Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account



Photo

High CPU/Memory Usage


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
as79050

as79050
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 25-April 15
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

I use this computer for gaming primarily, sometimes when using only Raidcall or Skype the memory usage seems rather high. Also when opening/playing games it will randomly freeze up my PC and sometimes I lose sound in voice programs and have to restart them to get them back. I added the files asked for without games running while voice programs are, then again with the game running. This problem started approximately in the last month or two. Hopefully there is enough information in the file to find the answer to my problem.

 

Not sure if this info is needed

OS: Windows 7 Home Premium 64bit
Memory: Kingston HyperX Fury DDR3 8GB (Single Chip)
Video Card: VisionTek Radeon HD 6750 

CPU: AMD FX-6300

Motherboard: Asus M5A97 LE R2.0

https://onedrive.liv...b7b4970503e!131




How to remove advertisement from MSFN

#2
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,170 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Windows 8 x64
  • Country: Country Flag

Donator

the memory usage comes from a large "modified" list.

 

Run this command to capture more memory data:

 

xperf -on ReferenceSet -stackwalk VirtualAlloc+VirtualFree -BufferSize 2048 -MaxFile 2048 -FileMode Circular  && timeout -1 && xperf -d C:\MemUsage.etl


Posted Image

#3
as79050

as79050
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 25-April 15
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

MemUsage and MemUsagewithgame zip files added

https://onedrive.liv...b7b4970503e!131



#4
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,170 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Windows 8 x64
  • Country: Country Flag

Donator

ok, the modified memory comes directly from the game Marvel Heroes 2015.


Posted Image

#5
as79050

as79050
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 25-April 15
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

So you're saying the game itself is whats causing the computer to spike resources and freeze even though this problem just started in the past 1-2 months? I've been playing that game for over 6 months and never had the issue. Could there be any other culprit, drivers recently updated or windows updates that show that might be the cause?



#6
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,170 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Windows 8 x64
  • Country: Country Flag

Donator

yes, this is correct. I see that you use Steam to play the game. Maybe Steam updated the game 1-2 months ago and a newer patch (maybe a beta) cause the issue.


Posted Image

#7
as79050

as79050
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 25-April 15
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

What about the PC freezing up when games aren't running and just watching twitch.tv. When this happens I lose sound and have to either restart the browser to get it to recognize I have speakers/headset, sometimes I even have to restart the whole computer. Is any info from the files posted able to answer any of that or is there another way to look into that?



#8
MagicAndre1981

MagicAndre1981

    after Windows 7 GA still Vista lover :)

  • Patrons
  • 6,170 posts
  • Joined 28-August 05
  • OS:Windows 8 x64
  • Country: Country Flag

Donator

do you also have a high memory usage in this scenario? Which browser do you use? Does the site uses HTML5 or Flash?


Posted Image

#9
as79050

as79050
  • Member
  • 5 posts
  • Joined 25-April 15
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag

Google chrome, twitch.tv is a streaming site for gamers. Not sure about html5 but it does use flash. Yes memory usage is high, chrome alone can be seen in task manager of up to 1gb alone at times






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users