• Announcements

    • xper

      MSFN Sponsorship and AdBlockers!   07/10/2016

      Dear members, MSFN is made available via subscriptions, donations and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, become a site sponsor and ads will be disabled automatically and by subscribing you get other sponsor benefits.
Sign in to follow this  
Followers 0
nuhi

nLite - Windows reduction tool

672 posts in this topic

@ troglodyte

check your mail

bonedaddy

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ bonedaddy

Thanks, but this version didn't help my problem either....

I forgot to mention that I am trying to build using Windows XP SP2 RC1 as the source... not sure if that makes a difference in respect to my problem.

Update: I think I discovered my problem... one or more of the xp source files must have been corrupted... as I copied everything from the CD again, and then slipstreamed (manually, as in not using nlite for this step) again also...

So, so far so good... its just odd that I was able to use this same "corrupted" copy to install Windows XP SP2 RC1 a number of times without even a hiccup....

OK... nevermind... now it is stuck at step "Processing files:

- hivesys.inf"

Another very small thing I did notice though, is that although it is kind of hard to explain, the GUI in version 0.94 acts strange... When you move the mouse up and do along the components menu, the selection follows it, and plays the default Windows sound...

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK... it finally compiled by using version 1.0 (Beta 9.3) - (28.05.2004)

This naming structure still has me confused... :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Troglodyte, so it works now ?

Yes, that was a temporary version name, but changed it fast.

0.94 is the newest.

edit: lol, selection triggers the sound...thanx for noticing it

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
so it works now ?

Yes, yes it does... I was able to finally compile the ISO and install a fully working XP installation in VMWARE. :)

So not only did it work, it worked quite well I might add... I ran into a few missing file problems during text mode... but knowing how dfficult it is to prevent them (at least back when I did some of this manually it was), I understand how easy it would be to miss a few... and I also ran into a few missing files during the Driver installation and Installing Network steps... But the later was also expected, as I unchecked all MS Drivers :D

If it helps you any I could probably provide this list of "Missing Files" pretty easily.

Anyway, incredible job, not only was I astonished when I saw that the final size of the resulting ISO file was only 158MB, the booting of textmode setup and the installaton was also dramatically faster....

Thanks so much, I'm sure this tool will only improve over time and gain a large "cult" following much like Bart's PeBuilder.... :rolleyes:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

well i have now used this and compiled an iso and got it installed through virtual pc. i was lucky and didnt have any missing file errors. after it said it was adjusting the video on the first load if windows it seemed to lock so i rebooted the virtual pc and it loaded fine after that. now with IE not installed theres no browser to go to mozilla.org so i download it in my host OS and then try to transfer over the network and well there comes my problem. i can browse the network but i cant copy files over the network and i have tried it from the guest os and the host os and nothing will copy. says the network share is no longer available or gives the generic file cant copy for some odd reason error. i like how small i got the install down to (440 megs minus the page file) but if it cant copy anything over the network its kinda pointless. so how can i fix this ya think? i have made a quick 2 second webpage of screenshots that i took to show someone else the program and that has all the things ive checked to remove so if you could take a look here its be great.

http://nx.home.comcast.net/nLiteXP.htm

edit: added some more periods to break it up for the grammar nazi :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

,,,, ..... III ''' ABCDEFGHI ...

Here, I think you forgot some of the above!

Maybe it's just my eyes, but I could not make heads or tails out of a run-on post like that. Don't mean to be a dick about it ... but if you are looking for help or an answer, it really is easier if the post is legible ...

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I still think even after the edit John0877 still doesn't make much sense. All I got was that he has bad grammar and can't copy something over a network. He didn't say what was removed besides IE or post any log or INI file as supplement.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
I still think even after the edit John0877 still doesn't make much sense. All I got was that he has bad grammar and can't copy something over a network. He didn't say what was removed besides IE or post any log or INI file as supplement.

ok well my typing is casual so i dont usually puncuate too much or capitalize. i have posted a site with screenshots of all the check boxes that are checked in the program to make the iso i have ended up with. so thats like my log

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great to see things improving steadily - I tried a new 0.94 modified installation last night (I had previously used numerous versions a few times in VirtualPC and once or twice on my 'real' system), and was amazed at just how quickly XP installed - the '15 minutes remaining' bar sped through in a matter of seconds!

I would recommend adding a little more information to the 'Notes' section of this thread: chiefly, that removing 'Internet Explorer' will also prevent 'Quick Launch' functionality and the ability to right-click items on a (Classic) Start Menu. I'm curious as to whether it'll be possible for such functionality to remain whilst still removing the bulk of the IE core...here's hoping :)

Furthermore, does anyone have any information as to which components/services are required for 'Prefetch' functionality (and Bootvis.exe)? I gather 'defrag' and 'Scheduled Tasks' are used, however cannot pinpoint which components break this when removed using nLite. Is 'Scheduled Tasks' an experimental option?

That's all for now - once again, great work nuhi - I'm looking forward to the next update!

