Jump to content

Welcome to MSFN Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account


Photo

New Installed Fonts Won't Appear!

- - - - -

  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
FoxHound

FoxHound

    Burdened with Vista since January

  • Member
  • PipPip
  • 131 posts
I just installed some fonts to use with my Photoshop by copying the fonts into the C:\windows\fonts folder.when I checked if it worked on wordpad the newly installed fonts didn't appear in the font list.So I went back to C:\windows\fonts to see if the fonts are there and sure enough they were.But they still don't appear in part of a font when I try to use them.I checked if the font was compatlable with windows and it was.How do I fix this?

PC Specs... :::.2Ghz AMD Athlon MMX~3Dnow CPU.::: :::.2Gig RAM.::: :::.559MB nVidia GeForce 7150M Video Card.:::---Windows Vista SP1 (All Driver and Software Updates)



How to remove advertisement from MSFN

#2
jasinwa

jasinwa

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 126 posts
what is the name of the actual font and it's extension?

Can you double click the fonts in Windows Explorer and see them displayed (providing you have a font viewer)?

also, altho I am not sure if required, did you reboot?

Edited by jasinwa, 12 November 2006 - 01:00 PM.


#3
ricktendo

ricktendo

    Group: Banned Members

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,305 posts
  • OS:Windows 7 x64
  • Country: Country Flag
Go inside the fonts folder an press F5 to register the fonts

#4
Petr

Petr

    Friend of MSFN

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 981 posts
  • OS:98SE
  • Country: Country Flag
The correct way is to add them using Control Panel -> Fonts -> Add Font

My experience is that it is sufficient to copy them to fonts folder and the open the fonts folder either in Control panel or in Eplorer (I hope I remember it correctly)

Petr

#5
FoxHound

FoxHound

    Burdened with Vista since January

  • Member
  • PipPip
  • 131 posts
the extension is .ttf

there is no anywhere, its just a folder Control Panel -> Fonts -> Add Font

PC Specs... :::.2Ghz AMD Athlon MMX~3Dnow CPU.::: :::.2Gig RAM.::: :::.559MB nVidia GeForce 7150M Video Card.:::---Windows Vista SP1 (All Driver and Software Updates)


#6
jasinwa

jasinwa

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 126 posts

the extension is .ttf

there is no anywhere, its just a folder Control Panel -> Fonts -> Add Font


double click the icon in the control panel. It opens a window like explorer. Select FILE, INSTALL NEW FONT and follow the basic prompts to locate the ttf file....

altho i've never had trouble just throwing them in the fonts folder....

#7
FoxHound

FoxHound

    Burdened with Vista since January

  • Member
  • PipPip
  • 131 posts
OK here is the thing, there is no Install New Font in the file menu!Here is the screenshot to prove it
Posted Image

PC Specs... :::.2Ghz AMD Athlon MMX~3Dnow CPU.::: :::.2Gig RAM.::: :::.559MB nVidia GeForce 7150M Video Card.:::---Windows Vista SP1 (All Driver and Software Updates)


#8
noguru

noguru

    Advanced Member

  • Member
  • PipPipPip
  • 307 posts

OK here is the thing, there is no Install New Font in the file menu!Here is the screenshot to prove it


That's not how the font folder should look like. It seems that it is broken and turned into a normal folder. You have another option missing too, the similarity button. MS TweakUI has a option to repair the font folder, you can download TweakUI here if you don't have it yet.


http://www.mdgx.com/toy.htm

#9
FoxHound

FoxHound

    Burdened with Vista since January

  • Member
  • PipPip
  • 131 posts
I have tweak UI, it was installed with the Unofficial SP 2.1a

PC Specs... :::.2Ghz AMD Athlon MMX~3Dnow CPU.::: :::.2Gig RAM.::: :::.559MB nVidia GeForce 7150M Video Card.:::---Windows Vista SP1 (All Driver and Software Updates)


#10
soporific

soporific

    Friend of MSFN

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 705 posts

I have tweak UI, it was installed with the Unofficial SP 2.1a

This is a well documented issue -- and TweakUI should fix it ... can you confirm you've tried using TweakUI to fix it and it doesn't work?

or try this: http://samvit.org/freeware/salone.html (look for FiFoFo)

more info here: http://word.mvps.org...onFontProbs.htm

And while we're talking about issue with fonts, don't ever try to copy fonts directly from the fonts folder to another location while in GUI mode (ie using explorer to drag and drop) --- for some reason this sometimes stuffs up the standard fonts Windows 98 uses and you'll find it very very hard to return things to normal -- the only safe way is to open a DOS box and use the COPY operation to copy font files.

Edited by soporific, 13 November 2006 - 09:15 PM.


#11
FoxHound

FoxHound

    Burdened with Vista since January

  • Member
  • PipPip
  • 131 posts
ah there we go now I have all my new fonts intalled.Thank You everyone for all your help.The Tewak UI repaired everything!

PC Specs... :::.2Ghz AMD Athlon MMX~3Dnow CPU.::: :::.2Gig RAM.::: :::.559MB nVidia GeForce 7150M Video Card.:::---Windows Vista SP1 (All Driver and Software Updates)


#12
erpdude8

erpdude8

    MSFN Master

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,139 posts

OK here is the thing, there is no Install New Font in the file menu!Here is the screenshot to prove it


That's not how the font folder should look like. It seems that it is broken and turned into a normal folder. You have another option missing too, the similarity button. MS TweakUI has a option to repair the font folder, you can download TweakUI here if you don't have it yet.


http://www.mdgx.com/toy.htm


I believe the FONTS folder lost the System attribute. Open File Manager, click on the Windows\Fonts folder, click Properties from the File menu. check the System file attribute and click OK. that should also fix the problem.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users



How to remove advertisement from MSFN