIOS...

Edited by keropi666
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are some things to note about UMBs on modern machines and Windows.

1. You should avoid using UMBs under Windows, since this slows it down somewhat. Have a look at UMBPCI on the web on this.

2. Modern machines use more UMBs then the average 486, so there's less for DOS. UMBPCI will find out what's available.

I generally try to avoid WFW311, sticking with Win311. Still, i don't think there's a lot of changes.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are some things to note about UMBs on modern machines and Windows.

Hello!

I have been messing with some really old pcs, a 386DX and a 486DX2 ... both have the same award BIOS btw..

It appears that in both machines 3.11 won't start if a UMB manager is activating UMB blocks. This happens with both EMM386 and TheLastByte managers...

:whistle:

jaclaz

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.