Take it easy,

James

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I simply love this one!

I've tested almost every version and allmost all worked perfectly.

I hardly await the next update and version 1.0

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
... edit: added some more periods to break it up for the grammar nazi  :rolleyes:

Cute :) Here are some more in case you want to use them, too! You can also make copies!

(ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ)

(Bet'cha get loads of help like that ... )

Perhaps Alanoll or xper could activate the "Fast Response" option for this forum?

@nuhi: See what you've done? Now you've been banished over here with the wild ones. You there Wraith? Good luck, and keep up the good work!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
I am not able to install this installer.plz help me .

It gives these errors at the time of Extraction of exe

Cannot create Data\bootsector.bin:{4c8cc155-6c1e-11d1-8e41-00c04fb9386d}

Cannot create Data\sfc_os.dl_:Zone.Identifier

Some files could not be created.

Please close all applications, reboot Windows and restart this installation

I've tried all these steps but all in vain!

Note: I 've downloaded the installer several times but the result is same.

Exact same situation here... Can someone help?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@John0877, try without selecting QoS, experimental options and Optional Net Components.

And if you get that kind of network problem only in virtual machines, nothing to worry about, it's not easy to setup them to work properly with the "real world".

p.s. next time it's enough to provide selected.ini content instead of screenshots, easier for you.

@jmbattle, notes and bugs will grow, don't worry :D

About missing files...learn how to use nlite.log...just find the file and see what section it was.

'Scheduled Tasks' i tried to remove long time ago and it was ie disaster...but now i have more experience, it may be doable.

@xper, thanx for the forum subsection, now i can stretch my legs and post new topic for every new version (so that we don't get bloated like in this one).

@GreenMachine, howdy neighbor :)

@bonedaddy, thanx for your support, there is a link in Threads of interest, and we can try to make these topics most active every day, so it's kinda like sticky :rolleyes:

edit: @Nikser, besides reinstalling your windows contact me on email and i'll send you uncompressed files until i revise the installer (if i can call it that).

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
@John0877, try without selecting QoS, experimental options and Optional Net Components.

And if you get that kind of network problem only in virtual machines, nothing to worry about, it's not easy to setup them to work properly with the "real world".

p.s. next time it's enough to provide selected.ini content instead of screenshots, easier for you.

that was already done for another purpose so i just used them for this issue here too. thanks will try that later today

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have an odd problem with NOD32 AV. Everytime I attempt to install it I lose all connectivity the internet with everything. As soon as I uninstall it everything is back. Is anyone else using it and have you run into the same problem? I am using pretty much the recommended settings.

Thanks

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

So after I reduced the size and created the iso, I should be able to burn it with Nero?

And does it make it bootable?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
@ MSFN

I did see it there, the point is, why is it not

listed as a sticky? Can you answer that please?

I believe it's the fastest growing topic ever here

or at least in a long time.

thank you

bonedaddy

sticky where? I could easily make it a sticky in the nLite forum, but I beleive nuhi might have that power now.

If you wanted a sticky in the Unattended forum, won't happen. Neither XPCREATE nor XPlode/XPInstall got that treatment before beign banished.

@nuhi

now for the real reason for moving you. I was getting jealous that you answering faster then me, so you got moved to the back corner so no one would see you. :) jk. Good job on getting your own forum, and webpage.

I believe this isn't nearly as bloated as the old XPCREATE or XPINSTALL threads yet. lol. My browser says you're only on page 22. Tisk tisk, just a few more and you might make it to the "Improved" XPCREATE thread. Not the old XPCREATE thread but the Improved one. lol.

You even made it over to Neow1n.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@fluid

Yes, you burn it as an image in Nero, & you are good to go.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have an odd problem with NOD32 AV. Everytime I attempt to install it I lose all connectivity the internet with everything. As soon as I uninstall it everything is back. Is anyone else using it and have you run into the same problem? I am using pretty much the recommended settings.

i have the same problem, ive narrowed it down 2 IMON, disable IMON and leave AMON enabled, its the imon.dll theirs something wrong with it i think

it could also be vmware (are u using that?) i am..

but why are u posting it here? this isnt a nLite problem :S

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well that was stranged. I deleted .net frame work then used Registry Cleaner and Crap Cleaner and then reinstalled .net and working fine.

Dont know what thats about.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Alanoll, you're nasty :) ...

Oh, spam, i mean Neow1n, didn't saw that, i was happy to see it on Softpedia getting "pick 5/5" from poster.

@war59312, ok, one down...it's great to see bugs go away by themselves.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

With regard to removing drivers, I understand that most can be downloaded directly from the manufacturers support pages, but what about firewire? I was unable to find anything for the onboard VIA chip. No big deal, I just won't remove them :)

Cheers,

James

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am posting it here because I dont have the problem in an unreduced iso, so while I don't think it is an nlite problem directly I do think that something is being left out with the reduction that NOD is expecting to be there. I was just wondering if anyone else had experienced it with a reduced iso.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.