Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

MSFN is made available via donations, subscriptions and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, register and become a site sponsor/subscriber and ads will be disabled automatically. 



MERCURY127

Want try run HDA on 9x, need any possible help...

Recommended Posts


Hi, would you be interested in testing a 16-bits HDA-driver?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm eager to test HD Audio!

What's a 16-bits HDA driver? Does it have something to do with MPXPlay?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Watler from Watlers World made a Win3x HDA driver. It took some time to make it work with my chipset in my Windows 3.1 installation. Lately I started experiments using this driver in Windows 98SE. Watler gave me room to share on his forum, so I give you the link only.

http://win3x.conforums.com/index.cgi?board=Pascal&action=display&num=1502071336&start=135

Posts #1-#135 are about using the driver in Windows 3.1, from post #136 onwards Win9x too.

Edited by deomsh
Typo's
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, MrMateczko said:

Wow!

Could this be the next major breakthrough in 98SE history?

Probably yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

What can I say ... Noises above the background level are detected. As in 9x, and in 3x.
This is a great progress, before even this was not.

But:

1) my HDA is Realtek ALC892,
2) and its not PCI/XXXX, but HDAUDBUS/XXXX device.
PCI/XXXX usually is AC97 devices.
so this driver can not installed normally, only manually forced. and need repeat this on every boot...

Share this post


Link to post
Share on other sites

PCI/XXXX is the HD Audio Bus/physical device. This is the only thing that 9x sees.

HDAUDBUS/XXXX is the ID/virtual device generated by the HD Audio Bus, when the HD Audio Bus drivers is installed. (available from Win2000 onwards)

Do not confuse HD Audio Bus driver with the HD Audio driver.

I do not have the knowledge to know if the HDAUDBUS/XXXX is actually necessary for proper function of HD Audio, but it seems it is not required judging by the watler's driver.

It's installed in the same way as the Win3.1 PC Speaker driver, which people was using back in the day in their 9x systems. The INF created by @deomsh does nothing more than copying the files and making the line in the system.ini file.

@MERCURY127 did you load up the HDATSR.EXE file before installing/using the driver? Did DOS boxes work for you? (seems similar to the VBEMP bug) Do you use HIMEMX.EXE?

 

I will test the driver myself soon.

 

 

Edited by MrMateczko

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minutes ago, MrMateczko said:

did you load up the HDATSR.EXE file before installing/using the driver?

no. my machine have more than 512 MB :) but i try, and found no diffs with tsr...

42 minutes ago, MrMateczko said:

Did DOS boxes work for you?

yes, i try open 3 boxes, no problem.

44 minutes ago, MrMateczko said:

seems similar to the VBEMP bug

if u say about garbage on screen - it can be easy solved by forcing dos boxes starting as full screen.

47 minutes ago, MrMateczko said:

Do you use HIMEMX.EXE

if need, i use LIMEM - my onw patch for XMGR, which can provide and limit XMS to any value in range 1 MB - 4 GB.

but for 9x i have some patches from Maestro....

Share this post


Link to post
Share on other sites

maybe need set vol level to minimal? when i try MPXPLAY, i also hearing only noises, if volume high than 1...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Did DOS boxes work for you? (seems similar to the VBEMP bug)"

  :angry: sorry, but yes. Now i also found this problem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

after setting PCM=$00000001 i hear something like logon music... :D exactly as with mpxplay - noise, clipped, but hearing...

but now i cant see desktop - after normal booting up to desktop bg i get bsod with 5a5a5a5a number, and get moveable mouse curson on black screen and no more.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×